Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 22:31 - Независимая газета: Газовата еуфория се отменя
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
1



Независимая газета: Газовата еуфория се отменя 27.10.2009 14:29 Цените на газа на спотовия пазар стремително спадат, а европейските потребители се отказват да потребяват скъпия газпромовски газ, пише "Независимая газета"



Стратегическите планове на "Газпром", основаващи се на очаквания за ръст на цените и увеличаване на потреблението в Европа, се оказаха под заплаха.

Цените на газа на спотовия (краткосрочен) пазар стремително спадат, а европейските потребители масово се отказват да потребяват прекалено скъпия газпромовски газ, пише в анализ руската "Независимая газета".

Съкращавайки покупките на руски газ, западните енергийни компании са задлъжняли на "Газпром" под формата на глоби с почти 2,5 млрд. долара.

Но "Газпром" не трябва да очаква постъпления от тези глоби - експертите смятат, че в условията на ръст на добива на концерна ще му се наложи или да опрости тези дългове или да пренапише договорите, отвързвайки цените от петролните, пише "Независимая газета".

"Европейските енергийни компании, сблъскали се с намаляващо търсене и многобройни доставки на гориво по занижени цени, през текущата година са купили много по-малко газ от "Газпром", отколкото са били задължени, според условията на дългосрочните договори", съобщи вчера "Уол Стрийт джърнъл" (WSJ), позовавайки се на източник, близък до "Газпром експорт".

още по темата image Преки договори с "Газпром" - още не image 0 | image1645 "Независимая газета": Три удара по "Газпром" image 0 | image12670

Според неговите данни, заявките на най-големите европейски потребители са се оказали с 10 млрд. куб. м или 7% по-ниски от равнището "вземи или плати" - т.е. 140 млрд. вместо 150 млрд. куб. м. Цената на невзетия газ е 2,5 млрд. долара и "Газпром" ще се стреми да ги получи, отбелязва изданието.

Финансовата криза и спадът в икономиката са довели до намаляване на търсенето, но в същото време предлагането е нараснало, благодарение на нови проекти по добив на газ от шисти в Северна Америка и старт на нови проект за производството на втечнен природен газ.

Пренасищането на пазара срина цената на газа на спотовите пазари, такива като британския National Balancing Point (NBP) и белгийския Zeebrugge. През август цената на газ с доставка през тази зима на NBP се понижи до 40 пенса за терм от 100 пенса за терм през юни 2008 г.

Но европейските потребители, получаващи газ от компании като "Газпром", Sonatrach, StatoilHydro, не спечелиха от намаляването на спотовите цени, защото цената на европейските дългосрочни газови договори е обвързана с цената на петрола, която остава висока.

Петролът се възстанови след спада до 35 долара за барел и сега се намира в диапазона 80 долара.

В резултат някои представители на газовия отрасъл се обявиха за преразглеждане на механизма на ценообразуване в договорите.

"Газпром" защитава обвързването на цената на газа с цената на петрола, тъй като спотовият пазар не притежава достатъчно оборот, за да осигури по-добри ценови сигнали.

Освен това, вчера зам. председателят на УС на "Газпром" Александър Медведев съобщи, че експортните цени на газа за европейските потребители през 2010 г. може да бъдат по-високи с 20-30 долара за 1000 куб. м, отколкото през 2009 г.

За изминалите девет месеца се увеличи средната цена на "кошницата" от енергийни ресурси, въз основа на които "Газпром" изчислява прогнозната цена на газа за европейските потребители, поясни той.

Междувременно броят на скептиците нараства - на 21 октомври президентът на италианската енергийна компания ЕНИ Паоло Скарони заяви, че въпреки ръста на цените на петрола, световните цени на природния газ в течение на 3-4 години ще останат на предишното равнище.

Експертите предполагат, че на "Газпром" ще му се наложи да положи максимум усилия, за да запази своето положение на европейския пазар.

"Не си струва да се надява да получи глоби за невзетия газ. Има два пътя - или "Газпром" се съгласява с това, че цената ще се изчислява по друга формула, или ще му се наложи да се откаже от глобите", смята ръководителят на отдела за инвестиционен анализ на компанията "Универ" Дмитрий Александров.

Както пояснява анализаторът на "Тройка Диалог" Валерий Нестеров, газът от шисти - една от разновидностите нетрадиционен източник на газ, "той трудно се извлича, а за добива се използва хидроразрив на пластовете".

Този метод е скъп, но при цена на петрола над 80 долара за барел е рентабилен. И в САЩ постигнаха големи успехи в неговото усвояване заради рязкото намаляване на ресурсната база на "нормалния газ", отбелязва експертът.

Както пояснява Нестеров, ако през 2000 г. производството на газ от шисти в САЩ е бил 136 млрд. куб. м - около една четвърт от общия добив от 543 млрд. куб. м, то към 2008 г. тази цифра се увеличи до 264 млрд. куб. м, достигайки около 45% от производството на газ в страната.

Според експерта, "Газпром" се е ориентирал по прекалено оптимистичната прогноза за цената на газа, но сега гледа по-реалистично на ситуацията.

"Проблемът може да се реши включително и чрез газов ОПЕК, ако бъде постигнато някакво равнище на координация на действията между газовите експортьори. Настъпи време за регулация на цените, които могат при определено положение да се сринат, и последиците за целия отрасъл могат да бъдат плачевни", смята анализаторът на "Тройка Диалог".

Генералният директор на Института по проблемите на естествените монополи Юрий Саакян смята, че наистина ще бъде оказван натиск върху "Газпром".

Но европейските правителства разполагат с малко сериозни лостове за въздействие: условията на повечето дългосрочни договори са строго определени, а завършват средно през 2025-2030 г.

Освен това в Европа също няма единство по този въпрос. "Текущото ценообразуване обвързано с петролната кошница има две много важни функции, чиято загуба не е в състояние да бъде изпълнена от спотовата търговия.

Първата от тях - това е стабилността и предсказуемостта: всеки доставчик и потребител половин година по-рано знае каква ще бъде бъдещата цена на газа. При това волатилността на тези цени е значително по-ниска, отколкото на петролния пазар.

До голяма степен именно това осигурява притока на инвестиции в газовия отрасъл, развитието на който от гледна точка на необходимата продължителност на технологичната верига от находището до крайния потребител е значително по-сложно и по-скъпо от петролния", смята Саакян.

Втората функция, отбелязва той, е ценовата унификация на международната търговия. "Към днешна дата отсъства световен пазар на газ, вместо него съществуват около 8-9 напълно или частично изолирани международни пазара. Благодарение на това спотовите цени на газа, установени в Европа, не могат да се корелират с аналогичните цени в Япония, Северна Америка или Индия.

Това е сериозна разлика между индикаторите на газовите борси от петролните", добавя той.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2536111




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583159
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031