Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2009 00:18 - Дружбата или газът
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2347 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
азовите интереси победиха вечната българо-съветска дружба. Енергийната среща в София не е ниво за руския премиер, освен това той очаква тук да се приемат „неприятелски" за Москва решения.


Това пише днес руският вестник Комерсант в пространен анализ на газовия отвод, който Путин си направи.

Руският премиер отмени вчера следобед планираната по-рано визита в София, където трябваше да участва в газовата среща на високо ниво.

Преди да дочака форума Кремъл публикува руското предложение по „новата правова основа на международното сътрудничество в областта на енергетиката". Това може да означава, че Русия нищо хубаво не очаква от предстоящата сгледа на доставчиците и потребителите на газ - напоследък тя успя да се скара и с едните, и с другите.

За това, че руският премиер не смята да лети до София на газовата среща, в която се очаква да участват 28 държави от Европа, Централна Азия и САЩ, вчера официално съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

За Комерсант Песков посочва две ключови причини за решението на шефа си. Първо, на 27 април в Москва пристига премиерът на България Сергей Станишев, и в хода на тяхната среща г-н Путин може да обсъди не само проблематиката на двустранните отношения, но и да научи равносметката от газовата среща в София. Второ, експертният статут на конференцията не изисква участието на премиера на Руската федерация. Вместо него Русия ще изпрати на форума енергийният министър Сергей Шматко.

Говорителят на Кремъл напомня освен това, че за предстоящата визита на Станишев се знае доста отдавна - пресслужбата на правителството на България я анонсира още през март. До този момент обаче близостта на двете срещи не притесняваше никого, нито е коментирано, че едната може да отмени нуждата от другата. Освен това организаторите на форума в София - тоест администрацията на президента Георги Първанов, настойчиво наричаха газовия форум „среща на високо ниво", от което трябваше да се подразбира, че в него ще участват държавни и правителствени лидери.

image

Комерсант припомня още, че сутринта вчера - преди да беше обявен газовият отвод на Путин, българските медии съобщават за потвърденото участие на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, емирът на Катар Хамад бен Халиф ал Тани (който преди по-малко от седмица също беше в България, но пак ще я посети, предвид важността на форума), президентът на Украйна Виктор Юшченко и... премиерът на Русия Владимир Путин.

По този начин отмяната на вече потвърдената визита на руския премиер с пълни основания може да се смята за извънредно събитие.
Както вчера съобщиха организаторите, на срещата ще бъдат представени САЩ и почти всички страни от ЕС; доставчици на енергоресурси като Русия, Катар, Азербайджан, Казахстан, Туркмения и Египет, а също и настоящи или потенциални транзитьори като Украйна, Турция, Сърбия, Молдова и Армения.

"Отказът от участие на тази конференция в последния момент означава, че на нея няма да бъдат приети решения, изгодни за Русия, и затова такова високо присъствие като на Владимир Путин не е задължително. А да дойде и да се окаже в изолация, това не е на нивото на Путин. За да игнорира решения и „неприятелски" декларации, Русия може да прати и не толкова високопоставен представител" - коментира източник на Комерсант.

Появата на Владимир Путин на газовата среща в София би могло да е ефектно и оправдано, само ако той можеше да презентира там руските предложения за документ, който да замени Договора към енергийната харта. Това обаче вече беше направено от президента Дмитрий Медведев вчера, по време на визитата му във Финландия.

Документ под названието "Концептуален подход към новата правова база на международното сътрудничество в сферата на енергетиката - цели и принципи", беше публикуван на официалния сайт на руския президент - kremlin.ru.

Така Владимир Путин няма какво ново да предложи на колегите си в София. А заявленията, които правиха в последно време другите участници в предстоящата среща, ясно показват, че газовата дискусия в България едва ли ще тръгне в приятна за Русия посока.

image

Комерсант дава и пример: президентът на Азербайджан Илхам Алиев (той беше лично поканен в София от президента на България още през януари - и то на крака в Баку) миналата събота, след среща с Медведев наблегна на това, че в настоящия момент Азербайджан не може да експортира всичкия си газ заради неурегулирани отношения с транзитните държави. И добави, че иска да сключи с Русия споразумение "и за транзита, и за покупко-продажбата" на природния газ".

На пътя на азербайджанския газ към Европа сега стоят две страни - Русия и Турция. И двете не искат да са транзитьори. Русия, например, изкупува всичкия постъпващ от източната граница газ и го препродава по „други" цени на западната. Такива претенции предяви и Турция и именно те са основното препятствие за
реализацията на газопровода Набуко.

Идеята на Илхам Алиев, че Русия може да стане не само купувам, но и транзитьор на азербайджански газ, който Газпром ще пусне по своите тръби, се направо революционна. Работата е в това, че в руското законодателство напълно отсъства понятието „транзит", независимо дали става дума за потоците от газ, нефт или електроенергия.

Москва винаги е използвала този фактор като преимущество при доставките на газ от страните от Средна Азия. Именно това обстоятелство обяснява формалния отказ на Русия да подпише транспортния протокол към Енергийната харта, който предвижда, че договорите за покупко-продажба трябва да се сключват само от доставчиците и купувачите, а транзитните страни не трябва да препятстват свободното преминаване на горивото през тяхната територия, като получават за това недискриминационно заплащане за транзита.

Така, ако Москва ратифицира хартата, ще даде възможност на ЕС да купува газ от Азербайджан или от бившите съветски републики от Централна Азия, а Газпром ще загуби монополното си положение и ще получава само пари от транзита.

Очевидно е, че този въпрос на срещата в София може да бъде поставен ребром, тъй като именно нежеланието на Русия и Турция да приемат транзитна роля повече от всичко безпокои страните от Европейския съюз.

http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29809:2009-04-22-09-07-19&catid=43:zr&Itemid=105




Гласувай:
0



1. анонимен - WRVDMKTnrr
09.06.2011 03:26
Fell out of bed felenig down. This has brightened my day!
цитирай
2. анонимен - eWXfUMcoeqxahCSYrn
09.06.2011 12:03
o7HP5w <a href="http://cqlsejmvlplj.com/">cqlsejmvlplj</a>
цитирай
3. анонимен - GQAvjPDHkSqEc
09.06.2011 16:52
XbWDQn , [url=http://wrujetwzceev.com/]wrujetwzceev[/url], [link=http://jnnwaxervxax.com/]jnnwaxervxax[/link], http://hwxyketfoqzb.com/
цитирай
4. анонимен - cFijayMGzPXGIZODny
13.06.2011 13:57
9gOWDH <a href="http://xwdlrmqoojjo.com/">xwdlrmqoojjo</a>
цитирай
5. анонимен - ZidsQfrn
13.06.2011 16:54
X8eAVO , [url=http://vijstcwfnvhs.com/]vijstcwfnvhs[/url], [link=http://fobycsluzhcr.com/]fobycsluzhcr[/link], http://urgttetzxjic.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605223
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930