Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2009 12:02 - Шеф от НОИ опитал да измами НАП; Кметът на Хасково избяга след далавери за милиони
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3624 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2009 14:07


13 март 2009 / News.dir.bg Шеф от Националния осигурителен институт (НОИ) се опитал да преметне Националната агенция по приходите (НАП), укривайки данъци. За да си спести част от задълженията, ръководителят на РУСО в Кюстендил Кирил Тодоров към декларациите си за 2007 и 2008 г. представил два договора за дарения на стойност 1400 и 800 лева, предаде StandartNews.com.
Според документите парите били дадени за подпомагане на двама инвалиди от Кюстендил. Облагата за дарителя пък била, че с тях си икономисвал 602, 62 лв. от данъците.
Анонимни сигнали обаче уличили Тодоров във фалшифициране на договорите. След близо едногодишно разследване и събиране на доказателства, шефът на НОИ бе изправен пред съда с обвинения в имотна облага по чл. 212 ал. 1 и по чл. 313 ал. 2 от НК.
Сред свидетелите по делото са сестрите Камелия Котева и Емилия Хистова, които работят в РУСО и са подчинени на Тодоров. Двете са дъщери на единия от инвалидите- Здравко Котев, който дни след като според документа получил дарението, е починал. Пред съда Камелия Котева заяви, че едва преди месец си припомнила, че имало договор за дарение от Тодоров на името на болния й баща, но не знаела дали шефът й наистина му е дал парите. Преди това, по време на досъдебното производство Камелия, отрекла съществуването на договора. Сестра й Емилия Христова обаче заяви, че тя е написала договора за дарение, но не по своя инициатива и призна, че се е подписала вместо баща си на него.
Трябва да съм луд, за да жертвам работата си за 500 лв. данъчни облекчения и да вложа умесъл в това, заяви обвиненият шеф.

http://dnes.dir.bg/2009/03/13/news4127811.html


Избягалият от страната скандален кмет Георги Иванов е нанесъл на община Хасково щети, които според предварителни и съвсем приблизителни изчисления надхвърлят милиони левове. Това са заключенията на разследващите органи. Има документите, доказващи извършените престъпления от кмета.

Кметът, който се очаква да бъде обявен за общодържавно и международно издирване, е облагодетелствал с общинска собственост сина си Павел Иванов, баджанака си Камен Гърбев и фирмата "Арес-2002" ООД на Иван Петров - Джона, съсобственик в която е тъщата на кмета.

Сред "златните" далавери на кмета-беглец са: отстъпени права за строеж на парцел в двора на РСПАБ за построяване на хотел от фирмата на сина му; продадена срещу 25 000 лева вила на областната администрация, препродадена впоследствие за над 300 000 лева от баджанака Гърбев; незаконно отнети 6 дка земи от църквата "Света Богородица", прехвърлени на фирма с участието на тъщата на Иванов.

Един от фрапантните примери за неизгодна сделка, явен конфликт на интереси и заобикаляне на закона е учреденото право на строеж върху общински имот от 4.09.2003 г. в полза на стария бизнес партньор на кмета Иванов, Манол Делчев от гр. Първомай.

Според запознати, и до момента двамата имат общи бизнес интереси. Самият Делчев обаче научава за споменатата сделка едва през 2006 г., когато е извикан да прехвърли това свое право на еднолично притежаваната от кметския син фирма "Бета-П" ЕООД. Тя е учредена през същия месец, когато собственикът й едва е навършил пълнолетие и е все още ученик. С куп административни нарушения, в противоречие с правила и норми същият кметски син получава право на строеж на хотел върху 1271 кв м срещу само 40 672 лв. - близо два пъти по-ниско от данъчната оценка.

Списъкът с далавери на забегналия кмет продължава с безобразията му в областта на строителството, където фирми на неговата съпруга, на другия му син Станислав Иванов и на приближени лица получават поръчки за изграждане и ремонт на различни обекти на обща стойност 5 471 667 лв.

Комисията за борба с корупцията е сезирана и за друга незаконна схема на градоначалника на Хасково - граждани, нуждаещи се от административна услуга, са принуждавани да правят дарения в полза на общината, за да им бъде издаден съответен административен акт.

За целта кметът Иванов издава специална заповед № 06/05.01.2005 г. С нея се изисква подготвените разрешения за строеж или за въвеждането в експлоатация на обекти след подписа на главния архитект да му се представят "за контрол", тоест за административен рекет.

Неправомерни кметски действия лишават намиращото се в ликвидация дружество "Хасково Табак" АД от две негови сгради, намиращи се в града върху площ от 4368 кв метра. Сградите - държавна собственост, са продадени при неясни основания, а в Агенцията по вписванията липсват документи за покупко-продажба на имота.

Отказът на Община Хасково, тоест на кмета Иванов, да издаде данъчни оценки на дъщерното дружество на "Булгартабак холдинг" му нанасят вреди в размер на около 200 000 лева месечно върху непогасените му задължения. Учудващо е, че нито един от подадените до този момент не един и два сигнала за кметските злоупотреби до различни институции в държавата не е дал никакъв по-сериозен резултат.

На никого не са направили впечатление и загубените от общината поради неявяване на последна инстанция съдебни дела. Така е изгубен апетитният бивш средношколски лагер в село Равда, придобит от престъпния наркобос Митьо Очите. По същия нагъл начин сградата на Битовия комбинат в самия градски център отпада от общинските имоти и без много шум е закупена от приближената до кмета Иванов фирма "Алекса".

Само преди месеци Комисията за борба с корупцията в Народното събрание даде на прокуратурата 14 сигнала за корупция срещу Георги Иванов и срещу областната управителка Райна Йовчева. Те бяха за незаконно определяне на такса смет, продажби на силно занижени цени на общинския лагер в Равда и за продажба на бизнесцентъра в града.

Подадените данни са още за общинския ТЕЦ, за който е имало наказателно дело, прекратено точно преди да се внесе обвинителния акт в съда, за продажбата на терен зад Математическата гимназия в града и на имот в парка Кенана, които веднага са били препродадени на много по-високи цени. Докато тези терени се продават, кметът умишлено забавял приемането на градоустройствения план на Хасково.

Припомняме, че вчера лидерът на партия Ред, законност и справедливост Яне Янев е уведомил пердседателя на ДАНС Петко Сертов за нови злоупотреби на Георги Иванов. "Иванов е типичен кмет-феодал, който е установил робовладелечески отношения през 21 век в европейска община", каза Яне Янев и добави: Вярвам, че ДАНС и Върховната прокуратура този път ще доведат разследването до край и той ще поне отговорност

http://bulgaria.actualno.com/news_226364.html


Тагове:   милиони,   нап,   шеф,   далавери,   НОИ,   опитал,


Гласувай:
0



1. drlubenova - E, super, nali?
13.03.2009 15:49
E, super, nali?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583338
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031