Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 23:55 - НДСВ : Родените след 1980 година да имат избор дали да се осигуряват в НОИ или в частен пенсионен фонд
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1391 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.10.2010 23:58


    НДСВ предлага от януари родените след 1980 година да имат избор дали да се осигуряват в НОИ или в частен пенсионен фонд


            НДСВ предлага още от догодина родените след 1980 година да получат право на избор дали да се осигуряват в НОИ или в частен пенсионен фонд, който ще капитализира средствата им. Така след трийсет години те ще имат една добра пенсия, каза председателят на НДСВ Христина Христова на пресконференция днес в централата на партията.
    НДСВ призовава кабинета „Борисов” да се откаже от намерението си да национализира пари от професионалните пенсионни фондове. Национализацията, колкото и малка да е тя, ни отвежда в други времена. Най-сериозният ефект, който ще произлезе от нея е пълната загуба на доверие в това, че ни управлява дясно правителство, загуба на доверие, че имаме справедлива и надеждна пенсионна система, загуба на доверие във фондовата борса и загуба на доверие на инвеститорите, подчерта Христова.
    Тя посочи, че национализацията на парите по личните сметки на хората в професионалните фондове нарушава правото на частна собственост и нарушава граждански права. Христова конкретизира, че всички сега ще плащаме с вноските си ранните пенсии, а няколко групи хора от категорийните работници губят правото си да получат натрупани в сметките им суми. НДСВ пита кабинета „Борисов” къде води държавата – в обещаната посока към развитите страни или към страни, където се национализира, богатите се наказват, бизнесът трепери, а синдикатите командват парада.
    Кабинетът „Борисов” да не търси вини в предишните и да не възлага задачи на следващите управления, а да работи сега за повече ефективност в социалните системи, препоръча Христова. Тя подчерта, че за разлика от кабинета „Сакскобургготски”, когато се водеше политика в подкрепа на младите и на семейството, сега младите са оставени да протестират, защото няма къде да учат, а за семейството никой дума не казва. Председателят на НДСВ подчерта, че тези липсващи политики са пагубни за демографията и колкото и да се увеличават вноски и възраст, парите в НОИ никога няма да стигат.
    Милен Велчев бе категоричен, че причината за национализацията на парите от професионалните пенсионни фондове са надценените приходи в Бюджет 2011. Понеже финансовият министър не е сигурен, че ще ги постигне, търси начини за други лесни приходи. Малка или голяма национализацията ще донесе на правителството еднократен приход от 100 в единия и 500 милиона лева в другия случай. Резултатът ще бъде само, че финансовият министър ще се тупа в гърдите – увеличих приходите със 100 млн. Но всичко това е за сметка на инвеститорите. Те ще почнат да се шегуват, че да инвестираш в България е все едно да си купиш фабрика на 8 септември. Недвусмисленият сигнал е: излизайте от „белия сектор” спирайте да плащате осигуровки, държавата ще се погрижи за вас, категоричен бе Милен Велчев.
    На пресконференцията Николай Василев анализира въздействието на политиката на правителството и последните идеи за национализиране на професионалните пенсионни фондове, като илюстрира как в Полша, Румъния, Русия, Турция, Унгария през последните 12 месеца борсите растат. На фона на това България е редом с Гърция със спад от над 30%. Това, което се случва през последната седмица, се отразява пагубно на борсата, категоричен беше Василев. За последен път борсата беше в подобно състояние в края на 90-те години. От 2001 година в период от 6 години индексът се вдигна 27 пъти. От 2007 г. до днес спадът е с 80%. Само за последните 2 седмици спадът е с 15%. През последните 20 години са се сменили повече от 10 правителства и само това на Симеон Сакскобургготски се поинтересува и направи нещо за развитието на капиталовите пазари. Никой не попита самите категорийни работници дали те искат да минат към солидарния модел, подчерта Василев. Ако им бяха разяснили последиците от тази национализация, те едва ли щяха да се съгласят.
    НДСВ предлага радикална реформа на пенсионната система – да има избор!
    Още от догодина всички работещи и родени след 1980 година да имат право да избират къде да внасят пенсионни осигуровки – дали в НОИ или в частни пенсионни фондове. Става въпрос младите хора да имат право на избор и да се чувстват отговорни за своето бъдеще. Христова поясни също, че идеята на НДСВ за радикална промяна на пенсионния модел за младите хора е необходимо да започне още от следващата година. Вноските на човека, който е избрал да се осигурява в частен пенсионен фонд в момента са 16% - от него и от работодателя му. Няма пречка и държавата да го подкрепи със своите 12%. За 30 години стаж натрупванията и инвестициите ще донесат много по-добри пенсии отколкото ако се осигуряваш в НОИ. Всички натрупани пари ще бъдат само лични, с право за наследяване и право да ги получаваш или във вид на месечна пенсия, или да ги изтеглиш наведнъж. Условието за това обаче трябва да бъде много стриктен и всекидневен контрол над частните пенсионни дружества, уточни Христова, какъвто вече е създаден у нас. Като пример от НДСВ посочиха, че в Чили при вноски от 10% от заплатите си в частни пенсионни фондове, сега, 30 години след началото пенсионираните получават 70% от последната си заплата преди пенсионирането. У нас се получават 35% от дохода преди пенсия, а има и таван на пенсиите.


http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=60244


Тагове:   дали,   фонд,   НДСВ,   НОИ,   осигуряват,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579509
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031