Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 19:23 - От какъв път се нуждае България днес?!
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 2895 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повече от две десетилетия България върви по пътя на трансформацията в различните й измерения. 

Но резултатът не е много обнадеждаващ – продължаваме да крачим ”една напред - две назад”…

Огромното отчаяние и примирение, апатията и „пиянството” на един народ са резултат от много излъгани надежди и разочарования. Но…не може да вярваш на лъжи и да не останеш излъган.

Жалко е, че и днес много наши сънародници са с „широко затворени очи” в очакване на поредния месия.

Криза е. Усмивките слязоха от лицата на хората за сметка на тревожните погледи. Това не е от вчера. Но утре може да бъде различно – с общи усилия ние българите да изградим една благоденстваща България.

Преди повече от пет години станахме част от ЕС, но и днес продължаваме да сме най-бедните граждани на Общността, а цените у нас изпреварват европейските,... за разлика от доходите.

От това, което четем между редовете на евродокладите, разбираме, че все още не сме си написали домашното, но това не е най-големият проблем. За мен по-същественото е, че продължаваме да пропускаме възможности, които не стават реалности. Усвояването на европарите е показателно – те остават виртуални средства и мираж за повечето български граждани. Бюрокрацията и бумащината са тежки препятствия по пътя съм еврофинансите. Административната реформа остава добро пожелание.

А днес ние нямаме нужда от политика на пожеланията и обещанията, а от политика на действията.

 
Говорим за Европа на две скорости, но задаваме ли си въпроса на колко скорости се движи България?

Какво става в „центъра” и какво се случва с „периферията”? Каква перспектива имат хората в малките населени места?

Българските села изчезват и тази тенденция не е от вчера. Изоставянето на цели региони в България продължава години наред. Безработицата и липсата на перспектива прогонват младите хора от селата и малките градове. В търсене на нови възможности те напускат родния край, а все по-често и родината си…

Голям процент от селските райони на България имат потенциалът да се превърнат в атрактивни туристически дестинации. Но това предполага насочване на по-голям финансов ресурс чрез европейски и национални програми, както и политическа воля за продължаване на процеса на децентрализация.

Смятам, че трябва да изграждаме България на регионите, а не България с „център” в криза и изоставаща „периферия” на ръба на фалита.

Животът ни често изглежда като в две измерения – това, което виждаме през  медиите, гарнирано с поредната доза ПР, и това, в което ни се налага да живеем с безработицата, с галопиращия ръст на цените, и все по-осезаемата липса на перспектива.

Погледът към утрешния ден неизменно е свързан с човешкия капитал  и демографските тенденции -  България се топи, страната ни е в първата десетка на най-застарелите нации в света.

Доброто и качествено образование е важна предпоставка за една различна България. Само добре образованите хора се интересуват, търсят и защитават своите права. И предпочитат информирания избор, а не манипулираният избор!

Днес се нуждаем от обща национална кауза „просперираща България. Няма универсална рецепта за успешното развитие на една държава.
Всяка страна има своя потенциал, силни и слаби страни. Но от хората, които държат държавното кормило се очаква да предлагат успешни решения, да устояват на изкушения и натиск и да бъдат държавници, а не чиновници с високи заплати,

Да правим нещата с идеята „за”, а не с мотивацията „против”. И завинаги да се разделим с политиката на принципа „проба - грешка”.

Аз вярвам, че България може повече, но това изисква да очертаем дългосрочната перспектива като определим  национални приоритети – не само до края на мандата, а за следващите 10, 20, 50 години.

И нека не си правим илюзии, че можем да коригираме грешките, без да реформираме системата…

 




Гласувай:
0



1. анонимен - МНОГО ПО-СТРАШНО Е
21.04.2012 15:16
Нещата са по-страшни и ген.секретар на ООН каза че имаме 10год. да се спасим от еко-катастрофа и основното е http://www.ifrvarna.com/?p=1368 фитопланктона даващ 80% от кислорода на Земята и гледах снимки на НАСА че изчезва планктона поради киселинноста на океаните и повечето политиците са некомпитентни за екологията и откъде да се почне и как http://www.dw.de/dw/article/0,,4736438,00.html
Нещата са по-сложни и тук http://darikfinance.bg/novini/74253#comments съм обяснявал и сега вече НАСА го потвърждава http://zahariada.blog.bg/novini/2012/04/13/50-vodeshti-astronavti-ucheni-i-injeneri-podpisaha-pismo-v-k.939477
А логиката и историята е стигнала до заключението преди 100год. и да не откриваме Америка - книгата е \'\'Лихвата - рак на обществото\'\'oт Владимир Богданов http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 която трябва да се изучава в университетите и Силвио Газел през 1918год.пише до немски вестник, че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма.
Mързи ме да пиша за всичко което знам и може да го намерите ако желаете - http://estirbg.blog.bg/novini/2012/04/01/sasht-obiaviavat-hristiianstvoto-izvyn-zakona.932022 в коментарите 75,76,77,81-2-3-4-5-6,88,89,93,95,96,97 е просто информация и знание с години събирано.
''Априлското въстание'' в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но трябва и да сме добре информирани и образовани защото може да се прецакаме сами поради липса на информация или чрез манипулации. Едно време Левски е трябвало да ходи от къща в къща и да образова хората ,а днес е лесно - интернет е ''5-власт'' но трябва да попаднеш на компитентни източници.
''До всички граждани: прочетете, копирайте и разпространявайте този текст защото носим морална отговорност за информацията,знанието която предлагаме на българите и хората. Конституция да се допълни тук-там чл.150 - всички да могат на основание чл.6 ал.2 защото чл.69 води до колективна безотговорност 'игрички' с 'вратички'
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 482126
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031