Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 11:33 - Сидеров предлага сливане на министерствата на земеделието и околната среда,подкрепя ДПС за субсидии за тютюнопроизводителите и е против двойното гражданство
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1362 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.06.2010 11:36


image Волен Сидеров © Sofia Photo Agency  







Лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването „Седмицата" по Дарик:

Има ли условия "Атака" към управляващите, за да ги подкрепя?

Условието е едно, и то е много ясно - България да върви напред, да се съблюдава националният интерес. Всъщност те са няколко подусловия, събрани в едно - да се работи преди всичко за... ще го кажа, така, малко казионно, за благото на нацията българската, за българския народ и тогава на втори, трети, осми план, останалите съображения. Дотук аз виждам това и смятам, че тези условия се изпълняват. Ако видя проява на, така, много рязко завиване от национален интерес, от интереса за просперитета на България, българска нация, българска икономика и т.н., разбира се, че ще...

Има ли нещо от промените в бюджета, което няма да подкрепите. Очевидно е, че идеята за промяна вече я подкрепихте на първото четене, но на второ четене ще се гласува текст по текст. Кое няма да подкрепите?

Тази актуализация на бюджета беше ясна. Тя беше известна, тя беше необходима и това беше ясно на всички парламентарни групи. Точно затова и сега на първо четене, което мина, обсъждането беше много вяло, вие видяхте, че нямаше нито разпалени страсти, нито някаква оживена дискусия по простата причина, че и опозицията вижда, че това е възможното, което може да се направи. И то възможното с най-малко щети. В България не се посегна на пенсии и на заплати, както стана в Румъния. Това е много важен момент, който не знам колко хора го отчитат. В България не се вдигнаха данъците - нито косвени, нито преки, въпреки многото приказки, които се изприказваха, и многото голямото сплашване, което се разигра, медийно. Не се посегна на данъците, не се посегна на пенсии и заплати. Оставаме в рамките на един балансиран бюджет, в рамките на един бюджет, който ще позволи дефицитът ни след година - две да бъде подходящ за еврозоната.

Да, обаче казвате, че вие бихте махнал цели министерства, ако вярно разбрах репликата ви, и даже попитахте медиите да ви помогнат за такова решение. Кое министерство според вас е излишно на България?

77 агенции има държавни, които са... някои от тях са много странни. Аз ще ви прочета само как звучат - Агенция за метрологичен и технически надзор - 417 човека работят.

Те знаете ли какво правят? Примерно радарите, дето ни засичат по пътищата дали караш...

Рибарство и аквакултури - 340 души.

... те ги проверяват дали вярно засичат.

Агенция сортоизпробване, апробация и семеконтрол - 322 души, и т.н. и т.н. Значи, има възможности за по-рязко съкращаване.

Цяло министерство, защото казахте министерство, което направи впечатление. Цяло министерство, което ви се вижда излишно.

Ами, как беше закрито Министерство на държавната администрация? По същия начин могат да бъдат най-малкото слети министерства, които са, примерно околна среда, гори, земеделие и т.н.

Ето, давате една прагматична идея. Според "Атака" земеделието и околната среда могат да се съберат в едно с цел намаляване на администрация.

Разбира се, че ...

Друга някаква идея да имате?

В самите министерства могат да се направят по-резки съкращения. Аз имам тук и бройки, и щат, и хора колко са, няма да ги изчета. Те са данни, които... макар че не се появяват много често между другото. Отделни министерства има по няколко хиляди човека. Държавните агенции всичките обхващат щат на брой 12 480. Това са държавните агенции, които са 77 на брой. 16 министерства. След освобождението сме имали 6 министерства. Аз го давам често този пример. Някой ще каже - да, ама сега не сме 1889 година, но държавата много добре се е развивала и както знаем в края на 19 век е била водеща.

Те вътрешните работи и здравеопазването са били заедно.

Вътрешни и здравеопазване... Доста по-концентрирана е била администрацията и даже може би това е причината тогава България да се развива добре.

Интересно, понеже разсъждавате очевидно прагматично, освен околната среда и земеделието къде мислите, че е безсмислено България да поддържа две министерства, три, които могат да се съберат. А и пред вас има листове, което показват, че експертно подхождате.

Сега, така, ще нахвърляме, ще създам...

Дайте една структура, която бихте направили.

... ще създам повод за много, така, резки отзвуци и може би скандали след това.

Не, ще дадете повод за дискусия.

Ще се засегнат министри може би, защото те смятат, че като ги назначиш, като бъдат назначени на поста си, вече някак си тази територия е тяхна и трябва да я бранят, а отдолу, под тях между другото, хората, които работят и са някои от тях паразитствали доста години, им дават чувството, че са незаменими, че без тях просто ще се срути всичко. И това е много опасното усещане за министрите, когато влязат в министерствата и веднага ги потапят в една, така, памучна среда, в която започват да...

Големанов...

... да получават внушението, че не може нищо да се пипне. Всеки е много важен. Не е така. Самите министри трябва да предлагат тези съкращения и ...

Дайте идеите, които обсъждате в "Атака".

Преди всичко нашето внимание е насочено към тези агенции, аз казах - 12 480 човека работят. Това са щатове, това са разходи, това са регионални агенции във всеки областен град, те имат дъщерни и т.н., и т.н. Областни управи. Доста, доста, доста структури, които, ако някои от тях ги питаш какво правят, няма да могат да ти отговорят. Сега, разбира се, това е едно виждане, което е доста по-радикално от това в момента на премиера и на кабинета, но затова и пък ние се различаваме - и характериологично ... Аз виждам, че сега правителството прави, и премиерът прави усилията с минимално щети да направи съкращенията, които са нужни, и да има колкото може по-малко недоволни. Казвал съм и друг път - няма такава пиеса, в която всички да са еднакво щастливи. Каквото и да правиш, винаги ще има някакви недоволства, гилдии, общества, които ще критикуват. Тук въпросът е, като начертаеш една линия, ти да си сигурен в нея и да я следващ, без много да се стараеш да угодиш на всички, защото това по този начин не става, по този начин се парализираш, блокираш се и в един момент преставаш да се движиш.

Кажете обаче сега това, дето казахте, че със сигурност ще породи недоволство и в министри като ваша идея за подреждане.

Ами, дори това, което подхвърлихме в крачка за околната среда и горите, ако се слеят, веднага ще породи недоволството в съответните министри, зам.-министри и надолу.

Т.е. околна среда и земеделие да се слеят.

Да, плюс това със самоорязване, защото само земеделието, ако погледнем, там дълги години властваше ДПС между другото, и мрежата от администрация беше раздута до абсолютно невъзможно.

Друг пример ще дадете ли?

Мога, мога и други примери да дам и с... и с правосъдието, там има огромен щат. Има една съдеб... примерно... Близо две хиляди човека съдебна охрана.

Според вас трябва ли да има отделно министерство на правосъдието изобщо?

Тук влизаме вече в една много по-концептуална линия. Аз съм казвал, и вие знаете, и във ваши предавания, моето виждане за прокуратурата към изпълнителната власт. Т.е., ако има Министерство на правосъдието, то трябва всъщност да бъде... към него да бъде прокуратурата, или те да бъдат едно.

А съдебна охрана според вас не трябва да има, а трябва да си е МВР.


Да, или общинска... какво значи специално звено, което е огромно по брой и не е ясно какво прави то точно - пази съда, кого пази? Когато завеждат обвиняеми, го водят от МВР. Съдебната охрана е неясна за мен служба, но...

То идеята е да се гарантира и независимостта на съдебната система.

Ами, тя и без това е прекалено независима според мен, и то толкова независима, че не се отчита на никого и никой не й търси сметка. Ето, виждаме скандалите с Висшия съдебен съвет, виждаме историята Красьо Черния, виждаме, че нищо не се предприе оттам нататък, не виждаме какво прави инспекторатът, който би трябвало точно в тези неща да се намесва и да взима отношение. Този инспекторат е оглавен от един кадър на БСП, много, така, стар кадър на БСП... Въобще в тази система си остават кадри и продължават да действат кадри, сложени партийно от БСП, НДСВ малко по-късно...

Още ще продължите ли този списък на ведомствата, които трябва да се реформират?

Ами, аз изброих две-три агенции, които веднага биха...

Не, ама вие първата, дето я казахте, честно да ви кажа... тази, за метрологията, то идеята е, че тя трябва всички уреди, които работят и заради които хората плащат нещо, да ги проверява дали вярно работят, нали, казано най-просто - от водомер до... казах ви, това дето засича, лазера на пътя.

Въпросът е, че не го прави. Значи, щом не го прави, или нещо не е наред там, или тези, които са ръководство, не си вършат работата и... посочва им се вратата, или е излишна, или просто така са станали нещата, че тя е излишна. Дискриминация, защита от дискриминация, ами това са...

Да, ние ще говорим с председателя след малко, така че кажете аргументите ви.


Дискриминацията се гарантира от законите и от конституцията, какво означава специална комисия, която освен това играе роля на следствие и на съд. Те издават присъди, те се правят на другарски съд. Защита на детето - също. Това бяха комисии и агенции, които... в тях синекурни длъжности намираха жени, съпруги на депесарски лидери, бесепарски и прочие. И те затова сега така яростно ги бранят и твърдят, че ако изчезна тази примерно комисия по дискриминация и ще стане страшна джунгла тук. Нищо подобно. Това са абсурди. Просто това са излишни звена.

Подкрепяте ли даването пак на субсидия за последен път, както се казва, на тютюнопроизводители?

Аз лично не подкрепям...

Ще гласувате ли "за", "Атака", тези 116 милиона мисля, че бяха?


Ще гласуваме само защото не искаме да заставаме срещу кабинета в момента...

Тоест дори това ще подкрепите?

... по такава точка. Вижте, има разлика от това, когато управлява "Атака" и когато управлява ГЕРБ. Ако управляваше "Атака", тези пари вероятно нямаше да бъдат, щяха да бъдат насочени в по-полезни за обществото сектори. Сега, аз тук отчитам, че ГЕРБ и правителството на ГЕРБ си прави една сметка, прави си една рекапитулация и една сметка, че това население може да бъде използвано за напрежение, и то има такива опасности. Ние чухме такива нотки от ДПС лидери от парламента, които вместо да кажат - благодарим, че отпуснахте тези 116 милиона, те започнаха... говоря за изказването на Лютви Местан, имаше заплашителни нотки как ще се получи напрежение - социално, етническо. Не трябва обаче и да се поддава управлението на изнудване, защото тази общност, депесарската, тя винаги е използвала елемента на изнудване и заплаха, че тук ще стане нещо лошо, ако не се изпълни тяхно искане. И в случая видяхме този рекет, това изнудване го видяхме в изказването на Местан. Да, добре, отпускате ги, обаче искаме... аз тук казвам - до две седмици, иначе лошо. Сега, това е не само арогантност, това е наистина изнудване, което минава границите на политическата коректност. Вместо да кажеш благодаря, че в тази криза, при всички тези разходи, които се орязват, при всички тези стягания на колана бяха намерени и отделени тези 116 милиона, и то точно за тютюнопроизводителите, за един сектор, който между другото в Европейския съюз вече престава да се субсидира...

То и тук по принцип трябваше да спре. Друг важен въпрос - подкрепяте ли онези части от проекта за промени в бюджета, които предвиждат евентуално взимане на заеми от България?

По принцип сме против взимането на заеми, защото заемът е нещо, което го връщаш и плащаш лихви. В случая кабинетът постъпи според нас по-разумно, като оправи нещата с фискалния резерв. Много приказки изприказваха от БСП и от Станишев как това било натрупано от предишния кабинет. Значи, това не е вярно. Фискалният резерв, трябва да се разбере много ясно, е изискване на валутния борд. Валутният борд, когато го наложиха 1997 година, подписахме договор за паричен съвет, в него влизаше клауза, че трябва да се създаде този резерв и той е гаранция, и е част от самите условия за борда. Така че спекулата, че това е натрупване, което предишното правителство, така, понеже е много добро, го е направило, не е вярно. Просто играеше се с цифри, играеше се с изкуствени параметри досега и сега положителното, което става с актуализацията и въобще с мерките, които се налагат, е, че най-после в България влизат в сила истински параметри. Най-после реално се вижда какво е положението...

Но "Атака" е против заеми.

По принцип да...

Понеже има друга теза, тя идва от... например бившият зам.-министър Красимир Катев казва, че... в което има и някаква логика, това и други икономисти казват, че по-добре е като имаш още пари да си договориш условия, защото, ако като свършат парите започнеш да търсиш заем, тогава тези, дето ще ти го дават, ще те притискат повече. Тоест... всеки, дето ни слуша, го разбира това, че е така.

Това са... това са софистики около темата, защото най-добре е да минеш без заем. Най-добре е да си произведеш продукт, който да ти даде възможност за натрупване. И това е нашата визия по принцип - стимулиране, засилване на производството и износ, и брутен продукт, за да може да стъпи на здрава основа. В тази връзка бяха и моите идеи за подпомагане на бизнеса, за една нова стратегия и за стимул на производството. Без това нещо, само със счетоводни гимнастики действително може да се стигне до ситуация, в която бъркаш в единия джоб, за да прехвърлиш в другия, но и в двата вече няма нищо.

Ясна теза на "Атака" - заем да не се взима. Подкрепяте ли пенсионната реформа, която впрочем беше като идея на ГЕРБ доста добре описана в предишния дебат, не знам дали чухте. Тяхната основна идея е евентуално да вдигнат осигурителния стаж с по 3 години за мъжете и жените съответно, на 65 да можеш да се пенсионираш, ако имаш над 15 години, т.е. един минимален стаж, да можеш да купуваш, не както е сега, стана ясно, стаж колкото не ти стига, а само за времето, което си учил. Това са параметрите, до които се приближава ГЕРБ. "Атака" подкрепя ли това?

Мога да кажа, че това е добър подход, разумен и е съобразен с тенденциите не само в България, а в Европа и в света - тенденциите за застаряване на населението, за продължаване на активната възраст на хората, защото на 65, на 70 години един човек може да бъде, изключваме случаите на болести и други обстоятелства, но по принцип като цяло един човек е още в доста добра кондиция, с натрупан опит, квалификация и според мен, лично моето категорично виждане е, че, ако човек работи и върши нещо на тази възраст, е много по-добре и за него, това е доказано и научно, и медицински. Той развива... продължава да развива себе си, той дори се поддържа по-добре във физическа и психическа форма, отколкото да излезе в пенсия и да... нали, да гледа телевизия, да ругае какво става и да... с набори в кафенето. Това е за мен просто губене на... пропиляване на живота. Вие знаете, че великите...

От друга страна от БСП обаче Мая Манолова каза - то тези хора сега нямат къде да работят, най-голямата безработица е точно на хората пред пенсия, които никой не иска да ги взима на работа, и сега точно в кризата ще им кажеш: хайде още работете, а те няма къде.

Това е вече комбинация от фактори, създаването на условия, така че да могат да се включват и да продължават да работят, докато са във възможности, в активна възраст. Всичко това е комбинация. То затова управлението изисква хоризонт на виждане на информация много широк и изкуството да вземеш оптималното решение. Ако гледаш от една цепнатина, ако гледаш детайл по детайл, винаги ще намериш кусур: да, това го правиш добре, ама пък еди-какво ще се получи. И Мая Манолова, и всички останали от БСП знаят, че идеално общество няма в света. Има в писанията на Платон идеалната държава, само че ако тръгнем да я анализираме, ще намерим много кусури и там.

Ще предложите ли премахване на плоския данък, за което говорите в началото на юни във вестник "Класа"?

Аз мисля, че ще дойде време, в което този плосък данък или ще трябва да бъде видоизменен и да му се сложи...

Не, за догодина питам.

... за догодина ние имаме уверенията на премиера, че данъци, заплати и пенсии няма да... няма да бъдат намалени пенсии и заплати и увеличавани данъци, т.е. това е виждане на кабинета и вероятно няма да има възможност, условия да се пипа плоският данък, тъй като той пък привлича, той пък привлича инвеститори, стимулира едрия бизнес.

Какво стана с идеята ви за регулиране на лихвите по кредитите от банките? ГЕРБ не ви подкрепи.

Тази идея не е умряла, не съм се отказал от нея. Просто аз видях по първичните реакции, че изисква, тази идея изисква обработване на почвата, на общественото съзнание. Планирам да направим една кръгла маса, да направим серия от такива форуми през юли, тъй като той е още парламентарен месец, в които да участват и предприемачи, не само банковото лоби, за да се види, че в тази идея има много хляб. Той самият г-н Дянков, финансовият министър, каза това - че в идеите ни, които предложихме, защото те съдържаха повече от само предложения за регулиране на лихвите, там се говори за по принцип стратегия нова... една икономическа стратегия, в която държавната регулация да бъде малко по-решителен фактор. Това е тенденцията в Западна Европа, това е тенденцията в Щатите. Щатите в последните две години наложиха регулативни закони за финансовите пазари. В Европа се обсъжда и се прилагат също. Значи, тук ние просто трябва да влезем в крачка и това неизбежно ще стане, тъй като сме част от евросъюза. Ще стане вероятно наесен с новата парламентарна сесия. Трябва да се изготви една стратегия, в която вече кабинет и подкрепящите партии в парламента да покажат, че... да покажат една визия малко за по-напред, не само в рамките на 2011 г., 2010 г., 2011 г., в която сега се въртим, в която сега се въртим, и да се види, че приключва периодът с пълненето на дупките, спасителните, пожарните мерки, и започва период на стратегия и планирано управление.

Трябва ли да има референдум за "Белене"? Впрочем "Атака" винаги сте казвали, че народът трябва да се пита, ама сега за това трябва ли да се пита?

Ами, то трябваше да има за АЕЦ "Козлодуй" дали да се затвори, трябваше да има за много неща, ако щете, за приемането ни в НАТО, за приемането ни в...

Само много трудно сега обаче ще кажете "не" на това, дето Първанов настоява.

Напротив, аз мисля, че референдумите са добро нещо и трябва да започнем...

"Атака" е за референдум за "Белене", независимо че го артикулира президентът като предложение?

Тъй като "Атака" преди това предложи и други теми за референдуми, нека да направим комплекс от въпроси, в които да влезе...

Вие предлагате една листовка да се даде на народа и да се попълва - за това "да", за това "не".

...президентът предлага за АЕЦ "Белене", ние предлагаме, да кажем, за новини на турски, за Турция дали да влезе в евросъюза, и т.н., нали, ще съберем въпроси, които да изразяват различните гледни точки на различните спектри от обществото, и тогава можем да пристъпим към един такъв цялостен референдум, защото това все пак е харчене на пари, да не е само един въпрос.

Какво ще правите впрочем с Тодор Гърланов, лидер на "Атака" в Царево, чиято дъщеря, излезе през седмицата, също е оземлена с 475 квадратни метра за 2289 лева.

Той не е лидер, той беше предложен там...

Така го прочетох в някакъв вестник.

Да, да, така...

Какво работи този човек в "Атака"? От "Атака" ли е?

Честно да ви кажа, аз не го познавам лично. Той беше предложен от местни структури да заеме място за общински председател, тъй като там стана една смяна, но не е утвърден и не е, така да се каже, не е проучен още, в проект е човекът и междувременно разбираме за тези неща и това очевидно ще промени мнението на централното ръководство, че той е подходящ, така че...

Ще го изключите.

Не, той не е включен.

Той няма...

Той просто не е определен за общински лидер и това потвърждава моето впечатление, че трябва по-добро проучване на кадрите. Сега, ние нямаме апарата на ГЕРБ, нали, да проучваме така своите кадри по места...

Какво намеквате?

Ами, намеквам, че там има доста служители в МВР, в службите, това дава една по-сериозна база данни. Нашите проучвания са обикновено по препоръки. В местна структура аз съм се доверил на някого, очаквам от него той да ми предложи областен куратор, той да ми предложи - дай ми за общински за Приморско, дай ми за Царево, дай ми за Созопол, и той ми подава някакви хора. Горе-долу ги виждаш, попроучваш, питаш за тях. Няма съдебна присъда...

И като не разберете, че дъщерята била взела половин декар за 2 хиляди лева...

Ами, няма гаранции, няма гаранции за това.

Друго име, свързано с "Атака" през седмицата - Юри Галев. Какво е вашето обяснение за атентата срещу него? Казвам свързано, защото... вие нали го изключихте, той вече не е от "Атака".

Не, той е същият случай. Значи, предложен е от местна структура за листите...

Той става и общински съветник с вашата листа, нали?


Точно така, става общински съветник, но той беше предложен от местната структура като човек, който събира гласове. Няма съдебна присъда. Сега, в Самоков знаете, че са буйни момчета там...

Да ви кажа... трябваше ли ви пък и съдебна сега, да вземете от "Атака" ... не е нужно голямо проучване, за да разбереш, че този човек ходи и стреля в бара на хотелите в Боровец...

Той е жертва на атентат, не е стрелял той. Значи...

Не, говоря не за този сега атентат, а когато беше влязъл в един хотел 90-те години...

В момента той е прострелян и мисля, че имаше прекалено голям шум около...

... и гърми вътре в пищов...

Не съм го виждал...

... не пищов, а карабина ли беше, с нещо, по-сериозно оръжие беше ползвал. Вие тези неща не сте ги знаели, като го правите общински съветник?

Вижте сега, предлагат го от местната структура и държат на него. Нямаше листи, в които аз да налагам хора и да ги спускам отгоре. Всичко това беше...

Това противно на очакването, че сте пирамида ...

Напротив, всичко беше много демократично и в този случай кадровите попадения, които носят негативи, са абсолютно възможни, има ги във всяка партия. Имаше при ГЕРБ кметове, които бяха... след това се разграничиха от тях, общински съветници и т.н., това е неизбежно.

А той е изключен в момента от групата на "Атака" в общинския съвет?

Той самият се разграничи, той се скара с нашия общински председател г-н Гуцалски там, който ми е общински на партията, и фактически се отдели от групата на "Атака".

А какво е вашето обяснение за този атентат или... вие виждал ли сте този човек?

Нямам обяснение, не мога да кажа...

Срещал ли сте се с него?

Виждал съм го, правили сме митинги в Самоков, виждал съм го. Не мога да имам обяснение, това е въпрос на разследване, всичко може да бъде. Имаше подобни общински съветници, които примерно... В Бургас например един председател на общинската ни група там, г-н Симеонов, той пък се оказа замесен сега в далавери. Какво да направя? Как да го сканирам преди това? Неплащане на доходи и т.н. Разцепи цялата група след това, нещо не му идва точно. Никога не може една партийна централа да бъде гарантирана. Точно затова сега се предлагат едни поправки в избирателния закон, и аз съм твърдо "за", партийната централа да може да отзовава общински съветници. За разлика от депутатите конституцията това не го забранява. И силно се надявам, че в новия избирателен кодекс това ще влезе. За да престанат тези случаи, с които най-различни, така, хора влизат с една листа, на втория месец излизат, казват - аз нямам нищо общо с "Атака", СДС, БСП, ГЕРБ, и започват самостоятелни игри. В общинските съвети това най-често е свързано с далавери.

Като заговорихте за избирателния закон, няма да ви питам дали подкрепяте гласуване само в посолства и консулства в чужбина, или не го подкрепяте, за да не може изобщо да се гласува в Турция.

Ами, в Германия, ако вземем примера например, там не може да се гласува в чужбина. Има държави, от които можем да вземем положителен пример...

Да, има пък много българи, нали, "Атака" държите на изконни български земи, в които живеят компактни български маси.

Изконните български земи ще ни вкарат в дълбока и много
широка...

В изконен проблем.

... широка тема, ще ни трябва още един час. А гласуването навън...

Та сега как да забраните например на един в Бесарабия българин да се чувства съпричастен към България...

Той няма българско гражданство.

Ако има българско гражданство, защо да не...

Ако има, той търси тук да живее. Проблемът е, че там ние повече, трябва да привлечем повече хора.

Или хора работят в Испания, в Гърция, отишли не от хубаво, както се казва, нали, защо да не се чувстват съпричастни към България. Не е прост въпросът.

Вижте, моето мнение е, че специално двойното гражданство за граждани извън евросъюза, трябва да бъде не премахнато, тоест да бъде забранено да се гласува, ако имаш и двойно гражданство и не си в държава, член на евросъюза. Защото там е една общност все пак вече и нормативно. И по този начин човек, който живее извън България в някаква държава извън евросъюза, трябва да се определи дали да остави българското си или другото си, за да има правото да гласува, и да е плащал данъци тук, и да има постоянен адрес, и т.н. Има редица условия, които трябва да се поставят, които досега не бяха поставени. Гледаше се през пръсти.

Подкрепяте ли контрол в интернет на изборната кампания, който да стига дори до блоговете?

Не виждам как ще стане това практически. Интернет е...

Да ви кажа и аз не виждам, ама да ви питам.

Интернет е една система, която винаги ще надхитри всеки контрол, това е доказано. По-скоро контролът трябва да бъде върху социологическите агенции, аз тук ще обърна внимание, защото те се превърнаха в едни предприятия за печелене на пари по неясен начин. Ние например обмисляме един вариант, в който да се поправи законът така, че да се, за сдруженията с нестопанска цел, така, че който има социологическа агенция, ако обича, той да бъде сдружение с нестопанска цел, за да се разделят меркантилната част от тази oбщественополезната. В момента т.нар. агенции са фирми като всички други и вършат всякакви други дейности. Значи, той може да има и верига от магазини, и да е социологическа агенция, и да прави маркетинг, тоест има и конфликт на интереси. Това трябва да се раздели. Който иска да прави социология, да бъде сдружение с нестопанска цел, а не търговска фирма.

Кандидат ли сте за президент, г-н Сидеров?

Аз съм бил вече кандидат за президент, стигнах до балотаж, както знаете, и точно ако не бяха турските автобуси и купените гласове в България, може би г-н Първанов нямаше да е президент сега. Но кандидат за президент - няма проблем с мен и с издигането на партия "Атака". Проблемът е в другите партии, които до последния момент поддържат неяснота по темата и с това объркват и избирателите.

А има ли вариант да подкрепите кандидата на ГЕРБ?

Не мога сега да го кажа. Това е, това може...

Ако Бойко Борисов е кандидат за президент, ще го подкрепите ли?

Една подкрепа винаги е свързана с някакъв вид...

Условия.

... споразумение, да, защо се прави, в името на какво...

Ама, вие такива условия изброихте в началото за България, за доброто, което работи. Той като каже - ще работя за доброто...

Поначало това е кардиналното условия, но общото значение тук трябва да се конкретизира точно политически, защото всяка политическа партия държи на своята територия.

Губите или печелите, г-н Сидеров, от това, че подкрепяте ГЕРБ? Габрово - 3.38 процента за вашия Ради Стоянов.

Не мога да кажа, че не носи негативи подкрепата на управлението, тъй като, когато не си в опозиция, разбира се, си по-малко интересен, имаш по-различно присъствие - и медийно, и политическо, но не може да се прави опозиция на всяка цена и заради пиар екшъна само. Аз разбирам много добре, че ако сега се обявя за опозиция, ще бъда интересен за медиите две три седмици сигурно, може би месец, много интересен. Но в стратегически план и държавнически план нещата няма да вървят на по-добре. Тоест ще внеса хаос и нещо, което няма да работи за страната. В крайна сметка плюсовете и минусите ще се отчитат, се отчитат. Те са нещо динамично. Но сега не мога да кажа точно колко е повече плюсът или повече... Но като цяло плюсът е повече, защото аз се надявам, че процесът в България ще отива към едно уедряване и обособяване на политическото пространство, една комасация, да го кажем, така, по земеделски, защото такава е логиката. Десетки пъти съм давал за пример италианския модел. Там има едно блокиране на партиите, два блока, яснота за избирателя предварително, че ако гласува за партията еди-коя си, хикс, то гласът му отива в тази групировка, този блок и ще има следната програма. Това трябва да стане и в България, иначе продължаваме политически хазарт, който не води до добро и води до апатия и отблъскване. В Габрово имаше 25 процента активност. Такава ще бъде може би и на парламентарните, ако продължаваме по същия начин.

Добре, трябва да свършваме. Взел сте с отличие диплома по теология в Шумен миналата седмица. Интересно ми е от гледна точка на християнството как ще интерпретирате сега гей парада в София днес. Със сигурност се чуха много остри гласове, включително от православната църква, но нали точно християнството казва, че човек е свободен да избира да извърши грях и че не трябва да бъде съден от другите хора за греха.

Но трябва да бъде посочено обаче кое е правилно, кое не, кое е греховно, кое не. Кой какво ще избере наистина е негово, въпрос на неговата воля и дали ще навлезе по-дълбоко в... От християнска гледна точка...

Ще ходят ли ваши активисти да...

Не, не, няма да...

... да се сблъскват с тези хора, да им пречат, да...

Значи, има две гледни точки. От християнска гледна точка позицията е ясна и Светият синод на БПЦ я изрази. От, така, от обществено-политическа гледна точка виждането ни е, че свободата на поведение на всеки един е негов избор. Но това не трябва да се демонстрира на улицата. Кой какво предпочитание има в една или друга област - секс или нещо друго, нека да бъде част от неговия живот, в който не може да му се намесиш. Но...

Да де, ама, въпросът е пък...

... да излезеш да го демонстрираш на улицата, вече според нас е неправилно и е грешка на тези, които го вършат. Между другото от самите гей общности се обадиха, аз чух гласове по медиите, защото стана тема това, че не са съгласни и не го желаят. Значи, там има също някакво разцепление, има някаква групичка, която иска провокативно да покаже - ето, вижте ние какви сме. Ами, хубаво, добре, чудесно, ама, защо трябва да го показвате? Оттам пък те провокират други групички, които да търсят агресия и сблъсъци. Но наши активисти...

Но ваши хора няма да ходят. Вие не...


... в никакъв случай няма да участват... Не, не мислим, че това е начинът.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=551172&audio_id=57548



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584350
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031