Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2009 09:46 - Какво се случи през 2009 и какво да очакваме от 2010
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1233 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.12.2009 10:12


Събитията на изминалата и на следващата година

 Историите на 2009

6 януари

България и част от Европа започнаха годината със спрени доставки на газ заради конфликт между Русия и Украйна за цената на горивото. Москва спря кранчето, а правителството на Станишев се оказа без резервен вариант. Кризата донесе на българските фирми загуби от над 500 млн. лв.

12 януари
Чешкият художник Давид Черни изобрази България като инсталация от турски тоалетни на изложба в Брюксел. Това разгневи чувствителните български дипломати, които реагираха необичайно бързо... и пикаха на изкуството.

14 януари
Недоволни студенти, пенсионери, екозащитници, млекопреработватели и майки се събраха пред парламента. Организираният дълго онлайн протест приключи за час и половина. Стълкновенията на протестиращите с полицията вкараха България в международния новинарски обмен. После всичко отново потъна в апатия.

20 януари
Барак Обама, първият чернокож президент в историята на САЩ, положи клетва в присъствието на повече от един милион американци и чуждестранни туристи, изпълнили пространството пред Капитолия.

27 януари
Българските блогъри заложиха Google бомба на сайта на Министерския съвет – при изписването в търсачката на думата "провал" първият резултат, който излизаше, беше страницата на правителството.

8 февруари
Coldplay спечелиха "Грами" за най-добър рок албум - Viva La Vida or Death and All His Friends.

11 февруари
Лидерът на опозицията в Зимбабве Морган Цвангирай положи клетва като премиер на правителството на националното единство на Зимбабве пред своя политически съперник, президента Робърт Мугабе. Правителството на националното единство беше резултат от подписаното през септември 2008 г. споразумение за поделяне на властта.

12 февруари
Европейската комисия не прихвана от оптимизма на българските управляващи и заключи за пореден път в междинния си доклад, че страната не може да постигне напредък без функционираща съдебна система и борба с корупцията и организираната престъпност.

8 март
София беше зарината с боклук, след като концесионерът "Новера" спря да чисти столицата. В отговор кметът Бойко Борисов развали договора и възложи чистенето на други десетина фирми.

13 март
Рожденият ден на "Синята коалиция" (СДС + ДСБ = ВНЛ).

13 март
Премиерът Сергей Станишев предложи на Европейската комисия експерти от чужди страни членки да участват пряко в държавното управление на България. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу му отговори, че Брюксел не може да замени българското правителство.
За съжаление.

23 март
БНТ организира кампанията "Голямото четене", която в крайна сметка се превърна в голямото патриотарстване: 1."Под игото", 2. "Време разделно" и, слава богу, 3."Тютюн".

24 март
В разгара на кризата Чехия и Унгария останаха без правителства. Унгарският премиер Ференц Дюрчани подаде оставка заради тежката икономическа ситуация, а кабинетът на Мирек Тополанек падна след вот на недоверие в чешкия парламент.

1 април
Албания и Хърватия влязоха в НАТО.

6 април
Над 8 хиляди младежи протестираха в Молдова срещу победата на управляващата комунистическа партия на парламентарните избори. Масовите демонстрации не доведоха до смяна на управлението.

6 април
Земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер разтърси Централна Италия, разрушавайки сгради в историческия център на Акуила. Загинаха близо 300 души, повече от 1500 бяха ранени.

20 април
В. "Ню Йорк таймс" обра журналистическите награди "Пулицър" в 5 от 20-те категории - за разследване, гореща новина, международен репортаж, публикация, фотография и критика.

1 юни
General Motors обяви най-големия фалит в промишления сектор в САЩ и влезе в процедура по защита от кредитори. Някогашният гигант се преструктурира в по-малък и ефективен производител под държавен контрол. Медиите в САЩ масово започнаха да наричат компанията Government Motors.

1 юни
Самолет на "Ер Франс", изпълняващ полет от Рио де Женайро за Париж, се разби в Атлантическия океан. Загинаха всички 228 души на борда.

2 юни
В Брюксел отвори врати музей на Рене Магрит, съдържащ най-голямата колекция от работи на прочутия сюрреалист.

7 юни
ГЕРБ спечели изборите за Европейски парламент с 24.36% от гласовете.

11 юни
СЗО обяви пандемия от свински грип. Въпреки уверенията на лекарите, че новият вирус не е по-опасен от сезонните, настана световна паника. Спечели фармацевтичната индустрия.

12 юни
Махмуд Ахмадинеджад спечели отново президентските избори в Иран, което предизвика масови протести заради съмненията в манипулция. Въпреки цензурата от властите Twitter пренесе картините от улиците на Техеран до външния свят.

18 юни
Плевенският лобист Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, разрази голям корупционен скандал в съдебната система, след като се оказа, че е общувал със съдии и прокурори от цялата страна, кандидатствали за ръководни постове в съдебната система.

23 юни
След три десетилетия планиране, ремонти и противоречия Музеят на Акропола най-после посрещна първите си посетители.

25 юни
Светът осъмна с вестта за смъртта на краля на попа Майкъл Джексън. Онлайн реакциите и съболезнованията на милионите скърбящи  почитатели увеличиха интернет трафика до безпрецедентни нива. 

5 юли
ГЕРБ спечели убедително парламентарните избори. Рекордно високата избирателна активност (близо 4.2 млн. души) обезсмисли купуването на гласове и контролирания вот. Партията на Бойко Борисов сформира самостоятелен кабинет и получи подкрепата на "Синята коалиция", "Атака" и РЗС.

20 август
Шотландия освободи либиеца Абделбасет ал Меграхи, осъден за атентат срещу американски самолет над шотландския град Локърби, заради тежкото му заболяване. САЩ протестираха срещу решението и настояха либиецът да остане зад решетките.

20 август
Юсейн Болт от Ямайка отбеляза два зашеметяващи рекорда в бягането на 100 м с изумителното време от 9.58 сек. и на 200 м с 19.19 сек.

29 август
Мадона на стадион "Васил Левски". Още не е за вярване.

5 септември
15 българи загинаха, след като туристически кораб се преобърна в Охридското езеро. Най-вероятната причина е претоварване на кораба. Все още няма повдигнати обвинения за инцидента.

7 септември
Еврокомисията съобщи, че ще размрази 19 милиона евро за България по програмата САПАРД. Това стана, след като новото правителство предприе мерки, за които Брюксел настояваше от месеци, но предишната власт отлагаше по политически причини.

8 септември
Бившият земеделски министър Валери Цветанов стана първият от кабинета "Станишев", получил обвинение за длъжностно престъпление.

22 септември
След оспорвана надпревара и не без известна доза късмет Ирина Бокова стана първата жена - генерален директор на ЮНЕСКО.

27 септември
Режисьорът Роман Полански беше арестуван в Швейцария със съдебна заповед, издадена от американските власти през 1978 г. През 1977 г. Полански е обвинен в изнасилване на 13-годишна манекенка. Успява да напусне САЩ преди края на делото и 30 години не стъпва там.

1 октомври
Международният валутен фонд обяви, че рецесията в световната икономика е приключила, а пред глобалното стопанство остава предизвикателството на устойчивото възстановяване.

6 октомври
Българската оперна певица Красимира Стоянова получи титлата камерзенгерин на Виенската опера – най-високото звание за оперен певец в Австрия.

8 октомври
Нобеловата награда за литература беше присъдена на родената в Румъния германска писателка Херта Мюлер.

19 октомври
Технически доклад на еврокомисията за ситуацията с усвояването на европейските средства в България и Румъния обобщава, че най-често срещаните проблеми в България са конфликт на интереси, слаб финансов контрол, недостатъчен административен капацитет и законови слабости.

9 ноември
Берлин отпразнува 20-годишнината от падането на Берлинската стена със събаряне на символична стена от парчета домино. Те рухнаха под натиска на легендарния Лех Валенса.

15 ноември
Йорданка Фандъкова от ГЕРБ стана първата жена - кмет на София.

17 ноември
Варненското златно съкровище заблестя в Манхатън на изложба в Института за проучване на древността към NYU. Археологическата експозиция, включваща общо 2000 предмета от България, Румъния и Молдова, предизвика огромен интерес и продължава до април следващата година.

19 ноември
Европейският съюз си избра безлични и компромисни лидери - белгиецът Херман ван Ромпой за президент и британката Катрин Аштън за върховен представител за външната политика.

6 декември
Световните лидери се събраха в Копенхаген, за да обсъдят проблема с климатичните промени. Срещата премина трудно, бедните страни бойкотираха преговорите с настояването да не бъдат задължавани да намалят парниковите си газове, а екоактивисти протестираха за по-сериозна борба с глобалното затопляне. 

19 декември
Отпадна официално визовият режим за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора при пътуването им в страните от ЕС с изключение на Великобритания и Ирландия.

Календар със събитията през 2010 г. - във фотогалерията

http://www.capital.bg/show.php?storyid=835010



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14629670
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930