Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2009 18:22 - Цачева: Имаме воля да премахнем депутатския имунитет
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1341 Коментари: 1 Гласове:
0



Цачева: Имаме воля да премахнем депутатския имунитет Политика
  image Снимка: Булфото Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева сподели, че ще направи предложение за в бъдеще пленарните заседания да се предават по интернет. По този начин повече хора ще могат да проследят работата на парламента. Първите неща, по които бъдещият парламент трябва да направи промени, са изборното законодателство и нормативната уредба за нормалното функциониране на кабинета. Това мнение изказа председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева в предаването „Седмицата” на „Дарик Радио”. Тя смята, че новият избирателен кодекс не трябва да бъде конюнктурен, защото на последния вот за НС, станало ясно, че в него има много политика и не много мисъл за това как ще работи новият парламент. За изпълнителната власт приоритет е и изпълнението на бюджета, но според Цачева трябва поглед върху бюджетно-финансовото състояние на държавата.

Цецка Цачева заяви, че ще направи предложение пленарните заседания да бъдат директно излъчвани в интернет, за да имат възможност повече хора да проследяват работата на парламента. "Народното събрание има амортизиран авто-парк, харчат се много средства за поддържането му. Спряната поръчка от моя предшественик Георги Пирински на стойност 1,5 млн. лева, сума върната в бюджета, за купуване на около 30 нови автомобила е в правилната насока, защото ще бъдат похарчени много повече пари от тази сума за поддръжка в техническа изправност амортизирания авто-парк. Трябва да има постепенно обновяване", каза още новият председател на парламента.

imageОтносно бъдещите мерките, които ще бъдат взети за преодоляване на недоверието и гласуването с чужди карти, Цачева сподели: „Празната пленарна зала и гласуването с чужди карти влияят върху имиджа на НС. Предстои осъвременяване на техническата база, но трябва да се намери и вътрешното самосъзнание на всеки депутат, че неговото работно място е в пленарната зала. ОТ ГЕРБ имаме волята и заръката от г-н Борисов този проблем да бъде преодолян и дано добрият ни пример привлече и другите депутати.

Накрая на въпроса дали ГЕРБ възнамерява да премахне депутатския имунитет г-жа Цачева даде положителен отговор. „Имаме волята този имунитет да бъде премахнат. Към настоящия момент този имунитет е само функционален. Неправилно битува мнението, че народните представители са недосегаеми. Как това ще бъде разписано при изменение на Конституцията не мога еднолично да кажа отсега. Институтът на имунитет на депутатите не е българска приумица, той фигурира в конституциите и основните закони в редица държави. Трябва да има удовлетворение в обществото, че кой каквото е направил ще носи отговорност за действията си. А след като това се изисква и от главният прокурор, това е въпрос, който сериозно ще стои при обсъждането от народните представители”, каза още Цачева. /БЛИЦ



Гласувай:
0



1. monarchism - Браво на другарката Цачева...
25.07.2009 00:30
Браво на другарката Цачева...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613684
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930