Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 16:58 - Алекс Алексиев: Драматично отричане на президента Обама и левицата
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.11.2010 18:57


image








Алекс Алексиев, научен сътрудник в Хъдсън институт във Вашингтон, в интервю за Агенция Фокус

Фокус: Г-н Алексиев, какви са вашите прогнози за междинните избори във вторник в САЩ?
Алекс Алексиев: Като цяло резултатите от изборите ще бъдат шокиращо отричане на политиката на президента Обама и твърдата левица, която в момента контролира Демократическата Партия. По-специално, демократите ще загубят 60 места или повече и мнозинството си в Камарата на представителите и Сената, което ще означава загуба на десет места в Сената - истинска изборна катастрофа. Може би още по-важното е, че републиканците ще реализират огромно надмощие на държавно ниво, както на ниво губернатори и щатски законодателни органи, които могат да бъдат още по-важни в по-дългосрочен план, отколкото надмощието в Конгреса. В момента демократите имат 26 губернатора. След вторник броят им вероятно ще се свие до най-малко 15 и републиканците ще имат предимство в съотношение 2:1.
Фокус: Защо е важно това?
Алекс Алексиев: Това е от огромно значение, защото тази година имахме преброяване на населението в Америка и в съответствие със закона, районите на Конгреса трябва да бъдат преначертани след всяко преброяване, за да се отчетат промените на населението. Прекрояване се извършва от щатските губернатори и техните партии и управляващата партия винаги има възможност да направи това, което се нарича „gerrymandering”, или да начертае областите по начин, който я облагодетелства от гледна точка на електората. Ако републиканците получат мнозинството, а аз вярвам, че това ще стане, това ще даде огромно предимство на републиканците поне до следващото преброяване до десет години.
Фокус: Какво очаквате да се случи във Вашингтон с президент демократ и републикански Конгрес?
Алекс Алексиев: През следващите две години ще имаме доста голяма политическа криза. Обама няма да бъде в състояние да продължи да лансира левите си програми, тъй като републиканците в Камарата няма да ги финансират, но последните няма да са в състояние да прокарват свое законодателство поради ветото на президента. Затова следващите две години ще бъде период на политически конфликт, който ще прерасне в огромни политически битки по време на президентските избори през 2012 година.
Фокус: Ако се окажете прав и демократите наистина загубят изборите с голяма разлика, коя ще бъде основната причина?
Алекс Алексиев: Обама дойде на власт като претендираше да е нещо, което в последствие се оказа, че не е. Той в кампанията си се представяше като неидеологически политик, който обеща да обедини страната и да управлява независимо, от центъра. Всъщност се оказа, че заедно с демократическото мнозинство, Обама е един ляво настроен идеолог и един демагог, който прекарваше по-ляво ориентирани политики отколкото повечето социалистически партии в Европа. Като резултат от тази политика, той загуби одобрението на американския народ изключително бързо. През януари Обама бе подкрепян от 70% от американците, а сега рейтингът му стигна до 40% и продължава да пада. За по-малко от две години болшинството от американците започнаха да се опасяват, че политиките на Обама ще доведат до икономическо разрушение на страната и ще разруши техния начин на живот и затова спонтанно се организираха политически за да протестират. Това е смисълът на „Чаената Партия”, която е едно движение включващо обикновени хора и според мен това е една истинска политическа революция.
Фокус: Републиканската партия води ли или просто се възползва от това движение?
Алекс Алексиев: Републиканците само се възползват от движението, засега. Все пак „Чаената Партия” е независима, а и може да се каже, че е недоволна от републиканците също, които се загубиха докато бяха на власт и по времето на Джордж У. Буш не се държаха много по-добре от демократите. Така че, ако републиканците не се осъзнаят и не започнат да се държат в съответствие на основните си принципи за ограничено правителство, по-ниски данъци, по-малко регулации и повече свобода и капитализъм, то те в крайна сметка ще понесат последствията, както демократите ще ги понесат във вторник. Все пак мисля, че те са си научили урока.
Фокус: Казвате, че „Чаената Партия” е революционна сила, но много наблюдатели смятат, че е само някакво временно явление, което бързо ще отшуми. Какво Ви кара да мислите, че Вие сте прав?
Алекс Алексиев: Следя американската политика от 1970 насам и никога преди не съм виждал нещо такова. Дори революцията на Рейгън бледнее пред това. Това, което се случи е последователна трансформация на Републиканската Партия, която е превзета отвътре. „Чаената Партия” дори налага ценностите си върху консервативната част от политическия спектър по един грандиозен начин.
По традиция американските консерватори се мотивират от социални и културни въпроси, като противопоставяне на абортите, гей браковете, атеизмът и т.н. Това са спорни въпроси, защото много консерватори и либертарианци не споделят същите възгледи. „Чаената Партия” не се интересува от тези въпроси, а се фокусира на основното вярване в Америка, че правителството е там за да служи на народа, а не обратното както изглежда, че мислят Обама и левите.
По много икономически и конституционни въпроси „Чаената Партия” се оказва много по либертариански настроена в сравнение с консерваторите и това й позволява да привлече голям брой политически необвързани избиратели. Като консерватор със силни либертариански възгледи, аз се радвам на това развитие и го намирам за достойна промяна в американската политика. Най-съществения процент на предстоящите избори ще е този на политически необвързаните, които ще дадат своя републикански глас под въздействието на „Чаената Партия”.
Фокус: Какво би означавало това за България?
Алекс Алексиев: Това, разбира се, е вътрешна политика на Америка, но Америка все още е единствената легитимна велика сила и това, което се случва във Вашингтон силно рефлектира върху международната политика. Ако моите прогнози се окажат верни и републиканците в съюз с „Чаената Партия” вземе властта в Конгреса във вторник и след това в Белия Дом през 2012, това ще се отрази много добре на България и Източна Европа паради две основни причини.
На първо място, администрацията на президента Обама реши да създаде добри взаимоотношения с Русия, за сметка на Източна Европа, която всъщност е истинския приятел на Америка в Европа. Това ще се промени, ако Републиканците са на власт и ние ще започнем да усещаме това преориентирате още в следващите месеци в Конгреса.
Второ, и може би много по-важно, е че администрацията на Обама се прегъва пред радикалния Ислям и отказва да признае сериозния риск от Исляма по света и по специално в нашия регион. Настоящата ислямизация на Турция под управлението на Партия на Справедливостта и Развитието и навлизането на Уахаби/Салафи идеологията на Балканите е много сериозна заплаха за България в дългосрочен план и за разлика от администрацията на Обама, републиканците нямат никакви съмнения по този въпрос.
© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


http://www.focus-news.eu/?id=f16259

http://www.focus-news.eu/?id=h3202







Тагове:   отричане,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584117
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031