Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 10:37 - Братски коз в европоръчка на Дулово
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1294 Коментари: 1 Гласове:
0



image

Фотограф: Валентина Петрова

Българите се чувстват обречени на корупция

Как се сбъдват мечти

И роднини на кмета Азис печелят поръчки в Кърджали

Сали Табаков е брат на кмета на Дулово Митхат Табаков. Той е и търговски директор на фирма "Джеми", която преди две седмици спечели обществена поръчка за 28.8 млн. лв. за изграждане на водопроводна и канализационна система на Дулово. Финансирането е европейско, по оперативна програма "Околна среда".

"Джеми", чиято основна дейност е продажба на автобуси и авторемонтна дейност, печели поръчката, като дава най-дългия срок за строителните дейности, най-малката гаранция за работата си, а ценовата им оферта не е най-ниската от общо тримата кандидати. Това става ясно от информацията, разпространена от италианската компания "Кантиери Модерни", която също е кандидатствала за поръчката, но е била отстранена. Сравнението не беше отречено от зам.-кмета на Дулово Юксел Али Исмаил. За случая италианската компания е уведомила Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и е подала жалба в българската Комисия за защита на конкуренцията.

Според условията на търга най-голямо значение има ценовата оферта - 40 т., следвана от срока на изпълнение и гаранцията - по 30 т. Консорциумът между италианската компания и българската "Главболгарстрой", както и консорциумът "Понс - Одесос" предлагат по 50 години гаранция и съответно 400 и 540 дни за изпълнение. В техническата си оферта "Джеми" дава 15 години гаранция и 1004 дни за изпълнение, което се доближава до максималния 3-годишен срок, поставен от самата община. Пред "Дневник" Пиеро Тартара, представител за България на "Кантиери Модерни", каза, че италианско-българският консорциум е предложил и цена, по-ниска с няколко милиона в сравнение с "Джеми".

Как при тези оферти "Джеми" се оказва победител? На първото заседание на конкурсната комисия са оповестени техническите параметри на офертите, според които италианско-българският консорциум получава най-много точки. На него присъстват представители и на трите кандидата. След няколко дни комисията се събира за ценовите оферти. На това заседание консорциумът "Понс - Одесос" липсва, а българският партньор на "Кантиери Модерни" ГБС изпраща факс, че се отказва от участие. Според протокола на комисията, с който "Дневник" разполага, председателят й не е взел под внимание факса, защото според сключеното споразумение между двете дружества само водещият партньор, в случая италианската компания, има право да взима решение. Комисията обаче дисквалифицира кандидата заради "неприемливо и нереално" време за изпълнение. Оценката е на независимия експерт Петър Михайлов, който фигурира в списъка на Агенцията за обществените поръчки. Със същия аргумент е отстранена и "Понс - Одесос". По думите на Пиеро Тартара въпросният експерт не е поискал никаква информация за техниката и технологията, с които дружеството разполага, преди да направи оценката си.

Освен това според италианското дружество на второто заседание една от подадените оферти е била подменена и след неколкоминутен спор служител на комисията е донесъл истинската от съседна стая с оправданието, че имало и други търгове.

"Да, наистина Сали Табаков е брат на кмета Митхат Табаков, но не фигурира в търговския регистър като собственик или управител на фирма "Джеми", обясни пред "Дневник" зам.-кметът на Дулово Юксел Али Исмаил. По думите му според проучване на кметството няма конфликт на интереси в случая, за което и кметът е подал декларация. Самият Митхат Табаков, който според секретарката му е в отпуска до изборите, не беше открит за коментар - мобилният му телефон два поредни дни беше изключен.

Зам.-кметът защити и аргумента на конкурсната комисия за нереално краткия срок. "Смятаме, че подобен график е невъзможен, не може да се разкопае целият град наведнъж", коментира Исмаил.

Контролен орган по оперативна програма "Околна среда" е Министерството на околната среда и водите. 24 часа след запитване на "Дневник" от ведомството публикуваха на сайта си "уточнение", че не могат да вземат становище по случая, защото не те провеждат търга и отговорността за него е изцяло на кмета на общината, бенефициент по оперативната програма.

Справка в централния регистър на строителя показва, че фирма "Джеми" е регистрирана в него на 19 март тази година. Компанията е основана през 1994 г., собственик е Захир Мерт. Потърсен за коментар, от "Джеми" обявиха, че собственикът ще отсъства до края на деня. Досега компанията е печелила и изпълнявала поръчки за доставки на автобуси на министерството на образованието и на сметосъбиращи камиони на общините Свищов, Балчик и Летница. От 2007 г. досега компанията е получила 33.2 млн. лв. от министерството на образованието. От компанията потвърдиха, че Сали Табаков е търговски директор. Той е и в съвета на директорите на варненската общинска фирма "Градски транспорт".

В информацията до медиите италианската компания определя като "плод на външен натиск" отказа на партньора им ГБС в последния момент. Тезата беше отречена от председателя на съвета на директорите на компанията Павел Калистратов, според когото отказът е заради разминаване в интересите на двете дружества. "Разбрахме, че "Кантиери Модерни" мисли предимно локално, а ние търсим глобални партньори", каза Калистратов. Досега ГБС е спечелила, отново в партньорство, две поръчки по оперативна програма "Околна среда", в Хисар и Приморско.

Вторият отстранен кандидат, консорциумът "Понс - Одесос", няма намерение да обжалва. Причината е, че е предложил по-висока цена от спечелилия участник, обясни изпълнителният директор на "Понс холдинг" Милко Милков. Той обаче определи като напълно реална възможността ВиК системата на Дулово да се изгради за 540 дни, колкото е предложила тяхната компания. Срокът е двойно по-кратък от този на победителя.

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/novini/2009/06/03/729742_bratski_koz_v_evroporuchka_na_dulovo/



Гласувай:
0



1. анонимен - Дулово, Дулово, Дулово ......
24.06.2009 12:39
Нещата в този град вървят все повече към превръщането на града в собственост на шепа шарлатани, които дори трудно говорят български език ....... "Пази боже сляпо да прогледа " .....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579872
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031