Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 20:27 - Ново дъно на правния нихилизъм – държавна ТЕЦ с футболен отбор
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2149 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09.2011 20:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    image

Преглед на оригинала
Автор: Иван Кутузов

image

Финансирането на българския футбол винаги е балансирало по тънката граница между трагикомедията и глава "Престъпления против собствеността" на Наказателния кодекс.

Футболисти с качества на "Любимец 13" са били ухажвани от партийни секретари, генерали от МВР или МНО, а в по-ново време от кредитни милионери, откровени бандити или амбициозни (кандидат) кметове. Смехът е гарантиран, поне докато "спонсорът" избяга в ЮАР или се окаже в раирано облекло (ако не от нашето, то от "недемократичното" германско правосъдие).

Настоящите управляващи очевидно искат да имат

собствена роля във вечната футболна карикатура

и за целта решиха да "спасяват" еднократния шампион на България "Берое" - Стара Загора. То, ако е за спасяване, в почти всеки голям български град има по един отбор за спасяване. Твърде отдавна в първа дивизия липсват отбори на градове като Русе, Плевен, Добрич, Велико Търново, Габрово, Ямбол, Димитровград...

Секнаха амбициите на някогашния шампион "Спартак" (Пловдив) и на доскоро първодивизионните "Олимпик" (с. Галата, Ловешко), "Левски" (Кюстендил), "Металург" (Перник), "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Розова долина" (Казанлък).

Нищо против Града на липите и "зелено-белите", но дружеството, което е новият им собственик, е държавно, т.е. не е бащиния на старозагорци, нито на уважавания ни премиер. Колкото има основание ТЕЦ-ът да финансира "Берое", толкова могат да претендират и от бойките отбори на "Лясковец" и "Макак", Шуменско.

Правно основание и смисъл за придобиване на професионален футболен клуб и за финансиране на такъв от държавно предприятие няма. По правило футболните отбори у нас са на сериозна загуба и не може да става дума, че футболът е или скоро ще стане печеливш бизнес. Очевидно

някой иска да пилее парите на държавно дружество

като ощетява акционера му – държавата, НАП, и не на последно място работниците и служителите в ТЕЦ-а. Все едно сме се върнали 30 години назад и металурзи и нефтохимици трябва да отделят от надниците си, за да хранят ритнитопковци като Пернишкия Меси или Видинския Бутрагеньо.

Гузен негонен бяга. Още когато беше оповестена "схемата", веднага се побърза с обясненията, че тя е "формално законна".

ТЕЦ-ът нямало да участва пряко, а чрез специално образувано дружество. Явно дълбаем в дъното на правния нихилизъм, щом най-висши представители на изпълнителната власт оповестяват и разясняват "формално законни" схеми, чрез които в бъдеще ще се злоупотребява с държавни средства.

Прав е Остап Бендер - трябва да се чете редовно Наказателният кодекс. Там в скучния и лишен от фантазия чл. 201 подробно е посочено какво би трябвало да се случи с длъжностно лице, което присвои пари, връчени в това му качество, па макар и в чужд интерес.

Твърде е възможно в обозримо бъдеще вместо "като убийци на футболни гиганти" старозагорци да се прочуят като "гробокопачи на министри". Зер не е луд, който яде зелника, а който му го дава.

*Авторът е юрист

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/09/19/1159341_novo_duno_na_pravniia_nihilizum_durjavna_tec_s/

http://svejo.net/1260910-globalization-novo-dano-na-pravniya-nihilizam-darzhavna-tets-s-futbolen-otbor



Гласувай:
3



1. zlokuche - Ужас. Нямам думи...
20.09.2011 12:34
Освен изтърканото: "НЕМА МОЕ, НЕМА ТВОЕ, ВСИЧКО Е БЕРОЕ!"
цитирай
2. vencivaleri1951 - По простичко е-предизборно купуване на гласове
21.09.2011 18:24
Утре ще изтъпанят някой озверел от глад който продал гласа си за 50 лева и камери, и сгодната журналя десант ще направи да го пита за какво ли не. Тук премиерът хвърля милиони и не се намери един читав журналист да го попита -Абе онколу, ти с твоите или на жена ти пари купуваш футболен отбор. Защото ако ще го купува държавен тец, то значи че ние всички му плащаме масрафа. Ето малко хронология:
Публиката на Берое по миналия кръг нахлува на терена в Каварна и прекратява за десетина минути мача с едноименния отбор и Берое. По всички правила /и ЦСКА, и Миньор, и Левски , и Локо пд за подобни, а и за далеч по леки нарушения са наказвани с лишаване от домакинство/ симпатичният иначе отбор на Берое трябваше да бъде лишен от домакинство или да играе на празен стадион. Да ама не! Берое е глобен символично, а на другия ден ББ обявява /пред камери естествено/, че ЕАД Марица е новия собственик на отбора, а и че до декември стадионът ще има и осветление. Не е трудно да се досетим кой е взел решението и защо точно сега . Не е трудно да се досетим кой плаща масрафа. Бойко ли? Не дами и господа -ние издържаме отбора на заралиите с паричките които ще плащаме на Енергото. Бойко е само медиаторът мужду нас и футболистите. Той ще си вземе само полагащия му се хонорар, а именно гласовете на заралии на предстоящия вот. Готов съм да се обзаложа със всеки, че в Стара загора ръста на вота за ГЕРБ ще бъде внушителен, защото старозагорци са футболни хора и обичат отбора си.
Припомнете си дами и господа какво се изписа за Вальо Топлото за двата купени джета, за джакузито и изписаните минералната вода и други напитки . Това са смешни пари в сравнение с издръжката на един футболен отбор. Издръжката на един средняшки отбор струва 3-4 мбн лева годишно. Бъдете сигурни че ТЕЦ Марица Изтак2 със своите възможности няма да се задоволи със средняшки отбор, така че умножавайте минимум по две и ще получите сумата която ще платим всички ние за издръжката на клуба.Харесвам Берое но станалото е скандал
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618160
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930