Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 17:12 - Защо уволниха Мирослав Найденов от НВМС?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 10355 Коментари: 9 Гласове:
4



Защо уволниха Мирослав Найденов от НВМС? image в Неделя, Август 22, 2010

image
image

















Един от най-големите скандали в контрола по храните у нас гръмна през 2006 г. В България бяха внесени 75 тона 20-годишно канцерогенно ирландско месо, част от което бе преработено и продадено под формата на саздърма на вътрешния пазар. С поста си тогава тихомълком се раздели главният секретар на НВМС и изявен кадър на ДПС Мирослав Найденов. Днес той е министър на земеделието и храните от ГЕРБ.

Преди да бъде назначен за главен секретар, Мирослав Найденов е шеф на ветеринарната служба във Враца. В изключително близки бизнес отношения е с млекарския бос Димитър Зоров, който всъщност го препоръчва на висшата служба в столицата. Никога и по никакъв начин в многобройните си интервюта в медиите, министърът не обясни за аферата с месото и за причината за уволнението си от НВМС. Въпреки многобройните „разкрития“ за злоупотреби на предишното ръководство на министерството, Найденов никога не посочи името на бившия си началник Жеко Байчев. Твърде рядко се споменава и ексминистър Нихат Кабил, сега клиент на прокуратурата, по чието настояване бе уволнен преди години от секретарския пост. Мирослав Найденов се опасява докладът от разследването за далаверата с месото, с копия от който Кабил и Жеков разполагат, да не попадне в медиите, твърдят чиновници от земеделското министерство.

 

През януари 2006 г. на митница „Кулата“ е задържано 75 тона говеждо месо, внос от Ирландия. То е било предназначено за месопреработвателната фирма ”Булимпекс” ЕООД. Компанията е от Ямбол и се води собственост на Георги Георгиев. На стикерите на кашоните е обозначено, че месото в тях е от 1986 г., а в този период вносът от Ирландия е забранен заради опасност от болеста “луда крава”. Това поражда съмнение у инспекторите, че месото е заразено. Новината изважда от равновесие земеделския министър Нихат Кабил. Той обаче не е притеснен толкова от вноса на заразеното месо и пускането му в търговската мрежа, а от това, че е „прескочен“ от подчинените си в явната далавера. Кабил привиква шефа на НВМС Жеко Байчев и настоява за обяснения. Байчев няма представа кой стои зад нелегалния внос, но сам пожелава Инспекторът на министерството да започне проверка в службата му.

 

Докладът на инспекторите установява, че основно действащо лице в дававерата с канцерогенното месо е главният секретар Мирослав Найденов. От неговия факс е изпратено разрешителното за внос на говеждото до "Бул импекс" и митническите служби. То е дадено 4 дни след като пратката от 47,8 т е тръгнала към България. Вносителят бил сигурен, че месото ще влезе у нас с всички необходими документи. Достъп до кабинета си е имал само Найденов, тъй като при назначението си е поискал да бъде сменена бравата на вратата, установява още Инспекторатът.

 

В схемата са участвали са и 11 ветеринари, които са одобрили вноса на посинялото месо както и шкембе без редовни документи от Нова Зеландия. През април 2006 г. Жеко Байчев им връчва заповедите за уволнение. Отстранен е д-р Михаил Бащавелов, директор на РВМС на Кулата, откъдето са влезли говеждото и шкембето. Наказани са двамата ветеринарни инспектори от Перник, които пуснат шкембето на пазара, без да вземат от него проби за изследване. С поста си се разделя д-р Александър Тухчиев, главен ветеринар в Пловдив, "приел" ирланското годеждо, както и шефът на местната НВМС Светозар Василев. Органите на ДВСК в града също са си затворили очите пред посинялата мърша и са я обявили за годна за пазара. Шестима от ветеринарите веднага се „разболяват“ и си вземат отпуска. Шефът им в Благоевград Бащавелов ги пуска, без да погледне болничните им листове. Той обаче допуска, че до края на април „те нямало как да оздравеят“. По време на разследването Бащавелов продължава да твърди, че месото е ставало за консумация, въпреки че не му е правен микробиологичен анализ.

 

След скандала и уволнението, Мирослав Найденов започва работа при столичния кмет Бойко Борисов в служба “Екоравновесие”. Той оглавява общинската фирма в периода 2006-2009 г. Когато ГЕРБ спечели парламентарните избори, името на Найденов се споменаваше като бъдещ министър на земеделието. Премиерът Бойко Борисов има съмнения в лоялността му и затова първоначално се спира на Десислава Танева. Чрез влиянието си в медиите, групичката около Найднов обаче успява да организира PR кампания срещу нея. Лайтмотивът на писанията беше, че „кръгът „Капитал“ се кани да завладее българското земеделие“. В хора от празни приказки те несъзнателно са подпомогнати от медиите на ДПС, които са в открита вражда с Иво Прокопиев.

 
Веднага след е назначен за министър, Найденов се заема с възстановяването на работа на уволнените диспицплинарно свои авери покрай ирландското месо. В сегашния приятелския кръг на министъра влизат шефът на НВМС Йордан Войнов, на РВМС-Благоевград Михаил Бащавелов, ръководителят на ветеринарите в Пловдив Светозар Василев, директорът на Централната лаборатория за тежки метали Кирил Киров и шефът на “Гранична ветеринарна инспекция” Дако Даков. С директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, Мирослав Найденов е състудент и семеен приятел още от времето на търкането на студентските банки в Стара Загора. Войнов от своя страна е в бизнес отношения с благоевградския ветеринар №1 Бащавелов.В групичката от "близки" приятели присъства неизменно и Димитър Зоров.


http://etrud.blogspot.com/2010/08/blog-post_3241.html


Тагове:   Мирослав,


Гласувай:
4



1. анонимен - Защо уволниха Мирослав Найденов от НВМС?
25.08.2010 17:40
A ZASHTO TEZI BANDITI NE SA V ZATVORA SLED KATO SA IZVARSHILI TAKIVA PRESTAPLENIQ???
цитирай
2. анонимен - земеделски производител
04.11.2010 02:13
Уважаеми господа , след като разполагате с данни и доказателства дайте ги ,или изпратете ги до медиите , до Министър председателя .Стига са ни крали и грабили тези паразити.Крайно време е да разберат всички зем.производители че надеждите за субсидии и помощи от европейския съюз са напразни.Тези паразити със изградените по места структури на РВМС -тата от директори и началници на ДВСК-та, на ОЗЖ, продължават да ни рекетират.Едните нас зем.производители , другите месните производители.Изобретени са най различни форми за рекетиране на " бизнесмените" от консултански услуги до фирмени услуги по проекти , ДДД мероприятия и пр.Нас тук долу постоянно ни заплашват че ще ни скапят бизнеса, затова повече от колегите не смеят да се оплакват, още повече че и голяма част от зем.производители са полуграмотни.Е то защо Ви молим помогнете ни.Още повече че идва и нова структура "Агенция по храните" на която висш шеф ще бъде отново зем.министър ,палячото Мирослав Найденов. Всички негови мекерета си точат зъбите да бъдат прехвърлени на отговорни постове , естествено срещу яко плащане което след това трябва да се избие и то десеторно. Ето и в разплащателната Агенция ни правят въртели по проверки на проектите ни.Нарочно ни бавят за да изпуснем сроковете или да свършат парите. Надява ме се да се изобличат тези крадци , да започнат новите структури с нови ,честни хора за да можем и ний да се надяваме на някакво разпределение от евро фондовете, в противен случай ни остават само фекалий !!!
цитирай
3. анонимен - собственик на МПП
04.11.2010 02:53
Извинявам се че не се представям по именно , но от само себе си е ясно че г- н министъра е в силата си.Той е обвързан и с полицейски структури и съдебната влас по места ,под благословията на м-р Цветанов, респективно и с шефове на данъчни структури, а и е майстор в съчиненията на есета , та представете си само да ти скалъпят някой номер не можеш да се оправиш цял живот, или върви доказвай че нямаш сестра.Още е пресен случая със зам.генералния дир.на НВМС , за който министър Найденов обича да разказва с героизъм за наказани, отстранени и уволнени служители , даже и в шоуто на пожелахте да говори, като мерки за борба с корупцията.Отстраниха го по най брутален и долен начин , не без помощта на местен шеф на ДВСК.Отстраняването не е случайно , а напротив нарочено тъй като е пресичал паричните потоци към ген.директор Йор.Войнов и м-р Найденов.Кюляфа става точно на път за назначаването му за ген.директор от м-р Найденов , естествено имайки благословията на м-р председателя Б.Борисов.Така хем съхранява "добрия си приятел" д-р Войнов , хем разчиства пъта на корупционна схема за парични потоци към институциите от провинцията и изграждането на м-р Найденов като милионер. Като примери Вие сте ги посочили във вашата статия с малки пропуски като : ще ви цитирам директно статия от весник Струма
Д-р Велков е такъв от Видин,Д-р Вълчанов шефа на ДВСК Хасково беше следствен и кандидат подсъдим за 800 000 ЕВРО за далавери със служебното си положение,но и него все още продължават да го държат на далавераджииското место/само с далавери се занимава/,абе така ли новия Премиер бате Бойко няма хора да четат тези форуми и най после да се намеси и махне тези безочливи крадци от държавните служби.пишете дитектно до него за да обърне внимание да не се оправдава ,че не е предупреден за всички тези крадци и нахалници.
Същият не знам какво плаща нагоре но ни рекетира по най брутален начин , директно , чрез негови служители или фирми , парично или в натура. Искал си за пускане обект по 5000 лв.
цитирай
4. анонимен - анонимен
04.11.2010 04:16
Много хубава и реална статия.Перфектно точно показва далаверите на тези измамници.Не можа ли Б.Борисов да разбере за този измамник още преди назначаването му.Много вед.доктори обраха пешкира на тези измамници, и най вече на М.Найденов.Ако има някакво възмездие кои ще компенсира психическия тормоз и нанесените финансови щети.Министър Найденов побърза с акредитацията на вет.лаборатории , не случайно и на частната собственост на
д-р Светлозар Василев.Естествено отпаднаха част от държавните като се изтъкнаха като нерентабилни , например тази в Ст.Загора , а други като тази в Хасково останаха.Е ясно е ,че лобито на ДПС в Хасково е надделяло на колебанието на министър Найденов като бивш неин член.Но и всеки компромис се компенсира.Ще се насочат пробите от ОВК да се работят в Пловдивската лаборатория , било директна доставка било чрез въвеждане на мобилна транспортна линия до всяко МПП на място.Нали трябва паричните такси да влезнат в джоба на приятеля на министъра, а пък и той е много отзивчив при посрещането на ЕО мисии и комисии.Членовете им нощуват в луксозни хотели ,обядват в изисквани ресторанти и им са осигурени за ползване най елитните пловдивски гърли.Но интересното е другаде , каква акредитация на лаборатории ще дава БСА , когато тя сама няма евр.акридитация , което е видно според мен от изложената по долу статия:
Българска Служба за Акредитация - връх на безсрамието!
Не знам какво безочие и дебелокожие се изисква, за да обявиш провалите си за епохални постижения! Точно това прави БСА, органът, който по закон извършва дейностите по акредитация в България. В момента БСА е единствения акредитиращ орган в Европа, който, да го кажа по-разбираемо, няма одобрение да акредитира лаборатории за изпитване и лаборатории за калибриране. Което ще рече, че тази структура не е доказала, че е компетентна да извършва тези дейности и по тази причина партньорите ни в Европа не признават акредитираните български лаборатории. Ще я продължа в следващия коментар??!
цитирай
5. анонимен - анонимен -продължение
04.11.2010 04:23
Ето и цялата статия :
Българска Служба за Акредитация - връх на безсрамието!
Не знам какво безочие и дебелокожие се изисква, за да обявиш провалите си за епохални постижения! Точно това прави БСА, органът, който по закон извършва дейностите по акредитация в България. В момента БСА е единствения акредитиращ орган в Европа, който, да го кажа по-разбираемо, няма одобрение да акредитира лаборатории за изпитване и лаборатории за калибриране. Което ще рече, че тази структура не е доказала, че е компетентна да извършва тези дейности и по тази причина партньорите ни в Европа не признават акредитираните български лаборатории. Да не говорим, че по този начин "акредитирани" лаборатории са призвани да извършват изследвания в областта на безопасността на храните например. Техните резултати трябва да гарантират качеството и безопасността на храните, които консумираме. Резултати от лабораторни изследвания, проведени в лаборатории, които са акредитирани от орган, който не е доказал пред европейските си партньори, че е в състояние, че има компетентността да осъществява процедурата по акредитация! И по тази причина акредитацията на тези лаборатории има някаква стойност само в България. Няма страна в Европа, която да приеме протокол от "акредитирана" българска лаборатория!
За мен това е суперскандално, това е супер провал! Отговорните за подобно представяне трябва незабавно да си ходят! Но така мисля аз. За изпълнителния директор на БСА обаче нещата са по-различни. Ето какво пише госпожата на сайта на повереното й ведомство:
"С настоящото съобщение информираме всички заинтересовани страни, че дейността на националния орган по акредитация на Република България - Изпълнителна агенция „Българската служба за акредитация” (ИА БСА), е оценена като съответстваща на европейските изисквания от Европейската организация за акредитация (ЕА), във връзка с което от 06.10.2010г. агенцията е приета официално за страна по Многостранното споразумение на Европейската организация за акредитация (EA M
цитирай
6. анонимен - анонимен -продължение
04.11.2010 04:32
С настоящото съобщение информираме всички заинтересовани страни, че дейността на националния орган по акредитация на Република България - Изпълнителна агенция „Българската служба за акредитация” (ИА БСА), е оценена като съответстваща на европейските изисквания от Европейската организация за акредитация (ЕА), във връзка с което от 06.10.2010г. агенцията е приета официално за страна по Многостранното споразумение на Европейската организация за акредитация (EA MLA) за нови области на акредитация, както следва:
• Органи за контрол;
• Органи за сертификация на продукти;
• Органи по сертификация на системи за управление на околна среда."
И малко по-надолу:
"Постижението е стъпка за постигане на една от основните цели на Европейската политика по акредитация, а именно - насърчаване на взаимното признаване на документите, удостоверяващи резултатите от оценката на съответствието, издадени от лица, акредитирани в държава-членка на ЕС и предлагани свободно като услуга в цяла Европа и по цял свят без необосновани ограничения.
Ръководството на ИА БСА благодари за съдействието на всички въвлечени в процеса на оценяване на ЕА – органи за оценяване на съответствието, водещи оценители, технически оценители и експерти, служители на агенцията, държавни институции, неправителствени и бизнес организации декларирали интереса и подкрепата си за развитие на националната акредитация. "
Нито дума за двете провалени области - изпитване/изследване и калибриране! Пак да повторя - единственият национален акредитиращ орган в Европа, чиято акредитация в областите изпитване и калибриране не се признава никъде в Европа, е точно БСА!
Честно казано, вече нямам думи!
цитирай
7. анонимен - Хайде да си признаем, т.н. акция "дупетата"...
01.12.2010 18:54
...не е нищо повече от реверанс, към Асоциацията на Месопроизводителите!
Въпросните вакумирани продукти , и до днес се намират по пазарите и в магазините.
Критериите за "произход и партидност", са абсолютна измишльотина, като се има предвид ,че цяла България работи със замразено месо/предимно изрезки в кашони/
без ясно, утвърден произход/месните изрезки са от различни партиди/ и партидност!
Явно , акцията е натиск върху вносителя, поради факта че всички български сурово-сушени пушени колбаси , са далеч по-скъпи по себестойност, а от там и с висока
пазарна цена , в сравнение с т.н."дупета"!
Немския произход на внесените в България, изрезки от сурово-сушени и пушени колбаси, сам по себе си е гаранция за тяхното качество!При немците, няма отклонения--те винаги са били на принципа ,че колбаси се правят само от "месо ,сол и вода"!
Майсторите на имитациите са французите,но и там контрола е изключителен.
Като се има предвид ,какви мили и сърдечни отношения има между Асоциацията на Месопроизводителите и НВМС, как си контактуват и как взаимно се финансират, близко е до ума, чия поръчка изпълнява д-р Войнов и н-ка на ДВСК,д-р Кулински.
За никого не е тайна в НВМС, както и в родния му Пазарджик ,че същия е щедро финансиран от производителите в региона и редовно обгрижван с подаръци, за цялото ДВСК в София ,включително и гл.Счетоводителка на НВМС- С.Чепелова.
Дори на направеното интервю по този въпрос, д.р Кулиниски , не можа да обясни,
как и с какви средства пътува за работа, ежедневно от Пазарджик до София!
Тези неща ,в НВМС и ДВСК не се коментират или разследват, поради роднинската връзка на някои възлови колеги с Полицията!
Изобщо ,нищо ново под небето!
Сайта "Бащавелов-брокера", е пълен с факти и данни -стига някой ,даа иска да го чете, от Правителството и Контролните органи !
Желаещи обаче няма, .......но, се очита страхотна борба с корупцията!
Така е в НВМС!
Очетите ,са винаги перфектни за разлика от реалната действителност!
цитирай
8. анонимен - nyamame edin savesten politik
18.12.2010 16:20
nyama gerb nyma biv6i dps ili bsp za men te sa nastoya6ti samo ni pravyat na glupaci ne znam do koga 6te moje da tarpi toz narod
цитирай
9. анонимен - Отново ли реверанси , Г-н Министър,...?
13.01.2011 20:50
Шапната епизоотия в Бургаско е факт!
Хората са разтревожени и отчаяни от загубите,но все пак от Европа ще ни компенсират и то, в максимален размер, като външна граница на Съюза.
Наглостта на монополистите обаче, е безгранична!
Асоциацията на Месопреработвателите и тази на Млекопреработвателите , обаче ,публично обяви своите нагли претенции към парите по обезщетенията от Европа!
ТЕ, споменатите АСОЦИАЦИИ, ....БИЛИ ПРЕТЪРПЯЛИ ЗАГУБИ ОТ ШАПНАТА ЕПИЗООТИЯ....????!!!!
Много е интересно, какви са точно споменатите загуби от г-н Зоров и К.Вътев , при условие ,че повечето от суровините в месо и млекопреработката са от внос!
Освен това ,нито едно от съставните им преработвателни предприятия ,не е било ангажирано от НВМС, за участие в ликвидиране на продуктите от шапната епизоотия, или казано по-точно-няма, преработка на суровини от огнището на шапното гнездо или регион.
Животните се убиват и директно се загробват!
ВСЯКО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, ОТ ПОМОЩИТЕ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ЖИВОТНОВЪДИ, КЪМ МЕСО И МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ, ЩЕ БЪДЕ АБСОЛЮТЕН АКТ НА КОРУПЦИОННА СХЕМА И ОПИТ ЗА ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ!
ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ ВИ Г-н МИНИСТЪР, ЧЕ ЩЕ АНГАЖИРАМЕ СЪОТВЕТНИТЕ БЪЛГАРСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ИНСТИТУЦИИ, ПРИ ВСЕКИ ОПИТ ЗА ОТКЛОНЕНИЕ НА СРЕДСТВА ОТ ТЯХНОТО ДЕЙСТВИТЕЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615976
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930