Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2009 14:33 - Ройтерс: България още чака своя спасител
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2850 Коментари: 2 Гласове:
0



image Бойко Борисов

Откакто преди 20 години комунизмът рухна, българите чакат спасител, който да отърве страната им от това, която я трови като чума: корупцията, шуробаджанащината и безнаказаността на силните на деня, предава от София агенция Ройтерс в материал, посветен на предстоящите парламентарни избори.

Завръщането на бившия цар не успя да вдъхне дълбока промяна в едно общество, пропито от нихилизъм и разочарование. Присъединяването към Европейския съюз също не можа да укрепи върховенството на закона.

Сега, дни преди парламентарните избори, надеждите са свързани с кмета на София Бойко Борисов, който се прочу с обещанията си да очисти имиджа на страната и да тикне зад решетките корумпирани чиновници и престъпни босове, отбелязва Ройтерс и допълва, че според социологическите допитвания центристко-дясната партия ГЕРБ на Борисов ще спечели най-много гласове.

Като едно от предизвикателствата за предстоящите избори Ройтерс оценява факта, че хора, заподозрени в престъпления, са се регистрирали като кандидат-депутати, за да бъдат пуснати на свобода и да получат имунитет от съдебно преследване.

още по темата image Сложни времена за България след изборите image 17 | image11521 Доган: Не съм караконджулът на държавата image 109 | image29420 Борисов: Управляващите готвят чудовищна манипулация image 14 | image7145

 

Президентът призова българите да не гласуват за тях, отбелязва агенцията.

Негодуванието в страната и в чужбина достигна такива размери, че щетите, нанесени на репутацията на България, може да бъдат отстранени само чрез коренна промяна, така че да бъде потърсена отговорност от магистрати, политици и босове на престъпни групировки.

България е черната овца на Европейския съюз, пише Ройтерс и напомня за замразените от Брюксел фондове и за изводите на организацията "Трансперънси интернешънъл", че страната ни е най-корумпираната в ЕС.

Ройтерс цитира мнението на анализатори, че големите очаквания на българите към Бойко Борисов ще принудят правителство, ръководено от ГЕРБ, да възприеме твърд подход.

Управляващата коалиция, начело със социалистите, е широко обвинявана в некомпетентност и липса на политическа воля да прекъсне връзките между политици, съдии и криминални босове.

За да си възвърне доверието на Брюксел София ще трябва да покаже, че търси отговорност и от босовете на престъпния свят, отбелязва Ройтерс.

За да докаже, че ГЕРБ е различна партия от съществуващия политически естаблишмънт, Бойко Борисов привлече в партията някои нови лица, включително учили на Запад икономисти и юристи.

Но критици казват, че партията досега не е успяла да произведе конкретни идеи за това как да се реформира съдебната система. Дълбочината на промените ще зависи до голяма степен от това дали ГЕРБ ще бъде принуден да влезе в широка коалиция, смята Ройтерс.

Според агенцията това изглежда вероятно, съдейки по резултатите от изборите за европейски парламент, на които ГЕРБ получи 24,4% от гласовете, а социалистите - 18,5%.

Една коалиция може да доведе до компромиси. Влошаващото се икономическо положение и намаляващите приходи в бюджета също ще поставят на изпитание решимостта на ГЕРБ да се справи с корупцията.

Но за разлика от 2001 г., когато мнозина се надяваха, че бившият цар Симеон може бързо да оправи всичко, хората вече не очакват чудо, отбелязва Ройтерс и цитира мнението на анонимен дипломат, че ще "станем свидетели на някои отдавна отлагани реформи, но не и на радикална промяна".

В други два материала Ройтерс предлага справка за "милиардите евро, от които България има нужда и които е загубила заради корупцията".

Припомня и най-нашумелите скандали, подтикнали ЕС да замрази своите фондове.

"Обръчи от фирми", финансиращи партиите - това е фразата, използвана от Ахмед Доган - човекът, който качва и сваля правителства в България, лидер на турската етническа партия ДПС.

Въпреки множеството съдебни процеси, в България има само един осъден престъпен бос след края на комунизма през 1989 г.

Министерствата на селското стопанство, на екологията, на строителството и на икономиката - всичките, контролирани от социалистите - са нон-стоп замесени в скандални корупционни схеми през последните няколко години.

Ето и главните скандали.

Първият е свързан с името на Валентин Димитров, директор на държавната топлофикация, уволнен през 2006 г. за източването на компанията с 15 млн. лева и инсталирал по времето на управлението си джакузи в кабинета си, купил си скутер и яхта.

Скандалът води до освободения по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, обвинен в изнудване от главния разследващ аферата.

Въпреки че бе разследван, към Овчаров не бяха предявени обвинения. Софийският градски съд осъди Димитров на 14 г. затвор, след като го призна за виновен в злоупотреби за повече от  4.2 млн. долара.

Друг скандал е свързан с канадската минна компания "Дънди прешъс метълс", подала през 2007 г. оплакване срещу страната пред Еврокомисията заради блокирането на 250 млн. долара инвестиция в разработването от канадците златно находище в България.

Повече от 2 г. министърът на околната среда Джевдет Чакъров отказва да даде разрешение за екслоатирането на две златни находища, което от "Дънди" обясняват с интереси на ДПС, чийто член е Чакъров.

През 2007 г. пък полицейските служби в България, Германия и Швейцария разкриват престъпна мрежа, сложила ръка върху еврофондове за селското стопанство в размер на 7,5 млн. евро.

В мрежата са замесени над 50 българи и европейци от различни държави, превъртали парите през система от офшорки, начело с Людмил Стойков и Марио Николов.

За последните двама се смята, че са в тесни връзки с българското правителство.

Групата е свързана с измами, фалшификации и пране на пари, а конкретно Стойков и Николов са едни от финансовите донори на кампанията на настоящия президент Георги Първанов.

През 2006 г. двамата са арестувани, но Стойков по-късно е освободен поради липса на доказателства, макар и все още да е разследван за пране на пари в друга, подобна афера.

Следва случаят "Батко и Братко" - Веселин Георгиев, бивш шеф на националната агенция за пътищата е принуден да подаде оставка заради сключените контракти за милиони левове с фирмите на неговия брат.

Екс-министърът на вътрешните работи Румен Петков също бе принуден да си подаде оставката през април 2008 г., след като двама висши полицейски офицери бяха арестувани и обвинени в неправомерно телефонно подслушване и предаване на информация на престъпни босове.

Петков, който е ключов член на социалистическата партия, мотивира оставката си с изявлението, че "носи персонална отговорност за някои свои срещи в министерството, чрез които заблудил ръководството на държавата".

По-късно той признава, че се е срещал с настоящите престъпни босове и бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов.

На последните двама, които са бизнес-партньори, бяха предявени обвинения в организиране на престъпна група и рекет, заради което прекараха 6 м. в следствения арест - до средата на юни, когато бяха освободени, за да могат да участват в парламентарните избори, за които те се кандидатираха, с което получиха имунитет.

Следващ скандал: Мария Мургина, бивш шеф на Държавната агенция по приходите, подала оставка, след като бе оповестено, че е разследвана за участие в крупна измама с ДДС.

Цифри официално не са съобщени, но българските медии цитират полицейски източници, според които става дума за злоупотреби за повече от 1 млрд. лева.

През май на Мургина бяха предявени обвинения за злоупотреба с власт, които тя отрича.

През март държавната агенция по сигурността (ДАНС) и прокуратурата пък иззеха документи от селскостопанското министерство, като елемент от разследване на крупни замени на земя.

В периода 2008-2009 г. са билизаменени хиляди хектари държавна плодородна земя и гори за частни, многократно по-евтини терени, което е нанесло щети на държавата за 8 млрд. лева.

От Антикорупционният център за изследване на демокрацията, базиран в София, казват, че заменките са израз на "най-очебийната и нетърпима форма на политическа корупция в България през 2008 г

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2262671




Гласувай:
0



1. haralanov - И аз не разбирам...
30.06.2009 14:54
Защо Бойко уж е Десен.
цитирай
2. meto76 - Дали е десен или ляв ще видим по ик...
30.06.2009 16:27
Дали е десен или ляв ще видим по икономическата политика, която ще води.То и Костов се пишеше десен, но водеше лява икономическа политика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581989
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031