Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 18:12 - След опит за подкуп е задържан бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдия от СГС и бивш главен секретар на финансовото министерство
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1822 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.04.2010 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Следовател от Националната следствена служба е бил помолен от съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров да осуети наказателно преследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Разследващият магистрат, на когото е бил предложен подкуп, веднага уведомил органите на реда и на базата на неговия сигнал МВР, ДАНС и прокуратурата 3 седмици са подготвяли операцията, довела днес до ареста на Цонев, съдията Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Подробности по случая бяха оповестени днес следобед от главния секретар на МВР Калин Георгиев и зам. главния прокурор Бойко Найденов.

Военният министър в правителството на Станишев е следствен по едно от серията дела за сделки, сключени в ущърб на държавата. Конкретният случай е за поръчката на МО за изграждането на оптичен кабел (т.нар. "Странджа 2") на стойност 120 млн. лв, което по думите на Найденов е не само неизгодно, но и безсмислено от гледна точка на държавните нужди. Делото се води от края на миналата година и в момента е на фаза досъдебно производство.

Чрез посредничеството на съдията Сантиров и Тенчо Попов, Николай Цонев е предложил на следователя подкуп от няколко десетки хиляди евро. Първоначално сумата е била 60 хил. евро плюс евентуално още 20 хиляди за експерти (които да дадат неверни експертни заключения в разследването), но по-късно сумата е била намалена с 10 хил. евро. В продължение на 3 седмици органите на реда са проследили и документирали няколко срещи между засегнатите лица, в които са били уточнени конкретните параметри - какво се иска от следователя, какво му се предлага, кой предлага подкупа, какви са посредниците, обясни още Найденов.

По думите на зам. главния прокурор МВР, ДАНС и прокуратурата са имали готовност да осъществят арестите още преди 2 дни, но възникнал пазарлък в последния момент и в крайна сметка днес сутринта следователят е бил привикан в нотариална кантора в центъра на София, където са му били предадени 20 хил. евро. При предаването е арестуван Тенчо Попов, бивш главен секретар в Министерството на финансите.

Николай Цонев пък е бил задържан във Военна болница, в момент, в който е получавал болничен лист. Цонев е трябвало да се яви във вторник на разпит по делото срещу него, но било договорено да представи болничен и затова той е отишъл в лечебното заведение. Найденов обясни, че всичко това е било уговорено "под контрол", т.е. със знанието на органите на реда.

Заподозрените са задържани, а в момента се извършват процесуални-следствени действия и обиски в домовете и офисите на лицата. Според Найденов прокуратурата в максимално кратки срокове ще поиска постоянна мярка задържане под стража.

"Имаме достатъчно основания да повдигнем обвинение срещу Цонев за това, че е предложил на длъжностното лице следовател подкуп, за да не изпълни своите задължения, използвайки посредничеството на бившия главен секретар на министерството на финансите Тенчо Попов и на съдията от СГС Петър Сантиров", разясни зам. главният прокурор.

Той допълни, съдията има приятелски отношения със следователя, заради което се ползва с неговото доверие, а Попов бил близък по партийна линия с Цонев, тъй като и двамата били членове на НДСВ. Попов и Сантиров пък били роднини по сватовство.

Интересен момент е, че Сантиров досега се е ползвал с добро име сред колегите си. Найденов съобщи, че пред съдията са били водени разпити по важни дела, например "Наглите". Сантеров е работил преди години в Софийската районна прокуратура, след което отива в Софийския районен съд, а после и в СГС.

"За нас е първи случай, в което задържаме действащ магистрат, бивш министър и бивш главен секретар на ведомство в такава схема", каза още заместник-главният прокурор. Той изрази специални благодарности на следователя, чието име предпочете да запази в тайна, като обясни, че именно с подобни хора и постъпки може да се спечели битката срещу корупцията.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/01/882307_s_priiatelsko-rodninska_shema_nikolai_conev_se_opital/



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. meto76 - http://www. dnes. bg/crime/20...
01.04.2010 18:13
http://www.dnes.bg/crime/2010/04/01/zakopchaha-i-nikolai-conev.88731
цитирай
2. анонимен - Санде- Не ви е срам...
02.04.2010 11:59
Не ви е срам.
Така да излагате Царот.
Не у Мадрид, не знам къде требе да се скрие от срам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621741
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930