Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 18:48 - Минчо Спасов: Дипломатите са наясно с миналото и контактите на премиера
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2193 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.05.2011 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Минчо Спасов: Дипломатите са наясно с миналото и контактите на премиера image 13:36 29-05-2011 Аделина Делийска От контраразузнването трябва да бъдат попитани дали има теч на информация от правителството към чуждите посолства, смята юристът

Минчо Спасов е бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност в предходния мандат на НС. Той е роден през 1964 г. в София. Има висше юридическо образование, по професия е адвокат. Бил е депутат от НДСВ два поредени мандата в 39-то и 40-то НС.

- Г-н Спасов, като бивш председател на парламентарната комисия за сигурност и ред, изненадан ли сте от информацията за миналото на премиера ни в докладите на бивши американски дипломати, огласена чрез наши и чужди електронни сайтове?
- Фактите, които осветляват връзки от миналото на нашия премиер, са тревожни. Те са от времето преди неговото влизане в държавното управление. Но по-тревожното, което следва от тях, е базата за сравнение, която имаме със сегашната му политика и действия. Всичко сочи, че той още не е скъсал контактите си с предишните си приятели.

- Какво от изнесената информация ви провокира да мислите така?
- Примерно решението, което лично премиерът Бойко Борисов прекара през Министерския съвет на 16 март тази година. То е изцяло и единствено в полза на "Лукойл", на който беше дадена безвъзмездно концесионно право върху най-големия и единствен петролен терминал - пристанище Росенец, южно от Бургас. Задължението на концесионера е единствено да експлоатира и поддържа съоръжението. Скандалното е, че става дума за разпореждане с монополно съоръжение, което е публична държавна собственост. Но не беше спазена процедурата по Закона за концесиите, не бяха поканени за участие други кандидати, т.е. няма конкуренция. И на практика няма кой да обжалва едно такова решение пред Комисията за защита конкуренцията. Необяснимо е защо това решение не беше внесено в МС от тогавашния министър на транспорта Александър Цветков, а лично от премиера. Той е докладвал предложението с едно единствено изречение: "Приема се". И то е прието без никакъв дебат по него и без възражения от страна на безгласните и послушни министри.

- Това, което казвате, има ли връзка с последвалото отстраняване на транспортния министър Цветков?
- Коректно би било него да попитате - защо той лично като ресорен министър не е докладвал тази изключително важна точка на заседанието на кабинета тогава. Това решение на практика затваря енергийната врата на България. И препятства безопасната реализация на проекта "Бургас-Александруполис". Знаете, че основното възражение срещу този, иначе много полезен проект е, че терминалът, на който ще бъдат разтоварвани нефтопродуктите, ще трябва да е плаващ в открито море. А това крие заплахи за околната среда.

- Но г-н Борисов отрече всичко, изнесено в докладите на двама от бившите американски посланици у нас и твърденията му бяха отпечатани под индиго във всички вестници?
- А вие нали знаете, че затворите са пълни с хора, които твърдят, че са невинни.

- По конституция парламентът е най-важната българска институция, а вие оглавявахте една от най-важните му комисии - тази за ред и сигурност. Имахте ли информация за изнесеното в докладите на посланиците?
- Аз имах достъп само до официални документи като този, който цитирах по-горе - стенограмата на МС от 16 март. Но до документите на американските служби и "Уикилийкс", не.

- Един генерал още преди 5 години твърдеше, че на Капитолия са наясно с миналото на г-н Борисов, не допускате ли, че българи са осигурили информацията за докладите на дипломатите?
- Разузнавателните служби ползват различни източници за събиране на информация, включително и от медиите, и от правителствата в отделните държави. Едва ли ще успеем някога да разберем кой точно е бил източникът на тази информация. Като илюстрация ще ви разкажа един случай - още преди две години имах среща с един важен посланик на голяма европейска държава. Аз го попитах какво е неговото мнение за българския премиер, а той ми отговори с въпрос дали искам искрен отговор. Казах "да" и той продължи елегантно: "Надявам се, че българският премиер ще прекрати контактите си с бившите си приятели". Така че, ето, става ясно, че дипломатите са наясно с контактите и миналото на Борисов. Но те никога няма да издадат своите източници на информация. Всеки си гледа интереса и си пази контактите. Друг е въпросът, че нашите служби от контраразузнаването трябва да бъдат попитани дали няма теч на информация от правителството към чуждите посолства. Което също е една неправилна и порочна практика.

- Вие смятате ли, че има такъв теч?
- Някои абзаци от изтеклите доклади ме навеждат на подобни съмнения.

- Не е ли ненормално да се говори публично за миналото на първия по реална власт мъж в държавата сега, а службите вече 20 години да не са му направили прецизно разследване?
- Трудно ми е да дам отговор на този въпрос. Пък и вие признайте, че най-мощните медии у нас имат огромен принос за това да не бъдат разплетени тези въпроси. За да не бъда голословен, ще ви припомня следната история. Една седмица преди убийството на Иван Тодоров-Доктора, той беше на посещение при г-н Борисов в МВР. След това Борисов излезе и обяви пред журналистите, че Иван Тодоров е един достоен, честен бизнесмен, който се занимава с търговия на цигари. После това интервю изчезна. Сигурно онези ваши "услужливи" колежки, които с кеф отразяват всяка стъпка на Борисов, са се погрижили да бъде потулено. Никой не коментира тези негови думи. После се появиха снимките от т.нар."яхтен скандал", а още една седмица по-късно Доктора беше убит. Така че ето как някои медии селектират информацията.

- Вашето управление на НДСВ назначи Бойко Борисов като секретар на МВР, смятате ли, че е възможно да е унищожил документи за своето минало?
- По принцип никой не може да унищожи всички документи. След като се оказа, че чуждите служби имат такива, то едва ли са изчезнали тези в нашите служби. Много трудно даже един главен секретар може да унищожи всички документи. Видя се от дейността на Комисията по досиетата, че въпреки целенасочените усилия, които са полагани за унищожаване и фалшификация на досиета, пак не всичко е затрито. Борисов действително работи по времето на НДСВ. Той се опита да влезе в политиката тогава. Беше поискал Царя да му даде НДСВ, но получи отказ. По време на формирането на тройната коалиция беше поискал поста на вътрешен министър, но пак удари на камък. Лично пред мен Симеон Сакскобургготски заяви: "Борисов не е човекът", когато аз му предложих да го номинираме да оглави партията, тъй като имаше висок рейтинг. Т.е. с две думи - Царя отказа да вкара Борисов в политиката. В резултат на това единственият реално пострадал сред бившите управници от действията на Борисов сега е точно Сакскобургготски.

- Но от посолството на САЩ вече огласиха, че нямали проблеми в комуникацията си с нашите правителство и премиер, с какво са им полезни нашите управници?
- От докладите им струи позитивно отношение към г-н Борисов, а това е гаранция за истинността на информацията. Те смятат премира за свой човек, а не за противник, когото се опитват да омаскарят. Политическо решение на САЩ е да подкрепят правителството на ГЕРБ и Борисов. Аз смятам, че янките нямат кой знае какви интереси в България. И затова тези маневри са като една резервна монета за търговия с руснаците, които имат истински интереси у нас. Американците търгуват един свой интерес срещу друг, даже той да е в другия край на земното кълбо. Има много примери за това в историята. А г-н Борисов неправилно е толкова черноглед към докладите от Уикилийкс. Те са окуражаващи за него и би трябвало да облекчат тревогата му за това какво ще прави извън политиката. Възхищението на поскланиците към артистичните заложби на Борисов могат да се разглеждат и като препоръка и да му гарантират индийска виза и договори с Боливуд. Сцените с пасенето на патки, филия с мас и ровене из кофите на младини са толкова покъртителни, че „къртят мивки”. Хитови индийски продукции и дори „Слонът, моят приятел” бледнеят пред тези изпълнения. Скечовете на Борисов преливат и в жанр фантастика. Не помня дете на милиционерски полковник през социализма да е живяло бедно.

- Вече, когато сте встрани от властта, смятате ли, че в България реално има "вътрешен ред и сигурност"?
- Моето лично мнение е, че няма. Но винаги е възможно аз да греша. Затова ще се аргументирам с цифри, които преди няма два месеца огласи вътрешният министър Цв.Цветанов. По негови думи битовата престъпност е нараснала с 30%, а разкриваемостта е спаднала със 7 на сто. Ето и друга июстрация - преди две години на вечер в София са се крадяли приблизително по 7 коли, а сега по близо 30. Вярно е обаче , че Цветанов постигна успехи в борбата с отвличанията. Но те са 0,03% от престъпленията в страната и там обект на престъпленията са най-богатите – онези с джипове и гардове. Не мисля, че МВР трябва да ангажира целия си ресурс, за да брани тях, изоставяйки защитата на обикновените граждани, които не могат да си осигурят бронирани джипове и частни гардове. Сметките и коментарите оставям на вашите читатели.


http://novinar.bg/news/mincho-spasov-diplomatite-sa-naiasno-s-minaloto-i-kontaktite-na-premiera_MzU4OTs2.html



 

Татяна Дончева: Никой не ни е виновен, че направихме една мутра от „Витоша” министър-председател 30.05.2011 г. 11:52 ч. imageimage image  

Тези извадки от „Уикилийкс” не са просто свободно плуване на информация. Те се пускат доста контролирано в полза и вреда на определени хора според случая. В сегашната ситуация смятам, че американската държава припомня чрез контролирани публикации в „Уикилийкс” за ангажименти, които Бойко Борисов е поел към нея да не подписва договора за „Белене”, каза пред ГЛАСОВЕ лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. И още: Щом Борисов може да се договаря така с американската и руската държава, обещавайки на всеки това, което иска да чуе, какъв му е проблемът в българския политически живот. Той смята, че може да се споразумее с всеки, че ще му пусне нещо. Накрая, ако не се съгласи този, с когото е тръгнал да се договаря, Борисов ще купи изборите и ще купи не ромските махали, ще купи избирателните комисии. Този човек е истинска заплаха за България, за демокрацията и демократичните ценности, за интелигентните и умни хора. Не може да се подхранват маргинали и психопати и това да се счита за добра държавна политика.

Г-жо Дончева, как ще коментирате фактите в грамата на бившия американски посланик Джон Байърли за настоящия ни премиер Бойко Борисов?

Мисля, че фактите не се нуждаят от коментар, защото те са общоизвестни и са известни дори на най-отявлените привърженици на ГЕРБ. Това са факти от 20 години и аз не видях в тях нищо ново. Те, разбира се, могат да бъдат съпоставени с изнесената информация в публикацията на „Конгрешънъл Куотърли” и може би ще бъде интересно да се припомнят със задна дата реакциите на някои основни фигури в българския политически живот, защото те днес са борци срещу Бойко Борисов. 

А някои тогава бяха борци, а после станаха партньори.

Ама моля ви се, те всичките са си партньори отдавна. Те са си партньори още в ранните години след 2000 г., а по–интересното е друго – защо това се появява сега. За мен тези извадки от „Уикилийкс” не са просто свободно плуване на информация. Мисля, че тази информация се пуска доста контролирано в полза и вреда на определени хора според случая. В сегашната ситуация смятам, че американската държава припомня чрез контролирани публикации в „Уикилийкс” за ангажименти, които Бойко Борисов е поел към нея да не подписва договора за „Белене”.

Тоест смятате, че основната причина за публикуването на тази грама е проектът АЕЦ „Белене”?

Да. Това означава, че има действия, които са предприети по отношение на няколко енергийни проекта, които са приоритет на американската и на руската държава и съответно на двамата посланици в София.


Всъщност тази грама представя Бойко Борисов като един доста разкрачен човек – от една страна, там се намеква за  връзките му с руското посолство и, разбира се, с Валентин Златев и „Лукойл”, а от друга страна, е видимо,  че той е направляван от американците, на които неведнъж се е вричал във вярност.

От това, което е публикувано, излиза, че той е направляван както от американската, така и от руската държава поне. А кой по-добре го е направлявал, може да решим, когато приключат преговорите за енергийните проекти. Той може да си е представял, че обещавайки на всяка от страните това, което тя иска да чуе, това ще му осигури политическа подкрепа и безпроблемно царуване. Очевидно това не е така.

Как ще коментирате реакциите на политическите сили сега. Ето, вашите съпартийци от БСП заявиха, че ще сезират прокуратурата.

С какво и за какво ще сезират прокуратурата?

За да провери миналото на премиера и сегашните му зависимости. 

Така ли? Аз по този повод ще им кажа следното – не беше далеч денят, когато Бойко Борисов беше коалиционен партньор едва ли не в проект. Вие си спомняте през 2005 г. каква беше позицията на БСП по местните избори. Спомняте си през 2006–2008 г. колко двусмислена беше позицията при създаването на ГЕРБ. Като казвам двусмислена, имам предвид не само говоренето на първите ръководители на партията, а говоренето в определени влиятелни среди. Бойко Борисов винаги е бил свой човек за партийните клубове в „Оборище” и свой човек за партийните клубове в „Белите брези”. В същото време си спомняте, че през 2009 г., два-три дни преди изборите, президентът Първанов каза, че се очаква коалиция между ГЕРБ и БСП. Кирил Добрев до последно настояваше, че такава коалиция ще има. И сега има среди в БСП, които гтрко съжаляват защо не са взели нашето момче Бойко Борисов – с тази биография – за да бъде в нашите редици. Същевременно да не бъдем необективни – лидерите на сините, когато трябваше да се решава влизането на ГЕРБ в Европейската народна партия, бяха още по-безпринципни, защото поне левицата не го е приела в Социнтерна. Те бяха още по-безпринципни. Те стъпкаха всичко, в което вярва един консервативен десен човек. Някакви ценности – държавата, семейството, християнските принципи... Защо ще говори сега Светослав Малинов за християнски принципи? Да беше говорил, когато те приеха този човек, с тази биография, в ЕНП. Освен това се оказа, че кривините не са само в българската десница и в българската левица, ами дори в европейската. Спомняте ли си как тук кой ли не се извървя. Ами помните ли изключителната историческа подкрепа, която беше оказана на ГЕРБ и в частност на този човек, с тази биография, от баварската фондация „Ханс Зайдел”. Да не би да не си спомняте факта, че офисът на фондация „Зайдел” се намираше в една сграда с офиса на СИК на „Джеймс Баучер”, и то по времето, когато взривиха Стоил Славов в асансьора на сградата. Така че тук има много хора и много организации, които са постъпили, да кажем малко наивно – нечестно. НЕЧЕСТНО с главни букви, НЕЧЕСТНО към България и към българските граждани. Обаче нали никой не ни е крив. В крайна сметка ние българите сме потърпевши. Аз прочетох оня ден една публикация, в която известна журналистка разсъждаваше по темата кой е Бойко Борисов като исторически прототип. И тя твърди, че той не е Индже, който от тиранин се превръща в закрилник на бедните, а е Крали Марко, който като исторически прототип няма нищо общо с това, което е легендата.

Споменахте АЕЦ „Белене”, в този контекст какви са договорките между Борисов и БСП за предстоящите президентски избори и доколко автентична е версията, че левите ще играят за Борисов на изборите, за да могат след това да поемат управлението, в частност и съдбата и на руските проекти?

Ами защо да няма договорка между Бойко Борисов и СДС? Защо да няма договорка между Бойко Борисов и Доган? Бойко Борисов е всеяден, той би направил всякакви договорки с всякакви хора. Щом може да се договаря така с американската и руската държава, обещавайки на всеки това, което иска да чуе, какъв му е проблемът в българския политически живот. Той не брои наличните партии за никакви. Той смята, че може да се споразумее с всеки, че ще му пусне нещо. Накрая, ако не се съгласи този, с когото той е тръгнал да се договаря, Борисов ще купи изборите и ще купи не ромските махали, ще купи избирателните комисии. В контекста кой с какво и защо има да се договоря с Борисов може много да се мисли във всички посоки. И в този смисъл всички партии извън ГЕРБ трябва да си отговорят на два въпроса. Първият е какъв им е Бойко Борисов, в смисъл какво виждат в него – бъдещ коалиционен партньор, политически противник, човек, от когото България трябва да се отграничи и с когото трябва да скъса, или нещо друго. Защото то е много лесно, когато някой е паднал и е в калта, да го стъпчат, а съвсем друго е, когато този човек има сила и подкрепа, да кажем, че е истинска заплаха за България, за демокрацията и демократичните ценности, за интелигентните и умни хора, които живеят тук и биха искали да работят и да се развиват тук. Той е страшилище за всички, които биха искали България да бъде развита страна. Не може да се подхранват маргинали и психопати и това да се счита за добра държавна политика, защото освен строителството, което е достойно за адмириране, има и духовни ценности. Вторият въпрос, който имат да решават партиите, е към какво се стремят, какво искат в края на тази или следващата година. Това, което виждам аз, е една странна игра – БСП и СДС продължават да се съизмерват. Ама едните имат 4%, а другите 10%! Къде се съизмервате, в какво се съизмервате, то просто е смешно. 60% от хората заявават, че не искат да подкрепят нито една от съществуващите политически партии. Това означава, че който и да вземе властта, той ще я вземе с много малка подкрепа и останалите просто ще го бойкотират. Дори да не го бойкотират активно, ще бъдат пасивни към това, което се случва, което не е било 15 години. Първите 15 години на българския преход минаха по друг начин. Там хората бяха ангажирани – и червени, и сини. Сега няма такова нещо, а те продължават да се съизмерват. Ама това е смешно!

Е нормално е, нали са левица и десница.

Не, не е нормално, нито е било нормално в началото на прехода левицата да каже, че няма да се занимава с развитието на България, защото предстояли десни мерки, които не били според идентификацията на партията. Нито е нормално десницата да краде, като е взела властта през 1997 година. Нали не за това десните избиратели избраха Костов. Има нещо сбъркано в нас. Ние имаме да решаваме сериозни проблеми. Ако левицата и десницата имат решения, нека да ги дадат, но не можем да се отказваме от решенията, защото това не било според нашата идентичност. Ами че те проблемите нали са наши. Каква идентичност – едните имат 4%, а другите 10%. Говорят за идентичност! Ама вас ви няма в хилядата бе, вие не сте не просто в „А” група, вие не сте в „Б” група, а говорите за идентичност.

Така ли мислите, преди няколко дни Мартин Димитров сподели пред нашия сайт, че ще се борят за двуцифрена  подкрепа?


О, да, да, за 10%. Но това означава, че тези партии са маргинални и те самите трябва да разбират това – и Мартин Димитров, и Сергей Станишев. Те трябва да разберат, че тук е необходима и енергия, и сила, и привличане на онези 60% свободни валенции, които не искат да признаят за авторитет нито Станишев, нито Мартин Димитров, нито никой.

Какъв ще бъде според вас ефектът след огласяването на тази грама. Спомняме си, че преди около 4 години се пошумя около онази статия в „Конгрешънъл Куотърли”. Тогава Борисов беше кмет, сега е премиер.


Ние българските граждани имаме ли интерес това да продължава? Той е станал премиер с българските гласове, с нашите глрасове, независимо дали точно ние с вас сме гласуваме за него. Една голяма част от българите например много се впечатляваха от тази американска подкрепа и Бойко Борисов смята и сега да я развее. Ето това е истината – той е говорил и е злоупотребявал с подкрепата, която му се оказва във всичките тези години. А същевременно не е тайна, че всички велики сили са използвали това, както и той е използвал тях. Ама извинявайте, това на нас с вас какво ни помага. Ние сме направили една мутра от „Витоша” министър-председател. Това е истината. И сме дали възможност светът да смята, че ние сме такива, и с право те ни смятат за такива, защото след като можем по този начин да се отнесем към собствената си държава и към собствената си съдба, какво искаме от хората.

С Татяна Дончева разговаря Димитрина Чернева


http://www.glasove.com/article-13979.php






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581045
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031