Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 15:08 - Европейската комисия разреши ГМО-картофи и ГМО-царевица в Европа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2199 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2010 00:05


ЕК разреши ГМО-картофи в Европа 02 март 2010 / News.dir.bg
Европейската комисия съобщи, че е разрешила разпространението на генномодифициран картоф на германската компания BASF.
Това е първото разрешение от 12 години насам за подобен вид продукти в ЕС, където генно-модифицираните организми (ГМО) предизвикват оживена полемика, съобщи БГНЕС.

ЕК прие също така продажбата в Европа на три разновидности на генномодифицираната царевица на фирмата "Монсанто", производни на MON 863, съобщи изпълнителният орган на Европейския съюз в комюнике. Истинската новост обаче е разрешаването на картофа "Амфлора", създаден от компанията BASF.

Европейската комисия не е издавала разрешение за разпространението на ГМО в Европа от 1998 г., както и за генномодифицираната царевица MON 810 на компанията "Монсанто".

http://dnes.dir.bg/2010/03/02/news5970223.html


Брюксел одобри отглеждането на генно-модифицирани картофи в ЕС
2 Март 2010

 

image

Европейската комисия одобри във вторник отглеждането на генетично-модифицирани картофи на територията на Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Така картофът Амфлора на германската корпорация BASF ще стане едва вторият ободрен за отглеждане генно-модифициран организъм (ГМО) в ЕС, след разрешената преди 12 години царевица МОН 810 на базираната в САЩ компания “Монсанто“.

Амфлора, който в продължение на седем години беше политически горещия картоф за ЕС, ще може да се отглежда за индустриални нужди и за влагане на извличаната от него скорбяла във фураж за животни, но не и за консумация от хората, посочи ББС.

BASF поиска да отглежда продукта в Швеция през 2003 г. и страната се съгласи, но бе принудена да иска разрешението на Европейския съюз. След като Съветът на министрите на ЕС не успя да постигне общо решение, нещата бяха оставени в ръцете на Еврокомисията.

Очакванията са отглеждането на генно-модифицирания картоф да започне тази пролет в Чехия, а през следващите години това да сторят и Швеция и Холандия.

Царевицата на “Монсанто“ в момента се отглежда в пет страни - Испания, Чехия, Румъния, Португалия и Словакия, посочва ББС.

Комисията разреши също така и използването на трите вида генно-модифицирана царевица като храни и фураж, но не и култивирането им.

Решенията бяха представени от комисаря Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и потребителската политика. Всички аспекти в използването на тези продукти бяха подробно проучени и вече няма никаква причина за забавяне. Днешните решения бяха взети след детайлни оценки, изготвени от Европейската агенция за сигурност на храните, заяви той.

Валидността на разрешенията е със срок 10 години.

“Това е черен ден за европейските граждани и за околната среда“, заявиха от организацията “Приятели на Земята“, цитирани от АФП. Според тях картофите Амфлора носят противоречив ген, който е устойчив на антибиотици и не може да се гарантира, че той няма да се пренесе нататък в хранителната верига.

За момента картофът ще се култивира и реколтата ще се прибира преди да произведе семена, отбелязват от ЕК.

Сред аргументите за разрешаването на отглеждането на този вид картофи е, че ще помогне за оптимизирането на производствения процес и ще спести суровини, енергия, вода и химикали на петролна основа.

Стана ясно също така, че Европейската комисия смята да подготви до лятото предложение, даващо още по-голяма свобода на държавите от Европейския съюз да решават дали да допускат култивиране на ГМО или не.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. meto76 - Председателят ...
02.03.2010 15:11


Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу смятал да поднови процеса за разрешаване на отглеждането на два вида генномодифицирани организми (ГМО) в ЕС веднага след като новият му екип встъпи в длъжност другата седмица. Това съобщи вчера Франс прес, позовавайки се на европейски източници, пожелали анонимност. Според информацията един от приоритетите ще бъде допускането на царевицата MON 810 на американската компания „Монсанто“ и картофите Амфлора на германския концерн БАСФ. Барозу имал намерение да се отърве от проблема, който му създаваше затруднения по време на предишния мандат на комисията. Първото заседание на ЕК е насрочено за 17 февруари, но "дневният ред все още се изготвя", уточни говорителката на комисията Пия Аренкилде Хансен.
„Монсанто“ чака да бъде подновено разрешението за отглеждане на въпросния хибрид царевица, който е единственият ГМО, допуснат в ЕС. БАСФ пък желае да наложи в ЕС генномодифицирани картофи, защото те биха донесли на компанията годишно между 30 и 40 млн. евро, допълва АФП. В шест страни членки, сред които Франция и Германия, царевицата MON 810 е забранена. Други единадесет пък настояват да имат право да забраняват всякакви ГМО. Само преди дни българското правителство наложи петгодишен мораториум върху допускането на геннопроменени култури. Решението се наложи, след като екологични организации започнаха протести срещу измененията в Закона за ГМО, които премахват забранителния режим.
Натиска върху Барозу мога да си обясня с икономическата криза, коментира пред „Класа“ доц. д-р Огнян Боюклиев от Института по аграрна икономика. Генномодифицираното производство е много енергоемко, а малко преди кризата рязко се вдигнаха цените на петрола и този тип земеделие се оказа неефективно. После кризата удари компаниите, акциите им паднаха и калкулираха сериозни загуби. Обяснимо е сега да търсят всякакви начини за възстановяване на печалбите, допълни докторът по икономика. Боюклиев смята, че тези корпорации трудно ще проникнат в силните европейски държави, защото там е сериозен отпорът на гражданското общество. Те ще се прицелят в най-слабото звено на ЕК, а това е България. Възможно е наложеният петгодишен мораториум в един момент да се окаже, че е в противоречие на европейското законодателство, обобщи Боюклиев.
Смятаме, че трябва да се допуснат научните опити с ГМО, и тази позиция съвпада с позицията на Конфедерацията на земеделските производители в Европа, заяви пред „Класа“ Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България. Ние също сме против генномодифицираните храни, а ако ЕК разреши отглеждане на ГМ култури, те да бъдат за технологични цели – биодизел и текстил, каза Тодоров. Според него българските фермери срещат проблем с отглеждането на рапицата и царевицата заради климата ни. Производителите имат полза от сортове, които са сухо- и студоустойчиви. Дебатът в ЕК ще е много сериозен, защото и комисарят по земеделие Дачиан Чиолош вече обяви, че въпросът с ГМО ще е сред неговите приоритети. Чиолош е бивш министър на земеделието на Румъния, а страната разрешава отглеждане на генномодифицирана царевица, допълни Ивайло Тодоров. Той смята, че последните седмици е изместен фокусът, хората говорят за храни, а в промените на закона става дума за нещо съвсем различно, за контрол. Тодоров посъветва екологичните организации да си подготвят експерти, които ще участват в комисиите, предвидени в българския закон, за да не се позволи замърсяване на околната среда, ако евентуално бъде допуснат ГМО.
цитирай
2. meto76 - http://www. vesti. bg/?tid=40...
02.03.2010 20:00
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2810751
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583514
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031