Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 00:41 - Какво разкри „Уикилийкс” за България и света!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 7601 Коментари: 8 Гласове:
4



"Уикилийкс" все пак пуснаха документите 28.11.2010 22:35 Западни издания започнаха да публикуват подборки от документите, предоставени от сайта image

Западни издания започнаха да публикуват подборки от документите, предоставени от сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks.org).

Документите, повечето от които са от 2005 до 2010 г., са изпратени на вестниците "Ню Йорк тамйс", "Гардиън", немското списание "Шпигел", както и на френския вестник "Монд" и на испанския "Паис".

Сред документите са 251 287 грами на Държавния департамент. Много от тях са с гриф сектерно, но никоя не е маркирана като свръхсекретна, пише "Ню Йорк таймс".

Те дават възможност да се надникне отблизо в американската дипломацията и предлагат

нелицеприятни оценки за различни чуждестранни лидери,


съобщават световните агенции.

В документите, според сп. "Шпигел", може да се прочете как американски дипломати определят афганистанския президент Хамид Карзай като "слаба личност, обладана от параноя и конспиративни теории". Руският президент Дмитрий Медведев е описан като "безличен, колеблив", а германският канцлер Ангела Меркел - като политик, избягващ рисковете и не особено креативен. В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно "куче алфа".

Американски дипломати в Рим докладват през 2009 г., че Путин поддържа изключително близко приятелство с италианския премиер Силвио Берлускони, което включва размяна на щедри подаръци. В документите се твърди, че Берлускони се утвърждава все повече като "устата на Путин в Европа".

Според документи, които вестник "Гардиън" публикува,

кралят на Саудитска Арабия Абдула призовавал непрекъснато САЩ да атакуват Иран,

за да сложат край на ядрената опасност. Кралят уверявал също Вашингтон, че работи усилено за премахване на иранското влияние в Ирак, съобщава АФП.

От някои от документите става ясно, че

САЩ са шпионирали ООН

и по лична заповед на Хилари Клинтън събирали данни за комуникационните системи и за висшите служители.

"Гардиън" обещава да публикува допълнително документи, уличаващи кралското семейство в неуместно поведение, както и за връзки между руското правителство и организираната престъпност.

Френският вестник "Монд" посочва, че няма да бъдат разгласявани материали, споменаващи лица, за които журналистите сметнат, че може да бъдат изложени на опасност. Няма да бъдат разкривани и най-строгите държавни тайни на САЩ, обещава вестникът.

От документите става ясно още, че американското разузнаване вярва, че

Иран е получил 19 усъвършенствани ракети от Северна Корея,

които са в състояние да нанасят удари в Европа, пише "Ню Йорк таймс". Ракетите били подобрена версия на руските R-27, би могла да носи ядрена глава и има радиус на действие до повече от 3000 км.

САЩ били загрижени, че Техеран използва севернокорейските ракети като "строителен материал" за създаване на ракети с по-голям обхват.

"Гардиън" съобщава подробности от напрегнатата криза с Пакистан около ядреното гориво, плановете за обединяване на Корейския полуостров и евентуалния колапс на Севера, подобната на пазарене сделка за репатрирането на задържани в Гуантанамо и опитът на китайското правителство да хакне "Гугъл".

Телеграмите детайлизират неотдавнашните подозрения за корупция в Афганистан, финансирането на "Ал Кайда" от донори от Саудитска Арабия и провалът на САЩ да попречи на Сирия да осигури огромен арсенал от оръжия за милициите на Хизбула в Ливан от 2006.

Документите бяха разпространени

въпреки острото възражение от САЩ,

които настояха, че те са получени незаконно и трябва да бъдат върнати. Американски дипломати, включително държавният секретар Хилари Клинтън, не спряха през последните дни да влизат във връзка с различни държави, за да предотвратят евентуални дипломатически неприятности, посочва АП.

"Уикилийкс" отказват да съобщят източниците си.

Днес сайтът беше блокиран и недостъпен

за ползване през втората половина на днешния ден заради хакерска атака. Коментатори допуснаха, че това може да отложи разгласяването на документите в медиите с няколко часа. От "Уикилийкс" обаче обявиха, че въпреки блокирането на уебсайта, материалите ще бъдат оповестени, защото са били предадени предварително на медиите.



http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3437131


още по темата image САЩ на нокти заради "Уикилийкс" image 19 | image5991 "Уикилийкс" хвърля нова "бомба" image 12 | image12752 Разпитващи карали затворници да гледат порно image 7 | image3200 Информационната революция, породила "Уикилийкс", е необратима image 1 | image2684




"Уикилийкс": За САЩ Меркел е слаб лидер, склонен към рискове 28.11.2010 23:39 image

Дипломатически телеграми, предоставени от "Уикилийкс" на германското новинарско списание Der Spiegel включват смущаващо откровени американски оценки за германския канцлер Ангела Меркел, описана като слаб ръководител. В съобщение, приписвано на американски дипломат в Берлин с дата 24 март 2009 Държавният департамент е информиран, че Меркел има "склонност към рискове и рядко е креативна". "Американците твърдят, че канцлерът разглежда международната дипломация преди всичко от гледната точка как би могло да се спечели от нея във вътрешен план", пише седмичникът. Заместникът на Меркел и външен министър Гидо Вестервеле е обект на още по-остри критики в тайните документи и е описан като некомпетентен, суетен и критичен към Америка, според Der Spiegel. Телеграма от посолството в Берлин от 22 септември 2009, дни преди общите избори, които го доведоха на власт, описва Вестервеле като "темпераментна личност" с малко външнополитически опит. "Ето защо му е трудно да заеме задната седалка когато става въпрос за спор с канцлера Ангела Меркел", според изданието. Междувременно министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, най-популярният политик в Германия е цитиран да казва на американския посланик в страната Филип Мърфи през февруари 2010, че Вестервеле е бил истинската пречка за искането на САЩ за увеличаване на броя на германските части в Афганистан. Цу Гутенберг също така омаловажава началничката си, заявявайки, че Меркел има затруднения при прилагането на собствената си икономическа политика. Хорст Зеехофер, ръководител на Християнсоциалния съюз, баварската сестрина партия на християндемократите на Меркел, е показан като човек, който не знае, че 40 000 американски войници в Германия са разположени в провинцията му, която той освен това управлява. Документите на Държавния департамент показват, че Вашингтон е бил държан в течение за коалиционните преговори от информатор, докато Меркел сформираше сегашното си правителство през октомври 2009. /АФП /

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3437231

"Уикилийкс": Иран имал от Пхенян ракети за удари в Западна Европа 28.11.2010 21:30 image

Иран е получил усъвършенствани ракети от Северна Корея, които са в състояние да поразяват цели в Западна Европа, според дипломатически телеграми от "Уикилийкс", поместени от The New York Times. САЩ били загрижени, че Техеран използва севернокорейските ракети като "строителен материал" за създаване на ракети с по-голям обхват, според публикуваните телеграми, цитирани от Ройтерс. От документи, оповестени от британския Guardian става ясно, че саудитският крал Абдула е призовал САЩ да атакува Иран, за да разруши ядрената му програма, съобщава АФП. Изтекли паметни записки от американски посолства в Близкия Изток документират чести призиви на краля към Вашингтон да нападне Иран и по този начин да сложи край на неговата програма за ядрени оръжия. Монархът призовал САЩ да "отреже главата на змията" и заявил, че работата с Вашингтон за премахване на иранското влияние в Ирак била "стратегически приоритет" за него и правителството му. Вестникът съобщава подробности от напрегнатата криза с Пакистан около ядреното гориво, плановете за обединяване на Корейския полуостров и евентуалния колапс на Севера, подобната на пазарене сделка за репатрирането на задържани в Гуантанамо и опитът на китайското правителство да хакне Google. Телеграмите детайлизират неотдавнашните подозрения за корупция в Афганистан, финансирането на "Ал Кайда" от донори от Саудитска Арабия и провалът на САЩ да попречи на Сирия да осигури огромен арсенал от оръжия за милициите на Хизбула в Ливан от 2006. "Уикилийкс" твърди, че първият от двата масива документи – близо 500 000 американски военни доклади за инциденти от 2004 до 2009 хвърлят светлина върху войните в Афганистан и Ирак. /БГНЕС /


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3437051




„Гардиън”: Вашингтон е искал от посолството си в София сведения за „корупцията в българското правителство”

 

28 ноември 2010 | 23:07 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Лондон. Вашингтон е разширил изискванията си към посолствата си по света и е поискал събирането на информация относно приоритетни въпроси, пише в „Гардиън”.
В документи, публикувани от сайта „Уикилийкс”, става ясно, че от американската мисия в България е искана информация относно корупцията по високите етажи на управлението, включително извънбюджетни средства в подкрепа на високопоставени лидери, източници на финансиране на политическите кандидати, както и правителствените планове и усилия за осигуряване на прозрачност на финансовите потоци. Положението в управлението, законността, корупцията и престъпността, политическото развитие и демократическите реформи, енергийната сигурност и външните връзки на страната също са били обект на наблюдение. Важни теми за САЩ, за които е събирана информация в България, са още финансовата стабилност, икономическото развитие, прането на пари, спазването на човешките права и малцинствените групи, силите за сигурност, както и българската енергийна зависимост от Русия.
Сред събираната информация е имало и биографични данни за българи, привлекли интереса на САЩ.


http://www.focus-news.net/?id=n1465638




„Ню Йорк таймс”: САЩ са се интересували от личните отношения между българските политици и руските бизнесмени

  28 ноември 2010 | 22:26 | Агенция "Фокус" Начало / Северна Америка Ню Йорк. Документ, публикуван от сайта „Уикилийкс”, който разпространява секретни архиви на американското правителство, свидетелства за това, че от известно време Вашингтон е искал от посолствата си отвъд океана да изпълняват разузнавателни функции, като събират понякога и лични данни относно чуждестранните лидери. В тази връзка е спомената и България, която също е била обект на интерес от страна на САЩ, пише в. „Ню Йорк таймс”.
През юни 2009 година в телеграма до американското посолство в София държавният департамент на САЩ иска информация относно усилията на българското правителство в борбата срещу прането на пари и наркотрафика. Друг въпрос, от който силно се интересува Вашингтон, се оказват „детайлите относно личните отношения между българските лидери и руските официални лица и бизнесмени”, пише изданието.



http://www.focus-news.net/?id=n1465636



http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/212446



Гласувай:
4



1. анонимен - После американците не били пред...
29.11.2010 20:46
После американците не били предатели. Тези, които са предали държавата по този начин, трябва да бъдат разстреляни от собствените си роднини.
цитирай
2. meto76 - http://www. vesti. bg/index. p...
29.11.2010 20:48
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3439331
цитирай
3. balgarski7vinarki - V igrata na golemite v sveta nie kade sme?
29.11.2010 21:35
V Evropa. Aide stiga veche s tia bratushki i frendove. Ili upravliavashtite shte saumeiat da napraviat neshto za prisaediniavaneto ni na praktika v ES, koeto e mnogo trudno, zashtoto sa se zapleli otdavna s firmi i kapitali s onezi, ili shte badem tretirani kato provodnizi ,aman ot taia Botevgradska terminologia, no e vnedrena v glavite na po-staroto pokolenie.
Mnogo mladi hora instinktivno useshtat che ima neshto, koeto prichiniava obezludiavane na Balgaria- ami tova e, koi shte tarpi provodnizi, da si varviat svarzanite s ruskia biznes v Rusia, amerikanskite - v Amerika, tarikatite s ochetata- v Izrael i koito mu se jivee v evropeiska Balgaria- ostava na borda na Kontinenta.
цитирай
4. kostadin - Пита се чий интерес клати феса се...
30.11.2010 12:51
Пита се чий интерес клати феса сега?
Побикуването на документи не означава предателство.Предатели са тези ,което са подписали и учасвували в създаването на фактите отразени в документи-считани за тайни.
цитирай
5. анонимен - 3. balgarski7vinarki
30.11.2010 17:07
След този твой коментар думите на ТЖ придобиват смисъл: Преди са били полу-проводници, а сега са цели! :)
цитирай
6. meto76 - http://www. bivol. bg/analysi...
30.11.2010 23:58
http://www.bivol.bg/analysis/item/698.html
цитирай
7. анонимен - николета
01.12.2010 13:38
Цинизма и дебелоочието на управниците на САЩ са огромно безгранични. За какви се мислят? За новия Хитлер-господар на свта ли. ? Те ли ще ми говорят за демокрация ( или по точно ще крият великошовинистичните си идеи),когато непрекъснато се месят във вътрешните работи на всички държави по света и раздават насоки в развитието им? Те ли ще определят кой какъв е по земното кълбо ? Ами те съвсем се самозабравиха. Похвално е че има хора побликували сайта Уикилийкс за да видим колко са гнили упавниците на САЩ. А Хиларито и другите солташаци на Амариканското правителство хич да не се правят на ощипани госпожици. Това е престъпление към човечеството от най-висока степен. И стига са развявали тъпотията си за опасноста от тероризма. Това им служи за параван да извършват безчинствата си по света. За съжаление у нас има много дупедавци които им ръкопляскат. Срамота !!!!
цитирай
8. vlada - ако не сте гледали потърсетс един ...
05.01.2011 12:29
ако не сте гледали потърсете един филм -документален мисля че във вибокс го има да разберете кой събори кулите на 11 септември....всичко е било грандиозна американска постановка-цената на представлението-около4000 живота ,ако помня добре,а колко още осакатен и колко съсипани съдби...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582322
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031