Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 15:18 - Иван Костов и Георги Първанов сключиха съюз срещу Симеон Дянков
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2010 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нов вицепремиер да поеме еврофондовете, искат ДСБ 02.03.2010, 11:47 Ива Иванова
   

imageЗа нов вицепремиер, който да отговаря на управлението на средствата от ЕС, настоява ДСБ. От партията съобщиха, че вече са представили пред ГЕРБ предлагания от тях модел за подобряване управлението на парите от ЕС.

Припомняме, мотивите на ДСБ са, че финансовият министър Дянков не може да отговаря и за еврофондовете, по които трябва да се осигурява национално съфинансиране, и за постъпленията и съхраняване на бюджета.

Моделът предвижда новият вицепремиер да бъде председател на Съвета по управление на средствата от ЕС, да представлява съвета, да съгласува участието на лицата, представляващите лицата пред ЕК във връзка с оперативното изпълнение на програмите и проектите, финансирани от ЕС.

Той ще определя дневния ред на съвета, ще организира и контролира решенията му, ще налага санкции и ще внася в Министерски съвет проекти на актове.

Предвижда се още новият вицепремиера да отговаря и да е принципал на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС", както и да осъществява цялостен вътрешен контрол.

Според ДСБ въвеждането на поста вицепремиер на еврофондовете в структурите на правителството няма да е повторение на предишната длъжност, заемана от Меглена Плугчиева. По думите на Асен Агов не става въпрос за разтоварване на един вицепремиер и натоварване на друг.

По мнение на Веселин Методиев не би трябвало преструктурирането да доведе до напрежение в кабинета. Споровете между вицепремиерите се решават от премиера, а сега имаме силен премиер. Ако има спорове, те ще бъдат решавани бързо, убеден е Методиев.

Той отказа да съобщи дали вече има кандидатури за предлагани нов пост, но заяви, че познава поне трима души от ГЕРБ, които са в състояние да поемат тази тежка и отговорна работа. Ще бъде много балкански да казвам аз имена, посочи Методиев.

Той подчерта, че само премиерът има право да вземе решението.

Като неотложна промяна, която трябва да настъпи в управлението на средствата от ЕС, от ДСБ посочиха преустановяване на модела на заплащане на специализирана администрация в този сектор.

От партията коментираха, че ексминистрите Николай Василев и Пламен Орешарски са създали двойно и тройно заплащане в тази сфера. Има заплати по-високи от на министър-председател, а ефектът е нулев, заяви Методиев и подчерта, че това трябва да се прекрати.

Сегашният опит с тройни заплати не само не е дал резултат, не само не е преборил корупцията, но и лисват реални резултати, отбелязаха от ДСБ.


http://news.ibox.bg/news/id_1621675236



Първанов поиска оставката на министър Дянков 02.03.2010, 13:45 news.bg
   

imageПрезидентът Първанов поиска оставката на финансовия министър Дянков - във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница.

Припомняме, снощи в „Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевия на въпрос на водещите „млад милиардер ли е президентът" Дянков отговори „не е млад, определено".

В изявление, разпространено от прессекретариата на държавния глава се казва, че президентът настоява министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка.

Особено неподходящи са подобни "шеги" на фона на вчерашната информация за състоянието на бюджета и неизпълнението на приходите в него, заявяват още от „Дондуков" 2.

Междувременно от финансовото ведомство заявиха, че във визираното от президента предаване вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков не е правил изявления, „накърняващи авторитета на държавния глава за внушения за имоти и средства на президента зад граница".

Считаме, че президентът е подведен за смисъла на разговора, заявяват от МФ.

Представена е и стенограма от разговора, засягащ президента:

„Симеон Дянков: 200 млн. може да се построи трети лот на „Тракия" примерно, а не са само те, има много хора, които предполагам, в други държави си държат тези пари, всичките ще ги гоним. Та не са само певци, всички които не са си плащали парите трябва да си платят, както всички останали, трябва да има справедливост.

Водещ: Впрочем, между всички тези много богати хора, вкарахте и президента Първанов, като казахте, че Първанов е млад милиардер. Това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света - в САЩ, в Европа и Дубай, имате ли доказателства за това?

Симеон Дянков: Това едва ли не е... Не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно, други неща си говорихме с президента. Но точно това не е мое изказване.

Водещ: Млад милиардер ли е?

Симеон Дянков: Не е млад, определено.

Водещ: Тоест е милиардер?

Симеон Дянков: Но едно от нещата, вие казвате - как така проверявате? Ние проверяваме масово и излизат фрапиращи случаи. Примерно един доста богат собственик на яхта, който също държи и предприятие е писал, че яхтата се използва за търговската дейност на предприятието, а предприятието произвежда зърно."


http://news.ibox.bg/news/id_1530481813

ЯВНО ЕДНИ ОТ РОДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА ПРЕХОДА КОСТОВ И ПЪРВАНОВ ГИ Е СТРАХ ОТ ПРОВЕРКИТЕ НА ДЯНКОВ ЗА ШВЕЙЦАРСКИТЕ СМЕТКИ НА НОВОБОГАТАШИТЕ. КАТО РЕЗУЛТАТ ЕДИНИЯ МУ ИСКА ОСТАВКАТА, А ДРУГИЯ ИСКА ДА СЕ ОТСТРАНИ ДЯНКОВ ОТ КОНТРОЛА НА ЕВРОФОНДОВОТЕ.



Тагове:   Георги Първанов,


Гласувай:
1



1. meto76 - http://politics. actualno. co...
02.03.2010 23:13
http://politics.actualno.com/news_287595.html

АХМЕД ДОГАН И ТОЙ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ГОРНИТЕ МИЛИАРДЕРИ С ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКАТА НА ДЯНКОВ. ЯВНО НА МНОГО ХОРА ИМ БЪРКА В ЗДРАВЕТО ЕДИН ЧЕСТЕН МИНИСТЪР.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579917
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031