Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 22:16 - Тотю Младенов наля 371 000 лева на Алексей Петров
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 21.02.2012 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МС наля 371 000 лева на Алексей Петров

Автор: Владимир Йончев Публикувана на 21 февруари 2012 ·  

imageМинистерският съвет е отпуснал 371 000 лева на Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров. Това е станало на заседание на 28 декември 2011 г.  

Точката в дневния ред, с която се отпускат парите на Алексей Петров, е вкарана и защитена от социалния министър Тотю Младенов. Решението за одобряването й е публикувано на следващия ден под номер 957 в сайта на Министерския съвет.

Парите към ССИ, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, са прокарани чрез Националния план за действие по заетостта през 2012 г. (НПДЗ). Проектът на ССИ с двусмисленото название „Нова перспектива“ е част от приложенията на одобрения от МС и внесен от социалния министър Тотю Младенов План по заетостта. Даването на парите е ловко завоалирано в анекс 1 на Плана. С него кабинетът одобрява да се отпуснат 371 000 лева за „повишаване на конкурентноспособността на пазара на труда на безработни чрез качествено и адекватно на изискванията на работодателите професионално обучение и последващо стажуване“. За тази сума е предвидено да са обучат 280 безработни лица, като за 78 от придобилите квалификация се предвижда субсидирана заетост.

Законът за насърчаване на заетостта предвижда възможност да се предоставя финансиране на социалните партньори в рамките на Националния план за действия по заетостта. Интересното в случая е, че ССИ е единствената национално представена работодателска организация, която е одобрена за финансиране от МС заедно с двата синдиката.

Планът е минал няколко нива на съгласуване. Най-напред е гледан от зам.-социалната министърка Деяна Костадинова. Проектът за национален план за действие по заетостта за конкретната година се изработва от МТСП. След това е обсъждан в рамките на консултативен орган по заетостта, наречен „Национален съвет за насърчаване на заетостта“, който също е под ръководството на зам.-министър Костадинова.

След това са го огледали още двама министри, защото преди проектът да се внесе от министъра на социалната политика Тотю Младенов в МС, се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество („Тристранката“), чийсто председател е вицепремиерът Симеон Дянков.

На 26.01.2012 г. В МТСП се е състояло заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта за одобрение на проектите, включени в плана за 2012 г., съгласно решението на Кабиента от 29 декември 2011 г. Не е ясно какъв е резултата и дали вече има одобрен проект на ССИ, тъй като решенията от това заседание все още не са качени на страницата на социалното министерство.

Дали премиерът Бойко Борисов е решил да финансира най-големия си враг Алексей Петров или е подхлъзнат от социалния министър Тотю Младенов, вероятно си знаят само двамата. Траншът към Алексей Петров е така скрит в обемната документация, че е напълно възможно нито Борисов, нито вицепремиерърт Дянков да са го забелязали.

На въпросното заседание от 28 декември социалният министър Тотю Младенов защитава Националния план за действия по заетостта с думите:

  „Този план беше съгласуван вчера със социалните партньори, синдикатите и работодателите бяха в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Съгласуван е и с Националното сдружение на общините.

В изпълнение на тези приоритети се прилагат различни мерки и програми за заетост и обучение, за чието изпълнение през следващата година са осигурени 73 милиона лева от държавния бюджет. С тези средства ще се осигури заетост за над 27 хиляди безработни лица. Има 169 регионални плана по заетост. Също така продължава националната програма „От социални помощи към заетост”, и Националната програма „Помощ за пенсиониране”, която е изключително важна.

С оглед намаляване на младежката безработица и не активността през следващата година приоритетна целева група на активната политика на пазара на труда са безработните млади хора до 29 годишна възраст.

Освен чрез Националния план по заетостта са предвидени и около 350 милиона лева от Оперативна програма „Човешки ресурси”, които са преназначени за обучение, квалификация, преквалификация, както на заети така и на безработни лица, включително и субсидирана заетост за бизнеса.“

Единствената реакция на Бойко Борисов след изказването на Младенов са думите: „Приема се точка 21“.

Твърде вероятно е за отпуснатото финансиране да се окаже, че има доста по-прозаична причина, която не е свързана с отношенията Борисов – Петров, а с отношенията между Тотю Младенов и Евгени Евгениев, през чиито фирми минават голяма част от парите.

ССИ е одобрен за финансиране с партньор „Академия за професионално развитие „ЕКСПЕРТ“, която ще разходва по-голямата част от предвидените средства. Според АПИС, едноличен собственик на дружеството е „ПЕРСОНАЛ-ХОЛДИНГ“ АД, в който един от представляващите и член на Управителния съвет е Евгени Евгениев, който е и член на Съвета на директорите и представляващ „Евроквалификационен Център“ АД – партньор на „Подкрепа“ в рамките на същия НПДЗ.

Името на Евгениев се появи в разследване на в. „168 часа през миналата година във връзка със съмнение за конфликт на интереси, като в описаната схема беше намесено и името на Тотю Младенов.

Тогава изданието разкри, че социалното министерство е гласувало 855 000 лева за проект, в който изпълнителите са фирми, в които участват членове на Националния съвет за насърчаване на заетостта към министъра, който одобрява проекта. Тази година се повтаря същото, но сумата вече е нараснала два пъти и половина и е почти 2,3 милиона лева.

http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/24128/ms-nalya-371-000-leva-na-aleksej-petrov


http://svejo.net/1428406-globalization-totyu-mladenov-nalya-371-000-leva-na-aleksey-petrov




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614873
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930