Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 09:20 - Израел и Палестина решиха да преговарят! Палестинска държава може да бъде договорена до година
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1084 Коментари: 1 Гласове:
0



Израел и Палестина решиха да преговарят! Палестинска държава може да бъде договорена до година 20.08.2010 20:02 image 0 Добави в списък за четене Близкоизточната четворка покани двете страни да възобновят преките мирни преговори на 2 септември във Вашингтон image

 

"Постигането на (мирно) споразумение е трудно предизвикателство, но е възможно", подчертава израелският премиер. Източник: Getty Images / Guliver


 

  Квартетът, посредничещ за мир в Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия), покани Израел и палестинците да подновят директните преговори на 2 септември във Вашингтон, които да доведат до създаването на независима палестинска държава, предадоха световните агенции.

"Квартетът изразява решимостта си да подкрепи преговарящите страни по време на преговорите, които могат да бъдат завършени до една година. Квартетът е решен да подкрепя и прилагането на споразумението, постигнато между преговарящите страни", се казва в изявлението на Четворката за Близкия изток. "Квартетът отново призовава двете страни да съблюдават спокойствие и да се въздържат от провокативни действия и от изказвания, подклаждащи напрежението", се казва още в изявлението, предаде БТА.

Израелско-палестинските мирни преговори за договаряне създаването на независима палестинска държава може да дадат резултат в рамките на една година, смята още Близкоизточната четворка.

Хилари Клинтън покани израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас да подновят мирните преговори. Във Вашингтон са поканени още египетският президент Хосни Мубарак и йорданският крал Абдула Втори.

Египетският президент Хосни Мубарак и йорданският крал Абдулла ІІ ще участват в близкоизточните мирни преговори следващия месец във Вашингтон, съобщи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде АФП.

По думите й, израелските и палестински лидери ще подновят директните преговори, с домакинството на президента Барак Обама, в американската столица на 2 септември, като целта е постигане на споразумение до една година.

„Президентът Обама покани президента на Египет и краля на Йордания да присъстват, с оглед на важната им роля в тези усилия”, каза Клинтън. „Техните продължаващи напътствия и ангажираност към мира ще са от значение за нашия успех”, допълва тя.

Израел и палестинската автономна власт приветстваха отправената днес към тях от Квартета за мир в Близкия изток (САЩ, ЕС, Русия и ООН) покана да възобновят преките мирни преговори на 2 септември във Вашингтон, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В комюнике, публикувано от неговата канцелария, израелският премиер Бенямин Нетаняху припомня, че призовава за преки преговори, откакто зае отново поста преди близо 18 месеца. Нетаняху изразява задоволство от направеното от Съединените щати уточнение, че преговорите ще се водят без предварителни условия.

"Постигането на (мирно) споразумение е трудно предизвикателство, но е възможно", подчертава израелският премиер. Палестинският главен преговарящ Саеб Еракат също приветства поканата за възобновяване на мирните преговори. Той изрази увереност, че е възможно те да доведат до сключване на мирно споразумение до по-малко от една година.

Еракат призова Съединените щати и останалите членове на Квартета за мир в Близкия изток да продължат да оказват натиск върху Израел да спре строителната дейност в еврейските селища на окупирания Западен бряг. Европейският съюз прикани днес Израел  и палестинците да работят бързо и твърдо, за да приключат мирните преговори до една година, предаде Франс прес, като се позова на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

http://world.actualno.com/news_311978.html



Тагове:   държава,   може,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. watchtowerman - През живота си видях много подписани "мирни" договори
21.08.2010 09:53
между Израел и палестинците. Но нито едно не проработи...Защото "мирът" на палестинците е "мирът на Мохамед" и "Саладин" - "мир" с "нечестивци" не може да има...Ясер Арафат многократно го е обявявал. Да не би Абу Абас да бъде по-различен?! Че нали беше "касиера" на ООП - арафатския ковчежник?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580439
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031