Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2010 11:50 - DW: Ромите: Франция, дръж се, идваме отново!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.08.2010 12:36


Ромите: Франция, дръж се, идваме отново!     image Единственото сигурно: ромите ще намерят начин да се върнат
Първата група румънски роми, върнати в родината им от френските власти, обявиха след пристигането си на летището в Букурещ, че възможно най-бързо отново ще поемат по обратния път към Франция.  

 

Разочарованието на букурещкото летище "Банеаса" бе огромно. Дошли бяха всички - и пресата, и правозащитните организации, много обикновени граждани. Имаше и сълзи, и недоволни възгласи, и патетични сцени, които сякаш трябваше да заклеймят произвола на френските власти. След стъпването си на родна земя обаче повечето роми потвърдиха, че се завръщат по своя воля. На този фон лидерът на ромската партия в Румъния допуска, че на хората вероятно им е било повлияно.

За какво е целият цирк?

Румънските власти се бяха подготвили добре за завръщането на първата група роми от Франция. Създали бяха дори истински Комитет за посрещането им. На летището се разхождаха гранични полицаи, обикновени полицаи, служители от националната агенция за ромите и работници от Службата за закрила на децата. Не е много ясно какво точно е обяснението за присъствието на всичките тези хора. Защото е нелогично полицията да търси престъпници сред завръщащите се - най-малкото, защото ако сред тях е имало такива, то те следва да са си останали във френския затвор, а не да се връщат от Париж.

Още по-неясно е какво дирят на летището хората от службите за закрила на детето? Дали пък не са планирали да вземат децата направо от летището, за да ги настанят в социални домове и така да възпрепятстват евентуалното им връщане във Франция? Ако това е бил замисълът, то той се е провалил напълно, защото никой не разполага с доказателства, че тези деца са били използвани за просия в чужбина.

imageBildunterschrift: Ромски импресии на парижкото летище

Губене на време

С други думи - целият шум и цялата организация бяха напълно излишни. Румънските власти искаха да демонстрират нагледно, че ще сътрудничат на французите, и че не им е безразлично положението на ромите. Всеки обаче знае, че целият този цирк на летището е само губене на време и хвърляне на пари на вятъра. Полицаите, журналистите и хората от правозащитните организации бяха част от един фарс.

Никой в Румъния не вярва на официалната версия, че тези хора се завръщали в родината си доброволно, макар нито един от тях да не оспори това. Единственото сигурно нещо е, че ромите ще направят всичко възможно най-скоро да поемат по обратния път към Франция. Независимо какво би им струвало това и какво би им предложила Румъния, за да не го правят. В това всички бяха категорични. 

 

Автор: Х. Пепине, Редактор: Е. Лилов


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5929338,00.html?maca=bul-standard_feed-bul-619-xml



Тагове:   Франция,   Отново,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625023
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930