Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 22:15 - Нови лобистки поправки от ГЕРБ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1014 Коментари: 0 Гласове:
2



Нова лобистка поправка на ГЕРБ

24 Септември 2010

Според промените предлагани в Закона за авторското и сродните му права ще бъдат облагодетелствани големите търговски вериги за техника

image

От "Коалиция за България" алармираха за нова лобистка поправка, подкрепяна от ГЕРБ, предаде БТА. Според промени, предлагани от Министерския съвет, в Закона за авторското и сродните му права ще бъдат облагодетелствани големите търговски вериги за техника, обясни на брифинг в парламента Антон Кутев. Депутатът от левицата заяви, че според правителствения законопроект ще отпадне текст в закона, който предвижда вносители и търговски вериги да плащат данък при продажбата на техниката, която служи за препечатване на авторски права - копирни машини, iPod-и, mp3-плейъри и други. Таксата влиза във фонд "Култура" и се разпределя за средства за култура, така авторските права се "осребряват" за авторите им, каза Кутев.

Законопроектът е бил одобрен на заседанието на медийната парламентарна комисия вчера само с гласовете на депутати от ГЕРБ. Като мотив за необходимостта данъкът да отпадне вносителите посочили, че събираемостта от таксата е много малка.

От левицата заявиха, че са събрали подписи, за да подадат сигнал в парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Те имат критики към начина на водене на пленарните заседания, както и от факта, че Цачева е върнала 71 въпроса на депутати от "Коалиция за България" към представителите на кабинета. По думите на Корнелия Нинова така председателят на парламента предпазва министрите от неудобни въпроси. Нинова съзирала уговорка за това между изпълнителната и законодателната власт. Парламентът се превърна в патерица на изпълнителната власт, заяви тя. Продължават консултациите за вот на недоверие, каза лаконично Нинова в отговор на журналистически въпрос.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=1&id=23050



ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО МОЖЕ ДА ДОВЕДАТ ДО НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА НА ЕК СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ   imageimageimage imageimageimage  

 

www.cross-bg.net | 2010-09-20 14:12:00

Европейската комисия може да стартира наказателна процедура срещу България, ако промените в Закона за авторското право бъдат приети в този си вид. Това заяви Лаури Рехард, международен експерт по авторско право.Според него българската музика има потенциал да печели няколко пъти повече възнаграждения от авторски права, ако получи по-справедлива законодателна среда.
Лаури Рехард, международен експерт по авторско право и консултант на Международната федерация на музикалната индустрия (IFPI) бе на работно посещение в България на 17 септември (петък).
Той се срещна с представители на парламентарната комисия по Култура, гражданско общество и медии и взе участие в дискусията на тема "Авторско право и лицензиране" на музикалната конференцията SeeMe 5.
Относно предвижданите промени в Закона за авторското право и сродните му права, г-н Рехард изтъкна три основни проблема, които могат да доведат до стартирането на наказателна процедура от страна на Европейската комисия срещу България. Единият е премахването на чл. 26, който въвежда компенсационни такси за копиране на защитено съдържание за лична употреба. По закон тези такси се плащат от производителите или вносителите на празни носители на информация (дискове, "флашки") и записващи устройства и служат за компенсиране на правоносителите от сферата на музиката, театъра и киното, за това, че техни произведения се копират за лична употреба от хората. Според Закона за авторското право, защитено съдържание не може да се копира без разрешение от съответните правоносители.
"Според Европейска директива са възможни изключения, но страните членки на ЕС са задължени, при наличието на подобни изключения, да компенсират правоносителите чрез такса", каза г-н Рехард. "При наличието на изключение в закона - чл. 25 от Закона за авторското право и сродните му права, но липсата на въведена такса - отпадането на чл. 26, каквато е ситуацията в момента с проектозакона у вас, България рискува да наруши Европейските директиви и срещу страната ви да стартира наказателна процедура от страна на Европейската комисия", каза още той.
Другите му критики бяха отправен към чл. 40 от предложените промени в Закона за авторското право. "Единият проблем е в драконовските административни мерки, които са предвидени към дружествата за колективно управление на права. Да, трябва да има регулация, за да могат легитимните организации като ПРОФОН да работят, а "сенчестите" да бъдат затворени. Но има много ненужни административни изисквания, които освен време, ще костват и много средства, както на творците и техните организации, така и на Министерството на културата и българския данъкоплатец".
Третият момент, който г-н Рехард посочи като негативен в предложените промени в Закона за авторското и сродните му права е това, че специална комисия трябва предварително да одобрява тарифите на дружествата. "Това е в пълен разрез с практиката в Европа и предложенията на Европейските директиви в областта. Да, трябва да има възможност за медиация, но само когато носители на права и ползватели не могат да се разберат за размера на таксите. Не и преди това", посочи г-н Рехард.
Като цяло той поздрави правителството за желанието му да направи промени в Закона за авторското право в България, но спомена, че те трябва да са в унисон с Европейското законодателство и правила, в противен случай страната ни рискува срещу нея да стартира наказателна процедура от страна на Европейската комисия.
Г-н Рехард посочи и световната тенденция в музикалната индустрия - приходите от авторски права в последните години нарастват, докато общите приходи рязко спадат.
"Убеден съм, че музикалната индустрия в областта, свързана с авторските права в България има добро бъдеще, наблюдавайки работата на ПРОФОН. Сигурен съм, че в близко бъдеще това дружество ще бъде много по-силно и ако им се предостави по-справедлива правна среда, българската музика има потенциал да реализира в пъти по-големи възнаграждения", каза още той.
Промените в Закона за авторското право и сродните му права ще бъдат гласувани на първо четене от Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии в четвъртък (23 септември).
/АС/




http://www.bulgaria-news.bg/category/today/article/post50339.html



Сбъдва се ректорската мечта да няма ограничение в мандатите



Мартина Бозукова

23 Септември 2010  

 

image

Мечтата на всеки ректор – да стои начело на университета доживот, ще се сбъдне с промени в Закона за висшето образование, които предвиждат ограничението за броя на ректорските мандати да падне. Пакетът от промени бе обявен в четвъртък от образователния министър Сергей Игнатов, който свика журналисти и студенти, за да обясни, че не се отказва от “разтърсваща реформа“ във висшето образование.

Предложението да отпадне ограничението в ректорските мандати е идея на самите ректори, които го записаха в най-първоначалния вариант на проектозакон. Промяната ще дойде тъкмо навреме, за да “огрее“ един от идеолозите на тезата за неограничения брой мандати – ректорът на УНСС Борислав Борисов. В момента ректорите могат да са начело на дадено висше училище най-много за два мандата по четири години, като самият Борисов кара втори мандат, който изтича в края на следващата година.

Игнатов защити отпадането на ограничението с това, че и в други държави ректорските мандати нямат лимит. По думите му контролът над ректора щял да се подсили като се увеличи ролята на настоятелствата към ВУЗ-а и от “приятелски кръг“ те се превърнат в “надзорен орган“. Игнатов съобщи, че ректорът ще бъде задължен да се отчита пред настоятелството два пъти годишно.

Когато окончателно бъдат оповестени рейтингите на университетите пък, най-добрите специалности в даден ВУЗ ще получат с 10% по-високо финансиране.

Едни ВУЗ-ове с финансов президент, други – с ревизионна комисия

През настоятелството ще минават включително финансовите отчети на университета. Към него ще има ревизионна комисия с представители на образователното министерство, която ще се занимава основно с финансовите въпроси на висшето училище. Това донякъде замества финансовия директор, който Игнатов смяташе да вкара в университетите, но в четвъртък обясни, че нямало да може да стане с промяна в стария закон.

Не така стоят нещата обаче за университетите, които ще се обединят. Засега това се очаква да направят Техническия университет и Химико-технологичния университет в София. По думите на Игнатов при обединяването на два ВУЗ-а в едно “федеративно цяло“ освен ректор общата структура ще има и президент, който ще отговаря за финансово-стопанската част и ще се назначава от образователното министерство.

Петър Чаушев от Националното представителство на студентските съвети съобщи, че студентите ще получат повече места в управителните органи на университетите. Те ще имат 25% представителство в ръководните органи на ВУЗ-а.

http://mediapool.bg/show/?storyid=170326



Тагове:   нови,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580156
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031