Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 22:36 - Георги Касчиев: Дезинформират и лъжат, за да прокарат "Белене"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове:
2



Георги Касчиев: Дезинформират и лъжат, за да прокарат "Белене" 30.09.2009 18:42 Който е дезинформирал и лъгал, ще продължи да го прави, казва изтъкнатият специалист в интервю за Никола Михайлов от в. "Гласове" размер на шрифта: image Георги Касчиев Атомният физик Георги Касчиев e професор е във Виенския университет. Започва кариерата си в АЕЦ "Козлодуй" и работи там от 1972 г. до 1989 г. От 1997 до 2001 г. е бил председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ, сега Агенция за ядрено регулиране - АЯР).

Кръглата маса за бъдещето на АЕЦ "Белене" беше хубаво нещо, защото тя беше първото по рода си събитие в което бяха поканени експерти, за да изкажат мнение. До сега никой в България не се интересуваше от нашето мнение.

На кръглата маса се чуха гръмогласни и безпочвени изявления от страна на защитниците на този проект. Например, беше хвърлено бомбастичното изявление, че, видите ли, като направим тая централа, за 60 години ще имаме 80 милиарда евро печалба.

Ами то хубаво звучи, но когато човек започне да го анализира, се оказва друго. Да приемем хипотетично, че централата ще работи 60 години, всяка година може да прави максимум по около 14.5-15 млрд. квч. Следователно, общо за тези 60 години може да произведе максимум 900 млрд. квч.

За да направи тия 80 млрд. евро печалба, трябва на всеки киловатчас да печели по 9 цента. Никой в света до сега не е печелил и ј от износа на ток. Ако себестойността му е 9 цента, печалбата - 9 цента, стават 18, докато стигне по мрежата до разпределението на клиентите, ще стане 25, с ДДС ще стане 30 цента на квтч.

Аз питам, кой ще се избие да купува тая скъпа електроенергия, за да донесе на АЕЦ "Белене" след 60 години 80 милиарда? Това са просто приказки като за малки деца.
  още по темата   Георги Касчиев: Защо съм против "Белене" image 0 | image3004 Георги Касчиев: Има риск от сериозно раздуване на разходите за Белене image 0 | image872
Тази прогноза направи г-
н Богомил Манчев като шеф на фирма "Риск инженеринг". И аз обърнах внимание на депутатите, че не трябва да се доверяват на такива бомбастични прогнози и им показах прогнозата на същата фирма, която беше представена на обществено обсъждане пред януари 2005 г., прогноза за това как ще се развива електропотреблението в България и как ще се развиват производствените мощности.

Те там твърдят, аз показах графика, която всички видяха, те твърдят, че ако "Белене" не е построена към 2009-2010 г., в страната ще настане глад за ток, недостиг  на ток от порядъка на 1500-2000 мегавата.

Ето дойде 2009 г., не само че нямаме недостиг, а имаме огромен излишък на мощности. Такова нещо не може да бъде в резултат на грешка.

Колкото и некомпетентни да са тези, които правят такива прогнози, могат да сбъркат с 200-300 мегавата, 500 мегавата, но не и с 2000 мегавата.

Това е една умишлена дезинформация само и само на всяка цена да се прокара проектът "Белене" и този, който е дезинформирал и лъгал, ще продължи да го прави.

Днес техните прогнози какви са? Апокалипсис ще има, пак ще има, разбирате ли, няма де е сега, сега го отлагат с 5-6 години, но пак ще има.

А напротив, другите доклади от НЕК и от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране показват, че няма такива неща.

Напротив, до 2012 г. има ток за задоволяване на потребностите и възможност за износ на минимум 3 милиарда квч.

... За съжаление въпросът изглежда политически. Бившият министър на енергетиката Петър Димитров твърдеше колко е важно да се направи този проект, защото за руснаците било важно, а той, ако си спомняте, говореше по отношение на скандала за износ на ток от "Козлодуй", говореше как не било важно АЕЦ "Козлодуй" да печели, а друго било важно.

То по тяхната логика не е важно и АЕЦ "Белене" да печели. Само че, ако не печели, тя губи, нали разбирате? А когато губиш, веднага идва въпросът: кой плаща?

Аз ще кажа кой плаща, плащаме ние. Значи до 1991 г. има дадени около милиард и 300 милиона долара, които са част от външния дълг на страната и са изплащани, разбира се, от държавния бюджет, от данъците и таксите, от гражданите.

С лихвите, които се натрупват към тях, ако сложите, че в страната има малко повече от 5 милиона работещи и пенсионери, се падат по 350 долара на всеки работещ и на всеки пенсионер.

За последните четири години липсват над милиард и половина лева. Къде са парите от продажбата на старото оборудване на централата? Колко от парите от повишените тарифи на НЕК  са отишли в тоя проект? Докога ще продължава това?

И аз им предложих, добре де, всичките вие, които сте толкова убедени, че тая централа ще спечели, ще стане една машина за пари, правителството търси акционери... инвеститори.

Съберете се 100 хиляди души, дайте по 100 хиляди, ето ви 10 милиарда, ето ви 50% от централата. Съберете 20 милиарда, купете я цялата и направете машина за пари, и печелете. Ние от вас ще искаме само да спазвате изискванията за безопасност, да осигурите дългосрочното съхраняване на радиоактивните отпадъци, неотработеното гориво и да осигурите средствата за извеждане от експлоатация.

Между другото, никой от тези, които правиха презентации, не засегна този въпрос. Какво ще правим с отработеното гориво? Ами какво ще правим с радиоактивните отпадъци?

Предложих на парламентарната комисия и на министър Трайков, ако са решили да допускат Русия и руските фирми да стават собственик, нека да стане само при условие, че Русия ще приема обратно отработеното гориво, без никакви задължения от наша страна да приемаме след това остъклените радиоактивни отпадъци.

Това е един изход от положението. Сигурно на министъра не му стана приятно, когато казах, че националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци трябваше да бъде осъвременена миналата година.

Това е задължение на министъра на енергетиката, сега министър Трайков отговаря за тази работа. През 2007 г. трябваше вече да имаме лицензирана площадка за радиоактивни отпадъци, а нищо не се прави.

Сега на министъра му идва още един проблем на главата, но аз няма да спра и други няма да спрат да поставят този проблем. Защото едно такова развитие на ядрената ни програма вече е абсолютно уродливо, абсолютно изродено.

Не може да се мисли само за това колко ядрени мегавата ще се правят и колко милиарда киловатчаса, а последиците - някой друг да мисли.

Цялото интервю с Георги Касчиев -
glasove.com
 


Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579803
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031