Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2011 22:55 - В училище английският език трябва да стане задължителен
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1266 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В училище английският език трябва да стане задължителен автор(и): Труд, прочитания: 1781, коментари: 20 image Юлиан ПОПОВ

Неотдавна участвах в конференция, на която обсъждахме дълго какво трябва да се случи, за да може България да подобри образа си по света. Всеки кръг от дискусията завършваше с едно и също заключение - трябва да се оправи образованието. Това не беше конференция за образованието, затова и в момента, в който се стигнеше до това заключение, всички казваха “Да, но това е друга тема”. После заговаряхме за киселото мляко и софтуерната индустрия и пак завършвахме със заключението, че нещо трябва да се направи за образованието. И така цял ден.

Как така образованието, което е сякаш вътрешен проблем, затворен зад стените на класната стая, все изникваше като решение или препятствие по пътя на образа на България по света?

Не, в никакъв случай не се подхлъзнахме по идеята, че България би могла да се рекламира по света като привлекателна образователна дестинация. Подобен призив се чу наскоро, но той е колкото привлекателен, толкова и несъстоятелен. Проблемът с образа и образованието е на друго място. Ние сякаш нямаме умението да разкажем за себе си. И да има какво да кажем, някак не успяваме. Изглежда сме безмълвни пред външния свят. Това може и да е хубава човешка черта, която някому може да се привиди като скромност, която била красяла човека, но на практика е изолация от външния свят.

И така, докато беседвахме разпалено, изскочи отново простата и практична идея, че е крайно време в българското училище английски да бъде въведен като задължителен предмет. И то на равнище, което да осигурява добри работни езикови умения за всеки завършил ученик.

Работата не е в това, че всички трябва да научим английски, за да можем да разкажем хубави неща за себе си на външния свят. По-скоро трябва да го научим като чуждоезиков минимум, за да улесним двустранната си връзка със света. И за да можем да дадем на хората едно безспорно и крайно необходимо в днешния свят умение.

Задължителният английски не е особено оригинално хрумване. Ако го въведем, съвсем няма да сме първи. Ето например Япония. Тя си дава сметка, че губи конкурентните си предимства в сравнение с Китай и Корея. И в опита да компенсира изоставането въвежда допълнителни задължителни уроци по английски за децата между 10- и 12-годишна възраст. Английският език е задължителен предмет в Китай от 2001. В Тайланд - от 1996, а в Южна Корея - от 1997. Както и в Индия. Това са страни с огромно население и големи вътрешни пазари, които биха могли в много по-голяма степен да си позволят да си говорят само на собствения си език. България не може да разчита на вътрешен пазар. Дори за да купиш домати и круши, за да ги препродадеш на софийските улици, опираш до Гърция или Турция.А английският език е задължителен и в Турция. Както и в Португалия, Холандия или общо в 13 страни на Европейския съюз. Независимо от това дали е задължителен или не, английски език се изучава от 90% от европейските ученици. Немско и френско говорещи швейцарци все по-често си говорят на английски. Все по-често българи и руснаци си говорят на английски.

Езикът на европейските институции е английски, независимо че много неща се превеждат на всички езици и обикновено френският фигурира като равноправен общ език. Вярно е, че сериозен проблем на българския ученик е българският език.

Данните за неграмотността на гимназистите се движат между 20 и 40%, зависи какъв критерий прилагаш. Редно ли е тогава да се занимаваме с английски, след като децата не могат да четат и пишат човешки на родния си език?

Всъщност незнаенето на български е още една причина сериозно да се изучава английски. Някой беше казал, че за да знаеш един език, трябва да знаеш два. Умна констатация.

Чуждият език е огледало, в което може да огледаш родния си език, да го разбереш по-добре и да го усвоиш по-задълбочено. Въпрос на управление и проста икономика е да решиш, че е по-добре да въведеш един задължителен чужд език на високо равнище, отколкото няколко на средно равнище. И какво да правим, като този език е английски?

Дългоочакваната образователна реформа така и не се случи. До този момент не е дори ясно в какво тази мистериозна реформа трябваше да се състои. Не се появи нито един политик, който да поведе нещо, което може да се нарече реформа. На образованието - във всичките му степени - му се случиха много различни неща. Един добавя класове, друг въвежда кредити, един маха платеното висше образование, друг го въвежда и така нататък, година след година. В крайна сметка образованието ни се превърна в черга, цялата направена само от кръпки.

Вече не се вижда какво е кърпено. След като кърпежът се оказва основната градивна материя на образователната система, тогава по-добре да се слагат възможно най-смислени кръпки. Въвеждането на задължителен английски език е една такава много смислена кръпка.

Наближават различни избори. Хората около средата на мандата стават все по-чувствителни към правителствените неразбории, неизпълнените обещания, липсата на идеи. Правителството, което въведе задължителен английски в училище, а това рано или късно ще стане, ще бъде забелязано като правителство, което се е замислило. То ще остане в историята като правителство, което е направило нещо безспорно смислено за образованието. Интересно дали ще е това правителство или следващото. Или по-следващото.

Юлиан Попов


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=866851




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583174
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031