Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 11:49 - Барозу тръгва на сблъсък за Желева, поставя под въпрос целия си екип
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1035 Коментари: 0 Гласове:
2



 

16 Януари 2010

EurActiv  

image

Като подкрепи най-спорния кандидат за еврокомисар – българката Румяна Желева, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу тръгна в петък към сблъсък със социалистите и либералите в Европейския парламент, които категорично призовават за замяната й.

След дълга и тайна телефонна дипломация, последвала нееднозначното представяне на Желева – външен министър на България и отскоро зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП) – Барозу най-накрая обяви, че ще я подкрепи.

Отговори на два въпроса

Барозу отговори на писмото на председателя на парламента Йежи Бузек, който го попита дали може да потвърди, че нейната декларация за интереси, депозирана в комисията, съответства на Кодекса за поведение на комисарите. Вторият въпрос на председателя на парламента беше дали Барозу продължава да подкрепя българската кандидатка след изслушването й.  Комитетът за развитие, пред който Желева беше изслушана, вече излезе със заключение, че тя не е успяла да отговори задоволително на нито един въпрос.

По първия въпрос Барозу избягва да поеме рискове, като казва, че Комисията разчита на твърденията на засегнатите лица и че тя още веднъж го е уверила в писмо, което той прилага, че всичко в нейните декларации е точно и пълно.

По втория въпрос Барозу казва, че Желева “има необходимата обща компетентност, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност, за да изпълнява тези функции” като комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Тук председателят на Комисията отново не поема риск като не се позовава на нейното изслушване.

Малко пространство за маневриране

“Източници от Европейската комисия заявиха пред EurActiv, че Барозу не е имал друг вариант, освен да подкрепи Желева, защото отхвърлянето й поради некомпетентност би означавало “да каже на България, че има некомпетентен външен министър”.

Но като подкрепя Желева, Барозу прекрасно разбира, че ще срещне яростта на групата на социалистите и демократите, които поискаха оттеглянето на българската кандидатка. Лидерът на групата на социалистите Мартин Шулц обяви в комюнике: “Информирах председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, че извън сериозните обвинения за конфликт на финансови интереси срещу г-жа Желева, моята група смята, че тя не е подходяща за този пост. Сега той трябва да обмисли този въпрос и да си направи съответните изводи.”

Остри реплики

Шулц отвърна на определените от него като “обидни забележки”, отправени предния ден към евродепутатите от левицата от българския премиер Бойко Борисов, включително упреци, че сеят раздори в Брюксел. “Бившият телохранител на бившия комунистически диктатор на България няма никакво право да ни напада по подобен начин”, каза той. Борисов е бил телохранител на Тодор Живков, когато бившият диктатор е бил поставен под домашен арест след 1990.

Лидерът на групата на либералите Ги Верхофстад, който също беше обявен от Борисов за “конспиратор”, реагира: “Напълно неприемливо е един премиер да критикува по такъв начин депутатите, които просто си вършат работата да преценят кандидатите за новия изпълнителен орган на ЕС. Ние се интересуваме единствено от прозрачността и отчетността, а не от игри на конспирация, както намеква премиерът Борисов”, каза Верхофстад.

Гласуването в пленарната зала на 26 януари трябва да реши съдбата на втория екип на Барозу. Но при положение, че социалисти, либерали, зелени и някои други групи гласуват против силовото решение на Барозу да остави спорния кандидат, резултатът от гласуването вече изглежда несигурен, казват пред EurActiv източници от Европарламента.

Говорител на Зелените в Европейския парламент каза за Euractiv, че групата няма да заеме позиция преди правният отдел на парламента да съобщи становището си за финансовите декларации на Желева, депозирани в Европейския парламент.


http://e-vestnik.bg/8149/barozu-tragva-na-sblasak-za-zheleva-postavya-pod-vapros-tseliya-si-ekip/



Тагове:   Желева,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624988
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930