Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 18:09 - Българската православна църква : майка или мащеха?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2



БПЦ: майка или мащеха?     image Светият синод лишава от
сан заради неподчинение
    Духовници в българската западноевропейска епархия твърдят, че са заплашени от лишаване от сан, ако не приемат решението на Светия синод за уволнение на митрополит Симеон. Решение, което всъщност е незаконно.    

 

Спорът между Светия синод и православните българи в Западноевропейската епархия, чието седалище е в Берлин, достигна поредната си кулминационна точка. Синодът излезе с решение, с което назначава епископ Галактион за временно управляващ Западноевропейската епархия на мястото на уволнения митрополит Симеон. "Ако не се подчиним, ни заплашва низвержение", казва отец Леонтинов от българския православен храм в Берлин: "Низвержение означава лишаване от сан, т.е. връщане на духовния статут на ниво мирянин. Няма да имам право да свещенодействам в българската църква", казва отец Леонтинов.

image
Решението на Светия синод
е в противоречие с канона

Светият синод предпочита митрополит-агент

Причината за заплахата е нежеланието на духовниците да се подчинят на Светия синод, който освободи Западноевропейския митрополит Симеон от задълженията му. Заплахата е публикувана на интернет-страницата на Синода.

Да припомним: не само почти всички свещеници, но и много от 600-те хиляди православни българи в Западна Европа, които участват активно в живота на църковната общност, се обявиха срещу решението на Светия синод. Според тях то е незаконно, защото по канон митрополит Симеон е избран пожизнено. Мотивът на синода, че той е отсъствал дълго от епархията, се отхвърля с аргумента за здравословното състояние на възрастния Симеон, който се лекува в САЩ. Защо там? Защото там той има здравна застраховка. Отец Леонтинов обяснява: "Това решение означава нарушаване на устава и накърняване на авторитета на Светия синод, защото той самият не спазва каноните на църквата!".

Макар и да не го казва открито, Синодът реши да отстрани митрополит Симеон от редиците си заради добрите му контакти с другите християнски църкви в Западна Европа. В същото е обвниняван и епископ Тихон, за когото Симеон бе решил, че ще е неговият наследник. Не случайно Тихон не е в списъка на Светия синод с епископите, които се кандидатират за поста Западноевропейски митрополит. Затова пък изборите трябва да бъдат организирани от митрополит Галактион, служител на някогашната комунистическа ДС. Отец Леонтинов припомня, че немалка част от православните българи в Западна Европа са хора, избягали от комунистическия режим:

image
Защо Светият синод е против добрите контакти на Запад?

Разкол в църквата?

"Грешка на Светия синод е, че изпрати именно такъв човек да подготвя изборите. Човек, чието минало не е подходящо с оглед на съдбата на тези стари емигранти. Какво да си мислят те: избягахме от тези хора, а сега нашата майка-църква, която се проявява като мащеха, ни слага под носа точно такъв човек. Излиза, че им се казва: "Вие избягахте, но ние ще дойдем при вас!", възмущава се отец Леонтинов.

Свещениците в Западноевропейската митрополия тепърва ще решават как да реагират на последната заплаха от страна на Светия синод. Едно е ясно: "Все още се придържаме към решението да бойкотираме изборите за митрополит", казва отец Леонтинов. Дали това няма да доведе до разкол в църквата?

"Ние сме преди всичко хора, които искат да въведат ред и да бъдат полезни за доброто и просперитета на БПЦ в Западна Европа. Пътят, по който е тръгнал Светият синод, не е най-доброто решение за църквата ни", казва отец Леонтинов, който служи в българския православен храм в Берлин.


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5304517,00.html



Тагове:   майка,   мащеха,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583174
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031