Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 14:27 - САЩ призоваха за прозрачни енергийни договори;Дянков пари за АЕЦ"Белене" няма
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1525 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.07.2010 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Българите искат да знаят защо цената се е повишила с 30%, заяви Джеймс Уорлик
Сн.: БГНЕС  
САЩ призоваха за прозрачни енергийни договори 13:17 / 07 юли 2010 / Политика








Американският посланик у нас Джеймс Уорлик призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти.

"Българите сигурно искат да разберат защо цената на газа се е повишила с 30% и дали няма през следващите 5 или 10 години да се повиши още", подчерта Уорлик пред БНР.
"Ние обаче не можем да знаем това, защото тези споразумения са тайни", допълни той преди започналата преди минути негова среща с министъра на икономиката и енергетиката
Трайчо Трайков по тези въпроси, предаде "Фокус".

Самият Трайков съобщи по-рано днес, че
България ще иска с от 25% до 33% по-евтини доставки на газ от Русия. По думите му към днешна дата цената на газа е трябвало да бъде с 30% по-ниска, ако не е бил подписан договора през 2006 година.

Трайков обясни още миналата седмица, че в договорите има клауза за търговска тайна и от “Газпром“ са отговорили отрицателно на исканото от българската страна разрешение за обявяване на условията в контракта. Министърът уточни, че при сключването на новите договори ще настоява в тях да няма клауза за конфиденциалност и те да са публични.

Какво стана с диверсификацията, попита още американският дипломат, който заяви, че ще зададе същия въпрос и на Трайков. Уорлик уточни, че за него сключените енергийни споразумения с Русия са тайни и българското общество има право да знае какво точно са се договорили двете страни.

Дипломатът отново подчерта, че разнообразяването на енергийните източници е въпрос на национална сигурност не само за България, но и за целия регион на Балканите.
“Тук не става дума конкретно за Русия. Те са надеждни доставчици и са тук, за да правят бизнес. Става дума за постигането на разнообразие на доставчиците на енергия за българския народ“, заяви той, цитиран от Медиапул.

Уорлик изрази оптимизъм за реализацията на подкрепяния от Вашингтон и Брюксел проект за изграждане на алтернативния на "Южен поток" газопровод Набуко, “ако българското правителство е ангажирано да осигури диверсификация на енергийните източници“.

Американският посланик допълни, че иска да разбере какви са фактите и
какви споразумения са били постигнатис руснаците за АЕЦ “Белене“. Той каза още, че очаква от Борисов да изпълни обещанието си, че “ще има продължение на "Белене", само ако се намери сериозен международен инвеститор и само ако е икономически обоснован проектът“.
Бих бил изненадан, ако са взети някакви решения, които да противоречат на това, което премиерът вече е казал по отношение на този проект“, каза още Уорлик. Той припомни на правителството обещаната преди година повече прозрачност в енергийната тематика.


http://dnes.dir.bg/news/gazprom-traicho-traikov-geyms-uorlik-otkaz-ruski-proekti-6684718?nt=4


image

Фотограф: Надежда Чипева

image

Правителството възнамерява да свие бюджетния дефицит под 3 % от БПВ за 2011 г. Това обясни финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос как ще отговори на препоръката от Европейската комисия държавата да овладее дефицита в допустимите граници.

Ние приветстваме тази препоръка, нашите намерения са същите, обясни Дянков и посочи, че Еврокомисията иска бюджетен дефицит от 2.7 - 2.8% през 2011 г., а правителството е заложило дори по-ниск в изготвената вече макрорамка, която ще бъде оповестена идната седмица.

Запитан откъде българското правителство ще намери
парите за плащането през септември за оборудването за първия реактор на АЕЦ "Белене", за което се разбра вчера, Дянков отговори, че държавата няма да го осигури.

В сегашния си вид съглашението с руската "Атосмстройексторт" наистина предвижда, ако реакторът бъде завършен до септември, държавата да осигури  това плащане и да плати, но в момента премиерът работи денонощно, за да се променят параметрите на това споразумение, тъй като тези пари липсват в бюджета", каза Дянков. 

По време на посещението на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков вчера стана известно, че България трябва да плати за оборудването още 280 млн. евро през септември без да е решила дали изобщо ще строи централата.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/07/07/929167_diankov_planira_deficit_pod_27_dogodina_niama_pari_za/



Гласувай:
2



1. meto76 - Сметката на Бойко в Швейцария тия ...
07.07.2010 14:29
Сметката на Бойко в Швейцария тия дни бе сериозно захранена с газпромовски пари.Поредния купен политик в България от руснаците.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=167450&srcpos=2
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625740
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930