Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2008 11:57 - Министър от тройната коалиция в "Лиана" Пробив на най-високо ниво в МВР провалил разработката
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1477 Коментари: 0 Гласове:
0



Министър от тройната коалиция в "Лиана"
Пробив на най-високо ниво в МВР провалил разработката

Степан Хиндлиян

12 Ноември 2008

image
Министър от тройната коалиция и над десет чиновника от министерствата на земеделието и екологията са попаднали в разработката "Лиана". Това стана ясно в сряда на заседанието на вътрешната парламентарна комисия. Пред депутатите за изслушване по скандалното дело бяха поканени главният прокурор Борис Велчев, който бе крайно лаконичен пред медиите, и бившите шефове на НСС и ГДБОП Иван Драшков и Ваньо Танов.

Последният е заявил пред депутатите, че в "Лиана" става въпрос за организирани корупционни схеми за печелене на проекти на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Част от парите от проектите са внасяни в трезор на една политическа сила.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов уточни, че от думите на Танов пред комисията е станало ясно, че в "Лиана" има засечен конкретен случай, в който е наредено от една "черна каса" да се даде крупна сума пари на министър от кабинета "Станишев" при негово пътуване в чужбина.

Самият Танов не е говорил с имена пред членовете на комисията, но през цялото време е визирал контролираните от ДПС министерства на екологията и земеделието. По времето, когато се е правела разработката, аграрното ведомство бе управлявано от Нихат Кабил, а екоминистерството и до днес се ръководи от Джевдет Чакъров.

Изтичане на информация на най-високо ниво

Танов е свидетелствал още, че разработката е провалена заради изтичане на информация. Това е станало точно преди антимафиотите да установят къде точно се намира трезора (черната каса – бел.ред.).

Изтичането на информация станало от лица, които са били ръководители на Танов в МВР, съобщиха членове на комисията пред Mediapool. Началниците на Танов са министърът, който по това време е Румен Петков, и главният секретар на МВР – Валентин Петров.

След тези думи на Танов, от страна на депутатите е имало въпрос към него дали е докладвал за изтичането на информация. Бившият антимафиот е заявил, че е уведомил главния прокурор.

Според Атанас Атанасов, след като информацията за пътуването на министър в чужбина с пари от "черната каса" е била докладвана на министър Румен Петков, заподозрените в схемата са били предупредени и са изхвърлили мобилните си телефони.

Разработката вече е безполезна

Самият Ваньо Танов каза пред журналисти, че не очаква да има присъди по делото "Лиана", макар че то е възобновено. Според него воденето на разработката в момента е безполезно.

"Това дело съдържа множество доказателства, а една справка имаше главният прокурор. На заседанието обаче Борис Велчев каза само, че делото "Лиана" е възобновено в началото на 2008 г. по негово настояване", добави Танов.

Той смята, че истината за "Лиана" ще бъде официално оповестена "поне след 30 години, колкото е давностният срок за секретните материали".

Щом разработката не е приключила успешно, значи нещо се е случило по пътя й, коментира още Танов. Той заяви, че присъдата по нея е за "последната дупка на кавала".

Става въпрос за адвокат Ивелина Капралова, член на ЦИК за президентските избори от квотата на ДПС. Тя бе подсъдима с бившия зам.-шеф на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев по обвинения за придобиване на имущество чрез взети подкупи, за вземане на подкуп и за посредничество при вземане на подкупи. Съдът намери Неделчев за невинен, а Капралова за виновна само по последното обвинение, но присъдата бе изменена в административно наказание 1000 лева глоба. Двамата бяха изправени пред съда, след като са засечени в разработката "Лиана".

"По тази разработка трябваше да има поне десет присъди", добави Танов.

Противоречия

Бившият шеф на НСС и зам.-председател на ДАНС Иван Драшков заяви пред журналистите, че през 2007 г. е получена справка в НСС от ГДБОП с искане за помощ и че разработката не е прикривана.

Преди две седмици обаче, когато шефът на ДАНС Петко Сертов и министър Михаил Миков докладваха пред комисията за "Лиана" стана ясно, че работата по това дело е била спряна и отново е възобновена в периода на смяната на вътрешните министри.

"Лиана" започва през 2006 г. През февруари 2007 г. е замразена, за да се възобнови през април т.г., след смяната на Румен Петков. Делото е спряно на 21 февруари 2007 г., когато е заведено в НСС. Преди това Ваньо Танов е изпратил бланка от делото до ръководството на НСС, на която е пишело, че папките отиват за становище "по разпореждане на вътрешния министър".

В сряда Танов обаче каза нещо, което драстично се разминава с твърдението на Драшков за "искането на помощ".

Справката до НСС е изпратена, защото в разработката е попаднало лице, което е интересно за контраразузнаването. При това положение по "Лиана" е трябвало да продължи да работи НСС.

"Разработката никога не е била в НСС и никога нито част от нея не е била прикривана или спирана", заяви Драшков и определи твърденията на опозиционни депутати, че я е укривал, като измислени.

"Те (представителите на опозицията – бел.ред.) са в изгодна позиция да говорят каквото си искат, а аз, за да се защитя, трябва да попадна под ударите на закона", коментира Драшков.

Думите му са по повод изявлението на Йордан Бакалов (ОДС) от преди месец. Тогава председателят на ПГ на ОДС заяви, че Ахмед Доган се противопоставя яростно на уволнението на Драшков, защото последният е укрил "Лиана"

В службите трудно може да се скрие разработка, всичко е с документи и резолюции, продължи да се защитава Драшков.

Обиден съм от начина, по който си тръгнах от ДАНС, очаквам те тепърва да ми кажат защо, Очаквам извинение и намекнах, че почтеността трябва да възтържествува, коментира още той.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=145766&srcpos=4



Тагове:   най,   министър,   МВР,   ниво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580757
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031