Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2011 18:35 - Шефът на "Скат": ГЕРБ са давали по 100 000 лв. месечно за подкрепата на Волен
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1307 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.12.2011 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Шефът на "Скат": ГЕРБ са давали по 100 000 лв. месечно за подкрепата на Волен   Публикувана: Четвъртък, 22-ри Декември 2011,

image Интервю на Цоня Събчева с Валери Симеонов* пред радио "Фокус"

-Г-н Симеонов, на какво ви прилича това, което се случва в „АТАКА"? Логично е да си зададем въпроса: задминава ли действителността въображението на най-сръчните сценаристи на телевизионни сериали?

- За съжаление това, което не трябваше да става, стана. Беше сложен грозен, черен печат върху национализма и то върху първата му най-сериозна политическа изява - партия „АТАКА". Но този черен печат всъщност не беше поставен сега с поредния сериал, както казахте - с поредното издание от латино сериала „АТАКА". Той беше поставен още през 2009 година, когато Волен Сидеров измени на интересите на хората, които го бяха избрали и бяха гласували с бюлетината на „АТАКА", за да могат да се осъществят основните принципи на тази първа националистическа партия. Първа и най-голяма. За съжаление, Волен Сидеров буквално за дни предаде всички тези принципи и надежди. Предаде идеалите на патриотизма и трудолюбието. И легна за пари в краката на Бойко Борисов. И постави, както казах, този първи черен печат.

- Като гледаме, г-н Симеонов, развитието на техните взаимоотношения, не можем да кажем, че г-н Сидеров е осребрил кой знае колко това си действие.

- Аз не мисля като вас.

- Така ли, защо? Какво имате предвид?

-Няма друго обяснение за една безрезервна подкрепа освен финансовото измерение. И не някакво. Става въпрос за точно конкретно финансово ежемесечно измерение. Знаем, че г-н Борисов е достатъчно състоятелен. Разполага с достатъчно много пари както свои, така и през 2009 година с парите на определени банкови кръгове, а защо не и сега. Така че за мен това е повече от сигурно. Добре познавам г-н Сидеров. Той беше едно бедно момче, което влезе в политиката. Бедно момче с черно кожено яке. И на което - няма да спра да го повтарям - купихме първия костюм, за да се яви пред камерите при първото си участие като лидер в телевизионно предаване. Така че г-н Сидеров за мен е бил купен тогава срещу ежемесечно заплащане. Като проследите събитията, ще се досетите за развитието на отношенията между Борисов и Сидеров. Те се влошиха тогава, когато Борисов вече разполагаше в парламента с достатъчен брой независими депутати, излезли от РЗС, в последствие и от „АТАКА", с които да се гарантира необходимият му брой, над 120 гласа за прокарването на всякакви решения. И нямаше никакъв интерес повече да му плаща.

-Хвърляте поредната бомба.

- Не хвърлям бомба. Нищо ново не казвам, според мен.

-Казвате, че г-н Сидеров е бил купен от г-н Борисов, съвсем буквално със съответни суми, преводи, записи. Имате ли повече информация?

- Не. Тези работи не стават с преводи и записи. Защото преводът и записът ги правят явни.

- А как?

- Как?! Както става по мутренските схеми. А как става? Дават се едни пари в плик в определен ден и то не лично. А се дава на определен човек чрез друг човек и така става.

- Той ще трябва да е бил голям този плик?

- Да. Става въпрос за едни суми от порядъка на над 100 000 лв. Това говорят злите езици. Това повтарям аз. Това го чувам от хора от парламента.

- Сумите са били давани на траншове или анблок?

- Не. Ежемесечно.

- Всеки месец по 100 000, минимум?!

- Естествено. По този начин се гарантира една естествена подкрепа. По този начин и съответно другата страна може да си планира разходките до екзотични места в света. И така нататък. И да си планира и разходите за семейните гевезлъци.

- Те избуяха особено чувствително напоследък. Вероятно в основата им са и парите...

- Кое имате предвид?

- Семейните истории на г-н Сидеров, които придобиха публично достояние?

- Знаете ли, аз все пак съм кум на това семейство. Не бих искал да коментирам семейните истории. Но искам да ви обърна внимание на един на пръв поглед не особено значим, но показателен факт. Не знам защо в останалите медии не обръщат внимание на това? Фактът е следният: когато поредният депутат от „АТАКА" напусна групата, за какво започва да говори г-н Сидеров?

- За пари.

- Точно, да. Колко пари ще загуби.

- Той и при последното отцепване на депутати постави този въпрос - колко пари са отишли от неговите бивши съратници в ГЕРБ. Та заради това се позачудих, че Бойко Борисов му е дал пари, пък сега излиза, че си ги взима...

- Да. Волен го интересува колко пари от субсидията ще загуби. Това е лайтмотивът, който непрекъснато повтаря при всяко напускане на депутат от групата на „АТАКА". Това е важното за него. Само за това говори. Много по-малко обръща внимание върху това дали хората напускат по принципни съображения. Какво става като цяло с идеята за национализма, идеята за защитата, идеята на патриотизма в Народното събрание. За това, че тя остава без представители. Това за него, като че ли остава на втори план. Основно той започва да смята колко пари ще загуби. Даже, ако не се лъжа в някои от последните броеве на „АТАКА", които от време на време прехвърлям, беше направил точна сметка, колко точно губи от излезлите депутати.

- Те вече са 11.

- Извинете, но това е срамно, позорно. Това не е патриотизъм. Това е сребролюбие. Това е егоизъм.

- И сега оттук насетне какво ще се случи с тази партия и с парламентарната й група, която в момента е на ръба на статуквото в парламента? 10 човека при такъв теч, нищо не са.

- Още през 2009 година, след като направи това салто мортале - в точния смисъл на израза салто мортале - аз тогава не просто предрекох, а категорично заявих своето становище: това е началото на края на „АТАКА". В момента сме свидетели на една от финалните сцени от тази драма. От това падение. И нищо ново. Какво може да се случи всъщност? Една партия изчезва. Една поредна партия изчезва от политическия хоризонт на България. Това става.

- Г-н Симеонов, какво изпитвате към това, което ще се случи: носталгия, съжаление, известна степен вътрешно задоволство, че очакванията ви са се оправдали и надежди за вашата формация?

- Не. В никакъв случай задоволство! В никакъв случай не свързвам евентуален успех или неуспех на „Националния фонд за спасение на България", който създадохме също едва ли не от безизходица, защото някой трябваше да изразява интересите на тези стотици хиляди патриоти. В никой случай не е удоволствие. В никой случай не е някакъв реваншизъм. По скоро болка и по скоро съжаление, защото по този начин, както казах, беше опорочена една изконна идея на всеки народ да защитава самия себе си, да защитава интересите си.

- Патриотизмът, чистият, хубав патриотизъм, който е присъщ на всяка уважаваше себе си държава. Но както се оказа тук, той може да се обмени в звонк. И това е най-тъжното в цялата история. Думите не стигат, ако трябва да вървим към по-тъмни епитети, по-тъмни сравнения.

- За съжаление.

- Оттук нататък - на къде? Може ли да се възроди тази идея в политическото българско, съвременно пространство? Защото, когато говорим за патриотизъм, вече се опираме и търсим корените му в историята.

- Извинете, но аз не споделям вашия песимизъм. Малко трагично звучите.

- Никак трагично. Отвращение изпитвам към всичко, което се случва в тази част на българската политика, ако трябва да кажа своето мнение, но не то е важното в случая. По-важното е вие какво ще ни кажете.

- Но не мисля, че ви е безразлично дали ще има България след 50 години или няма да има. И да го кажете, няма да ви повярвам. Защото в тази връзка искам да кажа, че патриотизмът е обречен на вечност. На вечно съществуване. Той няма да загине толкова лесно. Много е малка фигурата на Волен Сидеров, за да унищожи или, за да потопи патриотизма. Патриотизмът е вложен във всеки народ, във всеки човек. Той ще просъществува. Бих казал, че той е вечен. Преминава през един свой етап. Ще навлезе в следващ свой етап. Надявам се по-зрял. Надявам се по-прагматичен. По-човешки. По-истински. И по-масов.

- И не креслив. Най-важното, което трябва да се подчертае, да не бъде креслив. Г-н Симеонов, приключва ли експериментът „Сидеров"?

- Да. Аз мисля, че експериментът приключи веднага след изборите 2009 година. Това са етапи от падението.

- Етапи на един грозен спектакъл, сътворен от българската действителност за широката публика, която допълнително се чувства все повече отблъсната.

- Определено го казахте много по-добре от мен.

* Валери Симеонов, политик и предприемач, мажоритарен собственик на телевизия СКАТ, един от създателите на партия „АТАКА".


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1160275


http://svejo.net/1362939-globalization-shefat-na-skat-gerb-sa-davali-po-100-000-lv-mesechno-za-podkrepata-na-volen




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625213
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930