Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 23:05 - ДЕКЛАРАЦИЯ на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1645 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДЕКЛАРАЦИЯ на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ
06-03-2010

На 5-ти март Президентът направи достояние на медиите стенограма от разговор с вицепремиера Симеон Дянков по повод тълкуването на негово изказване в тв шоу преди дни. В разговора между президент и вицепремиер, който по инициатива на Симеон Дянков трябваше да изглади и уточни недоразумението между тях, стана повод за организиране на политическа акция на Президента. Извън повода за този разговор, той си позволи да атакува вицепремиера за цялостната политика на правителството по недопустим начин. Като архитект и защитник на Тройната коалиция и политиката й, той е пряк виновник за проблемите, с които днес се борят гражданите и Правителството.

 

Въпреки това Правителството е изразявало нееднократно в последните месеци уважение към Президентската институция с участието на Премиера и министри в организираните от него форуми и срещи. Но подготвената предварително реч за срещата, изчитането й пред микрофоните и публикуването на текста от разговора с вицепремиера Симеон Дянков показа, че желанието за сътрудничество на Георги Първанов с правителството са само привидни. Търсенето на лична изява и безпрецедентната атака по основни решения и мерки на правителството показа, че политическата стратегия на Първанов надхвърля хоризонта на втория му президентски мандат. Очевидно е, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията.

 

В дните когато българското правителство се опитва да провежда една тежка за всички политика на стабилизиране на страната и икономиката, Президентът спекулира със страховете на гражданите и бизнеса и се представя за техен защитник, без да може да предложи надеждна икономическа и политическа алтернатива.

 

Личната и политическа корист, които стоят зад действията на Георги Първанов срещу българското правителство, личат от факта, че той си позволи да наруши основна конституционна норма. В сградата на президентството е записан разговор със Симеон Дянков без изричното му съгласие и стенограмата от него е разпространена без той да бъде дори информиран. Това действие е пряко нарушение на чл. 32 ал. 2 от Конституцията на Република България.

 

Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Президентът, който трябва да бъде гарант за правата на българските граждани си позволява сам да ги нарушава, и то по отношение на политическо лице от висок ранг.

 

Ако е практика Георги Първанов да записва всички свои разговори, то естествен е въпросът защо не ги публикува без изключение, така както се е самозадължило да прави със стенограмите от своите заседания Правителството? Как, и кой определя избирателността на разговорите на Президента, които стават достояние на обществеността?

 

ИК на ПП ГЕРБ не може да остави този факт без остра политическа реакция и да не призове за мерки. За това като осъжда нарушаването на гражданските права на вицепремиера да не бъде записван без изричното му разрешение и да не допусне разпространение на текста от този запис без съгласието му. Подкрепяме искането на Председателя на НС да изиска автентичния аудио запис и го сравни с публикуваната стенограма. Очакваме, когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов.

 

ИК на ПП ГЕРБ съзнава, че в тези трудни за страната и всички български граждани месеци, конфликтът между изпълнителната власт и Президентската институция са допълнителна тежест и ненужна грижа за тях. Но заедно с това изразява категоричната си политическа позиция, че преминаването на основни граници на конституционните и политически норми не трябва да остава без последици и санкции.

 

ИК на ПП ГЕРБ

http://www.gerb.bg/bg/events/eventsdetail/cat_id/3/from/eventslist/id/8392



Тагове:   декларация,


Гласувай:
3



1. smilodont - Време е
06.03.2010 23:38
Крайно време е да се потърси отговорност на г.Първанов за неговите действия а и бездействия .
цитирай
2. анонимен - ами нали си го избрахме..
07.03.2010 00:00
2 пъти дори...
Сн С
цитирай
3. анонимен - Стига сте ревали бе идиоти! С в...
07.03.2010 02:05
Стига сте ревали бе идиоти!
С всичките си действия, продиктувани от некадърника Дянков и одобрени от профана Борисов ще докарате България до икономически колапс. Президента ви бил виновен. Ако мълчи , защо мълчи, ако говори, защо говори. Жалка боклуци.
цитирай
4. meto76 - http://www. facebook. com/group. ...
07.03.2010 09:05
http://www.facebook.com/group.php?gid=368489401179&ref=search&sid=1050813454.651652326..1&v=info
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583260
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031