Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 20:47 - Новият посланик на САЩ в София, земетресението в Хаити и антиамериканците
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2457 Коментари: 2 Гласове:
0



Новият посланик на САЩ в София, земетресението в Хаити и антиамериканците  

25 Януари 2010

Радой Радев  

image Джеймс Уорлик, новият посланик на САЩ в България. Снимка: Държавен департамент на САЩ

В София в петък се представи новият американски посланик Джеймс Уорлик. Потомък е на немски емигрант - Йохан Ворлик, който през 17 век пристигнал във Филаделфия, после се преселил с жена си в Каролина. Може би не е толкова важно, но все пак човекът има родословие 300 години назад, каквото в България малко хора имат. Другата любопитна особеност е, че съпругата му Мери Бърс Уорлик, с която имат три деца, е …посланик на САЩ в Сърбия.

Същия ден по света започна да се разпространява партенката, пусната от Уго Чавес, президента на Венецуела – че земетресението в Хаити било предизвикано от американците с “тектонично оръжие”. Чавес имал информация от руския военноморски флот, който следял действията на американците. В руския печат опровергаха, като цитираха изявления на хора от флота. Но антиамериканците в хор развиха конспиративната идея – ето, САЩ направиха земетресение, за да влязат с войски и да окупират Хаити. Доказателство било, че на острова земетресението засегнало само Хаити, а не Доминиканската република, която е в другия му край (леле, каква точност на “тектоничното оръжие”). И това било само репетиция за Иран. ‘Дет се вика – да се готвят Техеран, Москва и други столици. Американците идат. Със земетресение първо.:-)

image Мери Бърс Уорлик, посланик на САЩ в Сърбия и съпруга на посланика на САЩ в София. Снимка: Държавен департамент на САЩ

Хаити след земетръса беше разпаднала се държава. Нещастници без покрив, няма кой да им докара вода, шетат мародери, няма власт, няма полиция… Американските военни в тази ситуация оказаха реална помощ. Но ето – за някои това е окупация.

При представянето си в София посланик Уорлик цитира на български стиховете на Иван Вазов: “…И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат”. Пак на български каза “Българите с право се гордеят с богатата си история и култура”. И наблегна два пъти на “огромната чест” да е тук.
Какво е това – лицемерие ли, коварство някакво? Или просто уважение към страната. И необходимост за един дипломат, който отива в нея. Всеки американски посланик от падането на Живков насам проговаряше на български. Това изглежда е практика на Държавния департамент на САЩ – задължава си посланиците да учат езика на страната, в която отиват. Преди да дойде тук – интензивни тримесечни курсове.

И кого праща президентът Обама за посланик в България?
Джеймс Уорлик Дж. е завършил Станфордския университет през 1977 г. (един от най-престижните университети в света, в Калифорния, край Сан Франциско). Има магистърска степен по политология от колежа “Уодам” на Оксфордския университет (който поне на европеец няма нужда от представяне) и по право и дипломация от университета Тафтс (друг от най-престижните американски и световни университети, в Масачузетс). Бил е за кратко студент и в Берлин. (Впрочем, има и българи, завършили елитни американски и световни университети, но тук не се е чуло някой да ги търси да им предлага работа били в дипломацията, било другаде. И те, естествено, остават в САЩ).
Преди да дойде в България, Уорлик е работил във Филипините, Бангладеш, Москва (генерален консул), бил е съветник на Пол Бремър в Багдад, директор на бюро за европейски въпроси в Държавния департамент и др. Дълго е за изреждане. С две думи – САЩ пращат в България не случаен човек (някак сравнението с кандидатурата на Желева за по-голям пост от посланически се набиват на очи).

Какво може да се очаква от новия посланик и от САЩ в България?
“Моята работа ще бъде да се вслушвам не само в българските лидери, но и в хората, които искат отношенията със САЩ да бъдат основани на взаимно уважение и общи интереси”, каза Уорлик на български в изявлението при пристигането си в София, наред с много други протоколни дипломатически слова.

image Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

По-важно е какво каза той есента при изслушването си в конгреса, като кандидат за посланик в София. На “изпита” си (нещо подобно на изпита на Желева) Уорлик посочи пет приоритета за мандата си в България – задълбочаване на военното сътрудничество, модернизация на въоръжените сили на България, подобряване на енергийната сигурност и ефективност, подкрепа за съдебната реформа и битката с корупцията и престъпността, подобряване на бизнес климата.

Приоритет №1 е сътрудничеството в международната сигурност, едно от най-важните условия за САЩ за определяне на партньор в даден район. В случая с България това е районът на Балканите, Черно море и Кавказ. Пред Сената Уорлик нарече отношенията с България в тази посока “отлични”.

Антиамериканците у нас сигурно ще реагират гневно на това определение – отлични. И на претенциите, че Уорлик ще “оказва подкрепа” за съдебната система, корупцията, ще подобрява енергийната сигурност и ефективност и т. н. А може би България няма нужда от подкрепа?

За антиамериканците, които у нас в по-голямата си част са червени и атакаджии, но има и бойковисти, и какви ли не още, е недопустимо каквото и да е сътрудничество със САЩ. Това се смята от тях за “лизане на гъза на американците” – точно с тия думи го определят по форумите в Интернет. Каквито и да са антиамериканците у нас като политическа принадлежност, едно ги обединява – те обичат Русия. За нея лоша дума от тях няма да чуеш, каквото и да става. Едни ат най-драматичните караници в Интернет под една или друга статия са на тази тема – за и против САЩ, за и против Русия. Излиза например незначителна новина – че Русия пуснала военен спътник след 7 г. прекъсване и под нея за 5 часа има вече 350 коментара. Много от тях безумни – за руската военна мощ, която била по-страшна от американската и т. н. След това други се подиграват с почти религиозното преклонение пред военната техника на Москва…

Та темата е болезнена. Уорлик уточнява, че в укрепване на енергийната сигурност се разбира и разнообразяване на доставчиците на суровини, което пряко засяга България и руските енергийни проекти.
По този въпрос антиамериканците ще избухнат – как така ще ни се бъркат и т. н. Ами, оказва се, че досега руснаците все ни се бъркат и само от тях сме зависими. Газопроводи, петролопроводи, атомни централи – все руски. И президентът на страната нарича това “джакпот” – с американски термин. Интересно се получава, някак.
С две думи, може да се очаква от Уорлик, че ще лобира за газопровода “Набуко”, който не е американски проект, но е единствен начин да разнообрази доставките на газ за България и да намали зависимостта й от Русия. Лошо ли е това за България или не? Ако питаш антиамериканците – лошо е. Те искат България да зависи от Русия. Друг любопитен детайл е, че новият посланик говори за подобряване на енергийната ефективност. Сигурно и това е лошо? В България разходите на енергия са още високи, като при комунизма - отопление, производства, с много загуби. А прекомерни разходи на енергия са световен екологичен проблем, не само български.
Проблемът е, че действията на управляващите от ГЕРБ за руските енергийни проекти не са ясни. Отначало тръгнаха много приказки, че спират този или онзи проект, а после се оказа, че ги придвижват – и газопровода, и “Белене”… Оказва се сега, че новата АЕЦ дори ще бъде почти изцяло руска собственост. Така за България ще остане ядреният риск и опасността от замърсяване на нейна територия, а за руския собственик – печалбите… Но, ако питаш енергийното лоби и Румен Овчаров – това е правилното решение. И антиамериканците са за него.

На препитването си за посланик, по въпроса за борбата за законност, срещу корупцията и организираната престъпност, Уорлик заяви, че вярва, че новият премиер Борисов е човекът, който ще направи промяната. Но… няма и какво друго да каже. Преди близо 3 години едно авторитетно американско списание “Конгрешънъл куотърли” каза следното: ”Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, показва секретен анализ на рисковете в страната, поръчан от частна банка.”
(Цялата статия на български
виж тук, оригиналът на английски тук)

Тая статия тогава насади силно Борисов, така че дори президентът Първанов, вътрешният министър Румен Петков и др. почнаха да го защитават. Тогавашният приятел на Борисов – Слави Трифонов, дори го покани в студиото на шоуто си да му даде едно рамо. И Цветелинка гледаше развълнувано от първия ред. Колко неща са се променили оттогава до сега…
В крайна сметка тогавашният международен скандал накриви шапката на Борисов. Но в Щатите със сигурност някои хора си имат едно наум за него.

Дали заради състоянието на страната, въпросът за отпадането на американските визи за българите въобще не беше засегнат от новия посланик.
Това антиамериканците не ги вълнува. Но вълнува около 200 000 българи, които се преселиха в САЩ от 1990 г. насам, и техните роднини. И сред тях има антиамериканци, макар че изглежда неблагодарно към страната, която им е дала шанс.
В България живеем още във вица от съветско време – “А вие защо бесите негрите?”


http://e-vestnik.bg/8218/noviyat-poslanik-na-sasht-v-sofiya-zemetresenieto-v-haiti-i-antiamerikantsite/



Тагове:   новият,   посланик,   САЩ,


Гласувай:
0



1. анонимен - какви отктити, уверени и приятни лица..
02.02.2010 13:07
Сн С
цитирай
2. анонимен - Номад
02.12.2010 08:46
Да бе, приличат ми на лисици...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616974
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930