Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2010 01:04 - Защо адвокат Файърстоун напусна Москва
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
2



Защо адвокат Файърстоун напусна Москва

Американецът е жертва на беззаконието, притискащо чужденците в Русия

image
От
Том Лоури и Лорейн Уолърт, BusinessWeek image
  Джеймисън Файърстоун бе на бюрото си, когато започна суматохата. Сутринта на 4 юни 2007 американският адвокат чул гласове, идващи от рецепцията на правната му кантора Firestone Duncan на улица Краснопролетарская в Москва. Излязъл да провери и бил поздравен от две дузини служители на руското Министерство на вътрешните работи.  

Следващите седем часа силите за сигурност вкарали Файърстоун и персонала му в заседателната зала, претърсили офисите и конфискували компютри и документи. Когато един от служителите на Файърстоун протестирал, бил така пребит, че се наложило да бъде хоспитализиран за три седмици.

 

Същия ден милицията нахлула в московската централа на един от клиентите на Файърстоун, известната фирма за чужди инвестиции Hermitage Capital Management. Основателят й, роденият в САЩ финансист Уилям Броудър, бил станал отявлен критик на контролирания от държавата енергиен конгломерат „Газпром" и му било забранено да се връща в Русия от 2005. Обиските на офиси отбелязвали сериозно ескалиране на конфликта между Hermitage и руското правителство. А Файърстоун, на 44, който прекарал 18 години, помагайки на западни компании да се ориентират в мътните води на руската правна система, знаел какво може да означава това. „Корумпираната система за прилагане на закона е единственият най-голям риск за бизнеса в Русия", уверява той. И се подготвил за най-лошото.

 

Страховете му се сбъднали до месеци, когато материали, конфискувани при нахлуването през юни 2007, се предполага, че са били използвани в сложна измама за $230 млн., в която чрез три фонда на Hermitage били извлечени фалшиви възстановявания на данъци. През 2008 адвокат от кантората на Файърстоун, който участвал в представянето на Hermitage, бил вкаран в затвора по данъчни обвинения. Той починал зад решетките миналия ноември, след като му била отказана медицинска помощ, което вдигна шум в Москва. Накрая миналата година били направени два неуспешни опита за кражба на $21 млн. данъци, платени на руското правителство от компания, за която Файърстоун работил като генерален директор, разкрива той. Хората зад тези опити използвали подправения му подпис, за да искат възстановяване - метод, подобен на използвания в случая на Hermitage, допълва той.

  ОГРАБВАНЕ НА СТРАНАТА  

Сега Файърстоун, бивш член на борда на Американската търговска камара в Русия, е в Лондон, опасявайки се, че и той може да свърши в затвора.

 

Предполагаемото преследване на Броудър и Hermitage са добре известни. В интервюта с Bloomberg News, обаче, Файърстоун за първи път твърди, че има спонсорирана от правителството измама, насочена лично срещу него. Той описва практиката за извиване на ръце и беззаконието, които могат да засегнат чужденците, занимаващи се с бизнес в Русия. Както широко бе отразено, петролните гиганти ВР и Royal Dutch Shell пострадаха от политически подкрепени опити да бъде отнет контролът на някои от руските им операции. Френският производител на автомобили Renault по подобен начин попадна под правителствен натиск да подпомага руските производители, в които бе инвестирал.

 

Рискът да бъдете взети на мушка заради злоупотреби от властите, които понякога действат съвместно с руския бизнес, е основна причина страната да привлича по-малко от една пета от чуждестранните инвестиции в Китай и Бразилия и половината от инвестираното в Индия, според данни за три години, събрани от проследяващия капиталите EPFR Global.

 

След смъртта на колегата на Файърстоун, Сергей Магнитский, ръководителите на московския полицейски отдел за данъчни престъпления и поделението за затворите в града били уволнени. Не е достатъчно, настоява Броудър, на 45, който живее в Лондон от пет години. „Писахме добре документирани жалби до висши служители за прилагане на закона в страната, че редица полицаи, съдии, членове на организираната престъпност и бизнесмени участват в кражбата на почти $500 млн. от държавата и са били въвлечени в затварянето на Сергей Магнитский", изтъква той.

 

През октомври 2008 Магнитский се оплакал за случая с Hermitage на руската Комисия за държавни разследвания, еквивалент на американското ФБР. Той заявил, че служителите, участвали в нахлуването в кантората, може да са били свързани с измамата с Hermitage, според протоколи от показанията му.

 

След малко повече от месец, на 24 ноемрви 2008, петима офицери пристигнали в дома на Магнитский в 7 сутринта и го отвели за разпит. Бил обвинен в участие в предполагаема данъчна измама, замислена от Hermitage, и бил притиснат да оттегли оплакването си и да намеси Броудър, според петиция, която Магнитский подал в разследващата комисия на Министерство на вътрешните работи. 37-годишният баща на две деца починал от токсичен шок и сърдечна недостатъчност, след като бил държан в предварителния арест 358 дни.

 

Някои от материалите, взети от офиса на Файърстоун през 2007, се отнасяли за инвестиционна компания, наречена ООО „Анридер". Документите показвали, че „Анридер" е платила $21.6 млн. данъци през 2006, според Файърстоун. Подадена молба до руските данъчни власти с дата 24 април 2009 твърди, че „Анридер" е надвнесла данъци за $21 млн., които трябва да й бъдат възстановени. Файърстоун заявява, че е научил за това едва след като искането било отхвърлено и му били изпратени копия от документите. Те съдържат, според твърденията на Файърстоун, подправения му подпис и корпоративен печат на „Анридер". Някой, уверява той, се опитва да използва самоличността му, за да краде данъци и при това евентуално да замеси името му.

 

Адвокатът, роден в Ню Йорк, започнал да учи руски в гимназията и го говори свободно. Той сигнализирал на властите миналия месец, че искането е фалшиво, показват документите. Данъчната служба не отговорила, а милицията отказала разследване.

 

Разследващата комисия на руското Министерство на вътрешните работи отказа коментар за Файърстоун или Магнитский; потвърди единствено, че проучва Броудър за предполагаема данъчна измама.

 

Броудър, който е включен в списъка на издирваните лица на Министерство на вътрешните работи, заявява, че компаниите му са били одитирани и няма заведени данъчни искове срещу тях. „Опитват се да прикрият огромно престъпление срещу бюджета с изфабрикувани твърдения", настоява той.

 

Файърстоун е съгласен. „Когато видите корупция с такива мащаби и в същото време президентът иска разследвания, това е наглост", категоричен е той. Адвокатът напуснал апартамента си в Москва преди Коледа и оттогава не се е връщал. I BW I

 

- С Лусиан Ким в Москва

 

 Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved. 

http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=5268




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605580
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930