Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 09:14 - Гоце блокира работата на държавната машина
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
1



  image

Аню Ангелов
Фотограф: Надежда Чипева

 

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов блокира висшите назначения в армията, съобщи военният министър Аню Ангелов след извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана, цитиран от Медиапул. Ангелов каза, че причината за неразбирателството с президента се крие в нежеланието на министъра да предложи за повишение в длъжност човек, лансиран от Първанов, информира електронната медия. Въпроса за кое лице става дума Ангелов препрати към президентството. "Ако е водена стенограма, да бъде публикувана", каза министърът.

По информация на Медиапул става дума за
Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност. Първанов е предлагал той да бъде повишен от контраадмирал на вицеадмирал. Според коментари на неназовани от медията източници повишаването в длъжност на представител на президентската администрация е подготовка за назначаването му на висша длъжност във въоръжените сили.

Аню Ангелов каза, че е дал на държавния глава предложенията за назначаване и повишаване в длъжност в рамките на процеса по съгласуване между Министерския съвет и президентството. Президентът е имал допълнителни предложения към списъка, като с по-голямата част от тях министърът се е съгласил и е изготвил втори вариант на предложенията.

"Междувременно беше поискано един офицер извън състава на въоръжените сили да бъде повишен в следващо генералско звание. Аз изтъкнах мотиви, че съм против това предложение и то беше обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбрана, където девет души бяха против него и само двама го подкрепиха. И във втория вариант на предложението това име не влезе. Това е единственият момент, по който не сме постигнали съгласие", обясни Аню Ангелов.

Президентът обаче върнал целия пакет от 21 предложения. По процедура Министерският съвет предлага длъжностите на президента, след което, той трябва да подпише укази за назначенията и повишенията.

След заседанието депутати от БСП изразиха недоволство, че комисията е гласувала подкрепа за предложенията на министъра за назначаване, повишаване в длъжност и освобождаване на висши кадри на въоръжените сили,информира електронното издание.

Аню Ангелов коментира, че ако не се стигне до разбирателство, традиционните назначения на висши военни около Гергьовден няма да се осъществят.

По-късно администрацията на президента потвърди пред БТА, че предложенията са върнати. Процедурата по съгласуване продължава, заявиха от прессекретариата на държавния глава.

Днес Георги Първанов
подписа указ за обнародване на промените в НПК, които бяха приети на 21 март, но поиска Конституционният съд да се произнесе по някои от приетите текстове.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/23/892018_prezidentut_blokiral_visshi_naznacheniia_v_armiiata/


Тагове:   машина,   Гоце,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612840
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930