Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 21:01 - С какво е подплатена платената любов към руските проекти у нас
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1475 Коментари: 3 Гласове:
1



      От задочния разговор (не бих го нарекъл диалог) за руския проект АЕЦ „Белене” на българска територия отново наднича история.

Нямам пред вид някоя забавна история, каквато дистанциран наблюдател би могъл да види в трагикомедията с руския ентусиазъм да строи на всяка цена уж българска ядрена централа. Нито пък криминале, каквото вероятно се крие в тайната история за мотивацията на българските защитници на проекта.

Поводът за аналогиите с миналото е "новото" предложение на руския вицепремиер и министър на финансите Александър Кудрин Москва да отпусне на България кредит от 3,8 милиарда евро за строителството на централата. На това българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отвърна, че България не е искала такъв кредит.

Не знам на вас, но на мен тази настойчивост да добрия дядо Иван да ни стори добрина много ми напомня на упоритостта, с която съветската армия е искала да ни освободи. А българското правителство все се дърпало. Дори поискало от германските войски да се отдръпнат напълно от българска земя, за да не служат за повод червената армия да ни освобождава.

На българската войска неутралната де юре българска власт заповядала да не изстреля и един куршум срещу настъпващите съветски част. С чест била изпълнена тази заповед (макар да се шушука, че някои български офицери се самоубили). После дошло безчестието. И по-точно: обезчестяването на България.

Както знаем от историята, СССР не се спрял пред нищо. Освободил ни е като стой та гледай. Цели 45 години след това България беше свободна да прави каквото си поиска, но само с решаващата помощ и одобрение на освободителите. Или евентуално по тяхна заповед (открийте разликите!).

И до ден днешен в центъра на София, Пловдив, Шумен и на още много места у нас стърчат паметници на признателност към това освобождение. Който шукне срещу тях, моментално получава прозвището "вандал" или "фашист". По-скоро и двете. И още по-често не толкова и не само от наследниците на съветския диктат по руска линия, колкото от техните български слуги.

Като нов паметник на признателността се очертава и следващият, много по-модерният по своята форма, направо сюрреалистичен монумент АЕЦ „Белене”- за мащабите на България той е нещо като Асуанския язовир в Египет плюс „Кремиковци” в шоплука.

АЕЦ „Белене” също, както паметниците на победилия с брутална сила вносен сталинизъм, не изобразява пряко фигурата на вожда (Путин). Альоша, и незнайният му другар със знайния шмайзер в София никак не мязат на грозноватия Сталин, но символизират именно него – бащицата, който си прави тук всичко, каквото си поиска.

И още една дребна подробност се прокрадва в сюжета: Кудрин ни е съобщил, че ще ни дават пари от Истанбул. Пак от турска земя неотдавна Путин ни заплаши с друго – че ще ни подмине с трасето на Южен поток, ако много се дърпаме. И за по–убедително сложи подписа си под турската му алтернатива.

Този контекст на модерната руска доброжелателност към нас ни връща още по – назад във времената, когато руската империя подстрекавала Османската да си вземе обратно Южна Румелия, барабар с освободените там братушки. Това била идеята за наказание за непослушание на тогавашните българи.

Тези подстрекателства успели обаче само пред сръбския крал Милан. Човекът се възползвал от офертата, докато султанът не пожелал да замени малкото Княжество, България, погълнато съответно от огромната Русия, като съсед в Европа, каквито били същинските планова на Николай Втори.

Ще спра дотук, защото пак ще ми се скарат българските патриоти, че руснаците са ни освободили въпреки всичко. Точно така, въпреки всичко…


Очаквам и сега въпреки всичко да ни дадат пари, за да стане тяхната. Но няма да кажа на какво прилича този вид „даване” на пари и срещу каква любов се прави.

Дори на мен, националния предател (у нас дързостта да се оспорват руските приоритети се наричат национално предателство) ми е неудобно да напиша черно на бяло очевидното. Което не прави разврата невидим.

http://bulgaria.actualno.com/news_264409.html  


Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
1



1. boristodorov56 - Аз мисля, че вече ни освободиха - пак...
06.10.2009 21:26
Точно, ясно и вярно... за съжаление!
цитирай
2. анонимен - И в същото време
06.10.2009 21:42
настойчивостта да имаме български еврокомисар по енергетика напомня износа на революция и тук може да се напише още толкова много...
цитирай
3. ok3223 - Мето,Мето,бе
21.10.2009 07:54
не ти е чист косъмо братче. И ти преживяш над зелена ясла. Значи били руски приоритети. А как така станаха турски, и вече за газ и петрол ще зависим, и се гъзим на от турците. Като можеше те зависят от нас.
Това българският народ е смес от стада овци залъгвани и подлъгвани от че
рни души и предатели като теб мето 76.
А не си само ти, пълно е с черни души като Мето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613641
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930