Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 20:35 - Колко струват свинските ребърца в Китай?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1617 Коментари: 0 Гласове:
0



Колко струват свинските ребърца в Китай?

Животът е далеч по-скъп от публикуваните данни на официалните статистики

image
От
Декстър Робъртс, BusinessWeek image 28-годишната Лидия Уан, която работи като маркетингов мениджър в Шанхай, се оплаква, че обувките и дрехите, които обикновено си купува, са поне с 50% по-скъпи в сравнение с 2009. Според У Сънюн, 54-годишен пенсионер, който живее в крайбрежния град Нинбо в провинция Джедзян, цените на плодовете и рибата са се увеличили с над 20%. Уили Лин вече не предлага безплатни бутчета в стола на своята фабрика за облекла в Дзянси заради вдигането на цените на месото и зеленчуците. „Работниците са недоволни. Всички се оплакват!", казва той.

Според официалните данни инфлацията на потребителските цени в Китай за юли е с 3.3% по-висока спрямо данните отпреди година, което е рекорд за последните 21 месеца. Според правителството резкият скок е временен резултат от вредите, които наводненията оказаха върху реколтата. То твърди, че цените на други стоки като например автомобилите, облеклата и сметките за мобилни телефони всъщност падат, а увеличаването на останалите цени би трябвало да се забави с охлаждането на икономиката. На пресконференция, проведена на 12 август, Пан Дзянчън, заместник-директор в статистическата служба, обяви, че се спекулира прекомерно със заплашителния ръст на инфлацията.

 

Много потребители, инвеститори, аналитици и учени не са съгласни с него. „Скок в цените имаше, а тези данни не го отчетоха", казва икономистът от Китайската академия за обществени науки Ю Юндин, бивш съветник към централната банка на страната. Майкъл Петис, професор по финанси в Пекинския университет, се чуди как може с икономически ръст от 10.3% за последното тримесечие и натиск за увеличаване на заплатите може да се постигне ръст от едва няколко процентни пункта. Още един сигнал за увеличаването на цените - международните фирми в Китай смятат да вдигнат заплатите със средно 8.4% тази година, сочи компанията за консултации при подбор на персонала Hewitt Associates. Редовите граждани на Китай обаче не виждат резкия скок в цените на жилищата, образованието и в здравните разходи да се отразява в официалните статистики. „Съвсем възможно е за повечето жители на Китай инфлацията да се е вдигнала с цели 6% ", коментира Петис.

 

Ако скептиците са прави, то държавата има сериозен проблем с инфлацията, който или още не знае как да оцени, или е решила да пренебрегне. Мрачна е картината и при други статистически данни в Китай, например тези за търговията на дребно и за безработицата. В случая с инфлацията грешните данни могат да попречат на вземането на бързи мерки за овладяването на увеличаващите се цени и да накарат правителството да въведе по-крути мерки на по-късен етап, например едно рязко увеличаване на лихвите или бързо увеличаване на стойността валутата с цел да се овладее ръстът. Политическите рискове също са големи - в Китай често обществените безредици се увеличават, когато работниците не успяват да догонват нарастващите цени.

 

За разлика от повечето други страни, Китай отказва да разкрие в детайли каква тежест придава на различните продуктови категории при изчисляването на инфлацията, което според главния икономист на Световната банка Луис Куис е доста „странно". Чиновничка от Бюрото по статистика твърди, че особени промени в кошницата, формираща ценовия индекс не е имало от 2005 насам. Има планове да се промени тежестта на отделните фактори за следващата година, така че да се отразяват повече цените на жилищата и по-малко тези на продуктите, заяви още служителката, която отказа да посочи името си заради правилата в агенцията.

 

Потребителите в Китай първи усещат колко рязко са се променили разходите на домакинствата за последното десетилетие. Здравните разходи са от първостепенно значение за 84% от жителите на провинциален Китай, сочи неотдавнашно проучване на Economist Intelligence Unit. Според официалните данни цените на здравеопазването са се увеличили само с 2.8% за тази година. Тук обаче не се включват разходите за дарения, които се правят на лекарите и административния персонал в болниците, за да си осигури човек адекватни грижи. Още един проблем - увеличават се цените на апартаментите и жилищата под наем и те изяждат все по-голяма част от бюджетите на китайците. Месечният наем за едностайния  апартамент с площ 35 кв. м на 26-годишната жителка на Пекин Уан Юлу съвсем наскоро се е увеличил с над 20% до $338.

 

Да се овладее увеличаването на цените е особено сериозен проблем за Китай. Стотици милиони жители на провинцията продължават да се местят в крайбрежните градски райони, което вдига наемите на жилищата, както и цените на храната. За цените в милиони ресторанти, кафенета и фитнес центрове обикновено не се води статистика, тъй като предприемачите често избягват плащането на данъци. Цената на един стандартен масаж на краката, който е популярен в градовете, се е вдигнала от $10 през 2008 до почти двойно повече днес, казва Зоуи Уан, 29-годишна консултантка в Шанхай. „За съжаление заплатата ми няма да се увеличи двойно", казва тя. Официалните данни сочат едва 0.4% увеличение в цените на развлеченията и образованието за тази година. (Ето още един странен факт: За тези две категории не се водят отделно данни в Китай.)

 

За жителите на далечните западни региони на страната цените са далеч по-високи и това се дължи отчасти на дългото разстояние, което продуктите трябва да пропътуват, за да стигнат до тях. Бързо нарастващите на брой пенсионери са особено чувствителни към скоковете в цените. Ето какво казва 54-годишната пенсионерка от Пекин Уей Минсян, спирайки край пазара за зеленчуци Рундели в Пекин: „Цените се вдигнаха прекалено много. Цялата ми месечна пенсия от $147 отива за храна." Един от основните хранителни продукти - бобът „Черно око" - наскоро е поскъпнал двойно до към 80ў за килограм.

 

Пускайки на пазара пшеница, ориз и царевица от резервите си, правителството успя да избегне 100-процентното увеличение на цените, което удари пазарите през 2007 и 2008. Пекин продължава да удържа цените на всичко - от телефонните сметки до водата, тока и горивата, а когато иска да охлади ръста, държавата нарежда на банките да спрат отпускането на заеми. „Правителството обикновено използва по-нестандартни инструменти, които не се харесват особено на икономистите - казва Куис от Световната банка. - И по-малко използва лихвените нива." Лихвите при едногодишните депозити са 2.25% и не са променяни от ноември 2008, което означава, че спестовниците в Китай всъщност губят пари, щом в момента инфлацията е надхвърлила 3%. Държавниците обаче се опасяват, че повишаването на лихвите може да привлече в Китай много спекуланти.

 

Според някои аналитици Пекин се справя добре с изчисляването на цените. Артър Крьобер, управителен директор на пекинската консултантска фирма Dragonomics, смята, че реалната инфлация вероятно надхвърля официалните данни с не повече от един процентен пункт. Крьобер обаче признава, че затягането на работния пазар и увеличаването на заплатите ще доведе до увеличаване на инфлацията в следващите няколко години. I BW I
- С Миао Хан, Ли Янпин, Пени Пен, Винсънт Ни и Хелън Сън

 

Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.  



http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=5437


Тагове:   китай,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579104
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031