Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 23:46 - Експертките на образователното министерство Красимира Александрова и Милена Иванова изнесли вариантите за матурата
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2239 Коментари: 0 Гласове:
1



МВР търси IP адреса на абитуриента, съобщил темата за есето Четирима на разпит за матурите Ченгета охраняват тестовете за днес, камери дебнат преписвачите
image
Още преди изтеглянето на темата в петък някои абитуриенти знаеха темата
ФОТО Емона Цончева
Четирима експерти на просветното министерство са заподозрени за изтичането на информация на матурите по литература в петък. Тогава стана ясно, че ден преди изпита в интернет е изтекла информация за трите варианта на темата и въпросите дори са се продавали в мрежата за 600 лева.
Двама от участниците в изпитната комисия, които са знаели темите предварително, са експертките на образователното министерство по български език и литература Красимира Александрова и Милена Иванова. Преди да станат нейни членове, те са подписали декларации за конфиденциалност на информацията. Вчера и двете не вдигаха телефоните си, а просветният зам.-министър Милка Коджабашиева отказа да съобщи другите две имена с обяснението, че в момента тече проверка на МВР. "Ако се потвърди, че лице от министерството е изнесло информация, то ще бъде освободено дисциплинарно от работа и освен това срещу него ще бъде заведено дело", заяви Коджабашиева.
МВР пък вече усилено издирва IP адреса на абитуриента, който съобщи трите възможни варианта за есето по литература. Според писанията в интернет професор от Софийския университет му е пратил SMS с възможните варианти, а след това той ги е пуснал в мрежата.
Просветното ведомство пък е направило и вътрешна проверка, която доказва, че не е възможно информацията да е изтекла на по-ниско ниво - например при пренасянето на пликовете в регионалния инспекторат или по училищата. Нито един от тях не е бил разпечатван, нито пък има липсващи дискове, на които са били качени изпитните теми.
Въпреки това обаче министерството е взело допълнителни мерки за сигурност на изпита, който предстои днес. Учениците ще държат матура по избор измежду всички изучавани предмети, като по всеки са подготвени три варианта.
Повечето изпити се състоят само от тест, най-често с 50 въпроса. Тема трябва да се пише като последен въпрос само на зрелостния изпит по история. "Няма да кажа предварително какво точно сме предприели, но темите се съхраняват при засилени мерки за сигурност", каза Коджабашиева.
Просветният министър Сергей Игнатов пък намекна, че е възможно саботажът на матурите да е персонална атака срещу него самия. Той обаче заяви, че при никакви обстоятелства няма да се стигне до анулиране на зрелостния изпит. "Единствените работи, които сме анулирани, са няколкото регистрирани случая на преписване", заяви той. Резултатите от изпита ще са ясни до края на месеца.
Стела Стоянова

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-17&article=325113



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579159
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031