Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2010 22:43 - Брюксел ще решава за бюджетите на страните-членки
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
1



Брюксел ще решава за бюджетите на страните-членки

  Преди да бъдат приети на национално ниво, проектите ще бъдат обсъдени в ЕС  

Европейският съюз ще има правомощието да разглежда в общ план проектобюджетите на всички европейски страни, преди те да бъдат приети на национално ниво. Около тази позиция се обединиха европейските финансови министри по време на срещата си вчера. За да влезе в сила, решението трябва да бъде одобрено от лидерите на 27-те страни-членки на ЕС.

Това ще предотврати „шизофренията” с противоречивите декларации пред националните парламенти и европейските партньори, заяви френският финансов министър Кристин Лагард след срещата в Люксембург, съобщи АФП. „Много е важно в Париж и Брюксел да говорим на един и същ език и да избегнем онзи вид шизофрения между това, което се говори пред националните парламенти, и онова, което се декларира пред европейските партньори”, заяви Лагард. „Мисля, че се получи много силно съгласие между всички участници”, добави още френският министър, като отбеляза, че най-големият напредък, който е бил постигнат на срещата, е подписването на „пълен, финализиран договор за въвеждането на европейски фонд за финансова стабилност”, предназначен да помага при нужда на страните от еврозоната.

По време на срещата финансовите министри постигнаха съгласие относно начините за засилване на Пакта за стабилност в Европа, който не позволява публичните дефицити на страните от ЕС да надвишават 3% от брутния им вътрешен продукт, предаде АФП.

Министрите са се споразумели за създаване на нови санкции срещу твърде задлъжнелите страни, като ще има възможност за прилагането им, преди дефицитите да са надвишили определената граница. Санкциите все още не са уточнени, но прилагането им се предвижда, когато една страна не вземе предвид предупрежденията на европейските си партньори относно публичните си финанси, както и когато общото ниво на дълга й нараства твърде бързо.

Обмисля се още едно нововъведение в ЕС: освен годишните дефицити, да бъде следен и размерът на общия дълг на европейските страни, който не трябва да надвишава 60% от БВП. По този начин ще има възможност за по-бързо започване на процедури срещу държавите, чийто дефицит не намалява достатъчно бързо.

По време на срещата си финансовите министри от еврозоната финализираха фонда в размер на 750 милиарда евро за рефинансиране на изпадналите в тежко финансово затруднение страни. Една от мерките за предотвратяване на нови опасности за единната европейска валута беше отреждането на „правомощия за разследване” на Евростат. Отсега нататък европейската статистическа служба ще трябва следи страните от ЕС да не укриват финансовите си затруднения, което ще предотврати затъването на европейските икономики.

вторник, 8 юни 2010


http://www.vsekiden.com/?p=70610



Тагове:   брюксел,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623681
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930