Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2008 23:53 - Обама - черният кошмар на Ахмадинеджад
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2008 23:02


Обама - черният кошмар на Ахмадинеджад

14 Ноември 2008

в. Новие известия  

image Барак Обама говори пред Американско-израелския обществен комитет във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

По

Според независими експертни анализи иранският президент Махмуд Ахмадинеджад започва стремително да губи популярност в страната си. Политиката на държавния глава беше жестоко разкритикувана в открито писмо, разпространено тази седмица от ирански икономисти. Световната финансова криза нанесе удар върху икономиката на страната, а новият президент на САЩ на име Барак Хюсеин Обама не буди страх сред иранците въпреки проповядвания антиамериканизъм. Опозицията в Иран надига глава и след предстоящите президентски избори в Ислямската република може да настъпят сериозни промени.

imageНедоволството от външната и вътрешната политика на иранския президент в страната му все повече нараства. Това се знае отдавна, но след като откритото писмо на местни експерти беше цитирано от всички водещи световни медии, въпросът започна да се повдига сериозно. Авторите на посланието, което носи подписите на 60 икономисти от най-големите университети в Иран, обвиняват Ахмадинеджад, че нагнетява напрежението в отношенията на страната с останалия свят, заради което Иран е изгубил възможността да развива нормална търговия и да получава инвестиции от чужбина. Допълнителни загуби за страната идват от нежеланието на Ахмадинеджад да се откаже от обогатяването на уран, както настоява Съветът за сигурност на ООН, отбелязват икономистите. Освен това експертите упрекват иранския лидер, че няма обмислена програма за икономическо развитие, като наричат политиката му “екстремистки идеализъм”. В заключение авторите на писмото предупреждават, че Иран ще претърпи допълнителни щети в резултат на световната финансова криза.

Тук може да се прокара една любопитна аналогия. Подобни обръщения чухме и преди президентските избори в Русия - през януари вицепремиерът Алексей Кудрин и тогавашният ръководител на на компанията Единна енергийна система Анатолий Чубайс говориха на Московския икономически форум и остро разкритикуваха руската външна политика. Те настояваха, че избраният курс излиза твърде скъпо на страната. Впрочем, нямаше никакъв отзвук - президентските избори в Русия де факто бяха безалтернативни. В Иран обаче, колкото и да е странно, движението за либерализация е далеч по-мощно. Затова през юни, когато гражданите на Ислямската република ще избират свой ръководител, Ахмадинеджад ще се изправи срещу доста сериозни конкуренти. Същевременно шансовете за промяна в политическия курс на Иран рязко нарастват, след като за президент на САЩ бе избран Барак Обама.

„При управлението на Ахмадинеджад движението към конфронтация със Запада и милитаризация на страната намираше опора в антиамериканизма, но днес тази стратегия вече не действа, коментира ориенталистът Георгий Мирски, главен научен сътрудник в московския Институт за световна икономика и международни отношения. Ако на власт беше дошъл Маккейн и ако беше продължил политиката на санкции, това наистина можеше да продължи. Но Обама открито се обяви за диалог с иранския президент, с което го обезоръжи в политически план. Пък и не бива да забравяме, че съставката “Хюсеин” в името на Барак Обама провокира у американците асоциации с иракския диктатор, докато за иранците е свързана с нещо съвсем различно. Приел мъченическа смърт, Хюсеин - син на Али и внук на пророк Мохамед - за шиитски Иран е почти толкова свещена фигура, каквато е за християните Исус Христос, разпнат на кръста. И е просто невъзможно да си представим как демонстранти в Техеран надават викове “Смърт на Барак Хюсеин Обама”, обяснява експертът.

Причината за нарастващите опозиционни настроения естествено не е само новоизбраният президент на САЩ. Финансовата криза и спадът в цените на петрола удариха икономиката на Иран. Потребителите се замислиха дали скъпоструващата ядрена програма е чак дотам необходима на страната. Ахмадинеджад не се мъчи особено да скрие, че развива програмата, за да създаде бомба. Отхвърли например предложението на Русия, изразила готовност да обогатява уран за иранските АЕЦ на своя територия. Страховете на Запада биха могли да му донесат големи облаги (Северна Корея например редовно си издейства мазут и други помощи), но иранският лидер неведнъж отказа финансово изгодни предложения, правени с условието да спре ядрените разработки. Днес мнозина в Техеран стигат до мисълта, че е грешил. Още повече че ядрената бомба без друго ще може да се използва само за шантаж.

“Иранските ракети не могат да стигнат до територията на САЩ, а Израел не бива да се атакува с ядрено оръжие, обяснява Георгий Мирски. Нали там освен евреи живеят и араби. Арабските страни не биха го приели. При това Израел може да вземе решение за превантивен удар, преди Ахмадинеджад да заличи еврейската държава от лицето на земята, както обеща. В подобна ситуация американците ще подкрепят Израел, нали четвърт от тях са евангелисти и смятат Ерусалим за свещена земя. Хората в Иран добре разбират това и не горят от желание да подкрепят антиизраелските нападки на своя президент, пък и на повечето иранци, както е думата, не им дреме за проблемите на Палестина.”

Според експерта на предстоящите избори Ахмадинеджад може да се изправи срещу твърде сериозни конкуренти, сред които са и бившите президенти Мохамад Хатами и Али Акбар Хашеми Рафсанджани. Макар че трудно биха минали за либерали, те са готови за конструктивен диалог със Запада. Мирски отбелязва, че всичко ще зависи от един-единствен човек, чиято дума в Иран засега тежи повече от гласа на избирателите: “Аятолах Хаменей, духовният лидер на Иран, има огромен политически авторитет. Тъкмо той ще определи кой път да избере страната. Не можеш обаче да надникнеш в главата му и да предвидиш какво ще реши.”

 БТА 

http://e-vestnik.bg/5007



Тагове:   кошмар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580416
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031