Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2010 18:21 - Газовата връзка между България и Турция част от Набуко
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
1



Газовата връзка между България и Турция може да се финансира от ЕС

Газовата връзка между България и Турция да бъде изградена по спецификите на проекта за европейския газопровод "Набуко" и така да се постави символичното и реално начало на проекта. За това работят Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на външните работи, съобщи в понеделник министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той представи отчета за работата на ръководеното от него ведомство през последната година.

Трайков добави, че газовата връзка може да бъде финансирана от отпуснатите от ЕС 200 млн. лв. по плана за възстановяване, и си постави за цел след година строителството да е започнало. Министърът съобщи, че идеята е подкрепена от смесената проектна компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" и от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Преди десетина дни по време на посещение в Австрия Трайков се срещна с изпълнителния директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек и предложи ускоряване на строителството на газопровода между България и Турция. Тогава обаче отговор от другата страна нямаше.

Вчера Трайков обясни, че Турция вече е разработила няколко проекта за изграждането на газовата връзка, сред които е вариант тя да бъде направена от съвместна компания или всяка от държавите да построи своята част.

В същото време Трайков определи реализацията като основен проблем на европейския газов проект, който трябва да докарва каспийски газ в Европа и да е алтернатива на доставките от Русия.

По време на представянето на отчета си Трайков каза, че в момента се предоговарят условията за изграждането и на газова връзка между България и Гърция, тъй като сега те не защитавали напълно интереса на България.

Министърът не уточни точно какъв е проблемът, а само каза, че има възможност тръбата, която минава през територията на страната, да не е 100% българска, тъй като инфраструктурата ще е притежание на съвместна българско-гръцка компания.

Трайков направи анонс и за това какво ще включва отчетът за работата на оглавяваното от него министерство. Една от точките ще е свързана с проекта АЕЦ "Белене", за който вече ще е ясно дали "се е развил, или е затворен като тема", тъй като дотогава ще се знае дали към него има инвеститорски интерес.

"Ако няма  АЕЦ "Белене", със сигурност ще форсираме изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Трайков. Той определи изграждането на допълнителен реактор на съществуващата централа като "по-добър и по-евтин вариант в много отношения", който може да се направи и ако се строи втора АЕЦ, но за това все още няма политическо решение.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/08/02/941297_gazovata_vruzka_mejdu_bulgariia_i_turciia_moje_da_se/


Тагове:   България,   връзка,   между,   Набуко,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584386
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031