Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 00:12 - ГЕРБ маха забраната за превоз на деца със стари автобуси
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2554 Коментари: 1 Гласове:
1



ГЕРБ маха забраната за превоз на деца със стари автобуси

6 години след трагедията край Лим отпада и последното строго изискване към ученическите екскурзии Николай Марченко

Поредната лобистка поправка успя да си пробие път в парламента вчера. Депутатите от парламентарната комисия по транспорт гласуваха на второ четене да се премахне задължителната категоризация на автобусите, превозващи деца. С това на практика отпада и последното от строгите изисквания, въведени след трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца.

 

Изненадващото предложение е записано в проекта за поправка на Закона за автомобилните превози, внесен в парламента от Министерския съвет. Негов автор е транспортното министерство.

Сега специализираните превози на деца и ученици могат да се правят само с автобуси, които са категоризирани по системата за международна класификация на автобусите за туризъм. В предложението за промяна обаче този текст се заличава и вместо това се добавя твърде общото задължение организаторът на такова пътуване "да вземе мерки за безопасност".

Поправката предизвика скандал в комисията и дори половината депутати от ГЕРБ се въздържаха да гласуват този текст на второ четене. Той все пак мина с 8 гласа "за" и 7 "въздържали се". "За" гласуваха само депутати от ГЕРБ и от "Атака".

"Категоризацията не може да гарантира повече сигурност и не е задължителна в страните от ЕС - всеки може да превози наши деца с румънски автобус, например от Гюргево", мотивира се Симеон Арнаудов от транспортното министерство. Вместо това изискване според него в закона ще се вкара т.нар. предпътен технически преглед за всяко пътуване. Депутати обаче му опонираха, че това едва ли е възможно, още повече че самият Арнаудов непрекъснато се оплаква, че липсват достатъчно инспектори за такива проверки.

Експерти коментираха, че категоризацията не е просто за удостоверяване на комфорта в автобуса, а гарантира и сигурността му. Например за всяка звезда в повече се изискват допълнителни предпазни средства, като предпазни колани, електронни спирачни системи като ABS, климатици и др.

"В Европа това са задължителни неща и не можем сега да возим децата с 30-годишни автобуси по екскурзии", коментираха депутати.

"По този начин създавате повече опасност за децата. Сигурно го правите под натиска на автобусните превозвачи и това е направо скандално", каза на колегите си депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той заяви пред "Сега", че ще направи всичко възможно при второ четене в пленарната зала поправката да не мине.

"Аз, като една от малкото жени в комисията, ще кажа, че трябва да се прави точно обратното - да гарантираме повече сигурност за децата, да има по-добри технически прегледи, психологически прегледи на шофьорите и да има задължително присъствие на придружители", коментира Зоя Георгиева от ГЕРБ.

Петър Мутафчиев (БСП) също заяви, че не е нормално да се премахва този текст, защото трябва да има повишени изисквания, когато се возят деца. Самият той обаче бе министър на транспорта, когато бе премахната пълната забрана за нощни ученически екскурзии, въведена също заради трагедията в река Лим. Тя издържа само 6 месеца и падна с гласовете на БСП и ДПС. При дебатите тогава депутатите не скриха, че от промяната най-голям интерес имат туристическите компании.

Сегашната поправката пък се прави, въпреки че новото ръководство на транспортното министерство обеща да подобри качеството на автобусните превози. След автобусната катастрофа край Ямбол, при която имаше 18 жертви, транспортният министър Александър Цветков нареди редовно да се правят хайки за неизправни автобуси или за неспазване на изискванията за ученически екскурзии.

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5824§ionid=16&id=0000101


Тагове:   превоз,   Маха,


Гласувай:
1



1. meto76 - http://www. vesti. bg/index. p...
14.05.2010 14:36
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2980271
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578920
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031