Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 11:06 - Дела, думи, фън шуй и барбекю в ерата на Бойко
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1982 Коментари: 6 Гласове:
2



  Крайно време е новата власт да спре да се държи предизборно и да се захване с нещо сериозно. Ама наистина сериозно - като кризата например Петьо Цеков
  image  

Петьо Цеков

 

Напоследък много се говори в тази държава.

Бдителни министри изравят нови и нови далавери на старата власт и припряно бързат да ги обнародват. В мига, в който Борисов пренесе канарчето си Виктор на "Дондуков", той ясно обяви, че няма да остави "онези разбойници", които са крали не само през последните 20 г., но и още 45 г. преди това. Това е похвално - нека не забравяме, че Бойко спечели изборите именно с това обещание - да спре корупцията и да раздаде справедливост.

Логореята, която тресе ГЕРБ, обаче страшно много прилича на предизборно говорене. Партията на Борисов взе властта, но в момента не я упражнява, а продължава по инерция да се държи като опозиционер, който неспирно обвинява противника в кражба и непрофесионализъм.

Това, че се търсят крадците, е чудесно. Това, че повечето обвинения засега звучат голословно, е аматьорско. А това, че работните групи по министерствата още не могат да захранят НС със законопроекти и депутатите се препичат по морето, е нахално.

И преди, и след 5 юли

 

основната енергия на дебата отива в свирката

 

Първо бяха самолетите на властта. "Старите" искали да купят 2, които да сменят правителствения аероплан, който наистина за нищо не става - Първанов щеше да се претрепе на Азорските острови с него. Бойко отказа поръчката, напира да наема частни. В бъдеще, като летят той, президентът или парламентарна делегация, ще лепят стикер "Република България", а като кацнат - ще го махнат. Казват, че така ще спестят пари. Но колко? Кой ги изчисли? Пълна мъгла - първо се говори, после се проверява.

После бяха вертолетите. Аджамийската финансовият министър Симеон Дянков скочи срещу 4 туристически хеликоптера, които поръчал Румен Петков за МВР за 30 млн. евро. После се оказа, че не са туристически, а са по задание на ЕС, и не ги плаща държавата, а Брюксел.

Но Дянков не се отчая - тръгна показно да бори корупцията по митниците. И митничари весело заразправяха как ТИР с нелегални краставици висял три дни, докато министърът дойде, че да го "хване". За да бъде "промяната" нагледно демонстрирана.

Оня ден самият Борисов се възмути, че земите на селскостопанските техникуми били продавани за жълти стотинки. После се оказа, че един депутат на ГЕРБ, бивш общински кмет, е бил в схемата - харизал 30 декара училищна собственост за голф игрище. В този ред на мисли, да попитаме: А какво става със заменките на гори? Ще се работи ли по тях, както обещаха, или ситуацията се промени, откакто плъзнаха слухове, че и депутати на ГЕРБ са заменяли гори срещу терени в курортни селища?

Да не се окаже цялата работа като онази с бившия главен секретар на парламента Огнян Аврамов. Новата власт рече, че е намерила под дюшека му 60 хил. евро, и го е сгащила, като хвърлял от 4-тия етаж на НС важни документи. После стана ясно, че парите били в гаража на НС, Аврамов не е разписвал никакви документи, а парламентът няма 4-ти етаж.

Много хубаво би било, преди да се хвърлят някакви обвинения,

 

малко да се проверяват нещата, нали?

 

Иначе думите няма да доведат до никакви дела. Още по-малко - до съдебни дела, каквото е желанието на обществото.

С това, разбира се, активността на министрите от последните седмици не се изчерпа.

Например - три пъти новата власт отказваше да открие пътя на Хаинбоаз, щото бил построен от брата на Батко. Накрая го откриха, обаче измърмориха, че едната лента е... незаконна - нямала акт 16. Не беше ли редно първо да проверят нещата? Може би тогава и те щяха да установят общоизвестния факт, че половината от шосетата, които се изпостроиха в София, също нямат акт 16? И кога ще почнем да откриваме пътища с акт 16?!

Или пък да вземем новината за събарянето на легендарното барбекю на Доган... Как ви се струва това - ще има обществена поръчка за строителна фирма, която да дойде с багер и да разруши незаконното барбекю!? 45 дни процедура. После 2 седмици евентуално обжалване и плащане на сума, която би трябвало да е по-висока от 30 хил. лв., след като се обявява обществена поръчка за начинанието. Абе,

 

това барбекю да не е мавзолей?

 

"Събарях незаконни бензиностанции, няма да спра и пред барбекюто", бе казал Генерала. Аз му вярвам! Битката с барбекюто очевидно ще е безмилостно жестока!

В топ 3 на дразнещото говорене бе новината, че Бойко спестил за 15-минутен разговор с шефа на "Главбулгарстрой" 17 млн. лв. Така вместо 107 млн., изграждането на спорната многофункционална зала в София ще струва 90 млн. Чакайте, чакайте... Седмица по-рано правителството на Борисов атакува ГБС за това, че е ремонтирало за милиони сградата на регионалното министерство. А спомняте ли си кой построи околовръстното в София за 10 млн. евро на километър? Същата фирма. Не може една фирма да се линчува, като работи с предната власт, и да се хвали, когато се съгласи да работи с новата. И кой всъщност изчисли, че спорната зала трябва да струва 90, а не примерно 50 млн. лева? Да не говорим как звучи съобщението, че една частна фирма доброволно се отказва от печалбата си и започва да строи за своя сметка обект на държавата!

 

Бойко папа още не е станал, ама май е почнал да раздава индулгенции.

 

Същата е работата и с "Информационно обслужване". От тази фирма, която бе трън в очите на Борисов през цялата кампания, бе изхвърлен близкият на Станишев Азер Меликов. Какво стана след това? На 5 август за председател на Управителния съвет на фирмата бе избрано пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Борисов вече заяви, че на 28 август за председател на борда ще бъде избран личният му съветник по фън шуй Светослав Спасов. Затова ли правихме избори? За да може Светльо да замени Азер?

Всички тези активности са обилно гарнирани с щедри обещания от страна на новата власт: "Във всяка банда - агент под прикритие!", "На всеки пазар - данъчен", "За всяко земетресение - обезщетение!"... Реалните действия, за съжаление, се ограничават до сапунката "Тотю Младенов сгащи продавач на пица". Но може би така е по-добре, защото народът мъдро е казал: "Внимавай какво си пожелаваш!" Ако реализират обещания като това да въоръжат с бойни патрони полицаите, може да стане и по-страшно. Те, полицаите, и без това вече изпълняват заръката на новата власт - да глобяват повече, че да има пари за по-високи заплати. Вече работят на процент от печалбата...

 

P.S.

Между другото, битката на Бойко срещу предната власт и обещанията му за решителни действия за изваждане на страната от кризата са цвете в сравнение с първите действия, които предприемат партньорите му в парламента. В плана на "Атака" за спасяването ни има 2 пункта - спиране на новините на турски по БНТ и обявяването на Ден на геноцида срещу българите. "Синята коалиция" също прави умопомрачителни първи стъпки - ще създаде Институт за национална памет и ще обяви 23 август за ден на жертвите от комунизма и фашизма.

Абе, тия хора на кой свят живеят? По земята ходят ли?

  image  

За съжаление, лесното свърши! Време е сериозната работа да смени предизборното говорене!

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА



http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4061§ionid=5&id=0000901



Гласувай:
2



1. injir - Събитията ми напомнят един стар ...
20.08.2009 11:14
Събитията ми напомнят един стар виц. Там героят беше казал:,,Отворете прозорците и викайте колкото ви глас държи, че влакът, в който се возим, е спрял !,,
цитирай
2. meto76 - Досега не виждам нещо интересно да е ...
20.08.2009 11:16
Досега не виждам нещо интересно да е предложила новата власт за излизане от кризата, освен вчерашното решение плащането на всички имотни сделки да минава през специална институция.Мисля че е добра идея.Както и идеята за данъчни облекчения за българи почиващи в България, а не в чужбина.
цитирай
3. meto76 - http://meto76. blog. bg/bizne...
20.08.2009 11:17
http://meto76.blog.bg/biznes/2009/08/19/krai-na-plashtaneto-v-broi-za-imotni-sdelki.382831
цитирай
4. pontis - Thumbs up
20.08.2009 11:24
Много точни наблюдения, отличен анализ.
цитирай
5. анонимен - активност
20.08.2009 13:49
Ръцете(по точно устата) на Бойко изпреварва мисълта му
цитирай
6. анонимен - за да нямаме илюзии,чия е властта
20.08.2009 20:06
http://mutri.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/10/16/boiko-metodiev-borisov-rapona.122384?reply=626583
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582154
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031