Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 22:31 - В гьола на Белене само руски реактори ли виреят?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1552 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 24.03.2011 22:41


В гьола на Белене само руски реактори ли виреят? Този кабинет не се ползва с обществено доверие, за да задължи следващите четири поколения с няколко милиарда Асен Григоров
  image  

Асен Григоров

Снимка: Велислав Николов

България 2020. Тогавашният премиер се оправдава по сутрешните блокове: "Помолил съм господин Златев (Сребров, или както там ще се казва наместникът на "Росатом") за едномесечен мораториум върху цените на тока, докато се успокои международното положение". Вестниците веднага ще напишат на първа страница с радост и тиха надежда: "Г-н Златев (Сребров, или който там е) на спешно посещение в Москва!"

 

Няма майтап. Както е тръгнало, това ни чака

 

Не е трудно да си го представим само ако проследим "новините" от последните няколко дни. За политическата несъстоятелност и пълната финансова и структурна каша около проекта "Белене" даже и не искам да пиша. Достатъчно компетентни хора написаха достатъчно силни текстове.

Пропагандата направи така, че който не е за "Белене", е против ядрената енергетика. И друг разговор не е възможен. А пък "Белене" е задължително руско. Като че ли в гьола за 2 милиарда е вградена някаква мая, някакво семе, върху което само руски реактори виреят.

Глупавото бозаджийско лобиране за руската атомна централа изцяло погребва всякакъв разумен разговор за ядрената енергетика в България. Например аз - на базата на това, което чета и следя като информация за толкова години журналистическа практика, смятам, че България внимателно трябва да развива ядрената си енергетика. Не казвам, че съм прав, казвам само, че има немалко, които мислят като мен, и че тази позиция изобщо не може да се чуе и дискутира. Плахо я видях в изказването на Трайчо Трайков - "Да сложим готовия руски реактор в Козлодуй, а с площадката на Белене да помислим да направим нещо друго". Изобщо, прави ми впечатление, че

 

всяко споменаване за разширяване на "Козлодуй"

 

потъва като в пустиня и ние така и не разбираме има ли разумни аргументи срещу това, или просто е евтино и не осигурява някои допълнителни екстри като "първата руска централа в ЕС". Чувам, от една страна, че "това не е бидонче, да го преместиш от Белене в Козлодуй" (по Борисов), от друга страна - "ако не ги вземем ние (реакторите), турците веднага ще ги купят", пак по Борисов. Разбира се, не може и двете твърдения да са верни. Защо българската ядрена енергетика непременно трябва да е руска? Моят разум подсказва, че освен Русия има и други високотехнологични нации - САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Япония, даже и Китай. Като ще харчим 5-6-10 милиарда евро, не е ли редно да проверим и други възможности - да попреговаряме, да сравним предложения за технология, цена, сигурност, стратегически партньорства и т.н. Сигурен съм, че и бойлер да тръгнете да си купувате, ще си направите такова проучване.

В последните години Русия губи битката за технологиите - падат спътници, потъват подводници, аварират ракети, гръмна поради човешка грешка най-голямата ВЕЦ, много се пие, малко се работи, и т.н. В "Козлодуй" аварираха поради фабричен дефект ключови елементи от системата за безопасност и вместо от това да стане грандиозен скандал, замяната на повреденото оборудване беше представено от пропагандата като несравним братски жест.

С една дума,

 

разговор за технологията не е започвал

 

Преди няколко дни Трайков каза, че поръчаните реактори са поколение 2+, руснаците казаха, че са 3+. Кое е вярно и как се доказва, не стана ясно.

Икономическият разговор също изобщо не е започвал. Той не може и да започне, тъй като няма как да се води икономически разговор без числа. Правителството не дава никакви свои прогнози за разходите за съпътстваща инфраструктура, за съдбата на отработеното гориво, за разходите за последващо извеждане от експлоатация и т.н.

Изобщо, правителството не дава знак да подхожда умно и перспективно към развитието на ядрената енергетика (а не към АЕЦ "Белене", което е различно нещо) и не съм убеден, че е в състояние да вземе компетентно такова сложно решение.

Между другото, не мисля и че вече има необходимото доверие, за да задължи нашето и следващите четири поколения със стари реактори и няколко милиарда евро задължения.

  image  

Борисов и прословутият гьол в Белене.

Снимка: БГНЕС

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8789§ionid=5&id=0001001



Гласувай:
4



1. meto76 - http://glasove. com/article-...
24.03.2011 23:19
http://glasove.com/article-12816.php

Гръцкият президент Каролос Папуляс призова Турция да се откаже от плановете си за строителство на АЕЦ заради високата сеизмичност на региона, съобщава ИТАР-ТАСС.

Апелът се съдържа в разпространено обръщение на държавния глава по случай националния празник на Гърция – 25 март. Тази година се навършват 190 години от националноосвободителната борба на гръцкия народ 1821–1829 г., довела да освобождението на страната от османско владичество.

Като прави аналогия с Япония, гръцкият държавен ръководител призовава да се даден незабавен отговор на абсурдната настойчивост на Турция по въпроса за строителството на АЕЦ на изключително сеизмично място.

Турция трябва да разбере, че не живее сама, а при определени международни правила и норми, посочва Папуляс. Атина неведнъж е заявявала, че може да се обърне към Европейския съюз с искане да се спрат плановете на Анкара за строежа на атомни електроцентрали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579769
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031