Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 19:42 - ДЖОНАТАН АЛЪН : Да ударим джоба на престъпниците!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2007 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.03.2012 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да ударим джоба на престъпниците Труд
25.03.2012 22:54
image

ДЖОНАТАН АЛЪН*

Организираната престъпност руши животи. Тези престъпници са безмилостни: за тях е без значение на кого ще навредят, стига да имат печалба. Те подкупват, заплашват, нараняват и убиват. Изкарват парите си от трафик на наркотици и хора, от проституция и изнудване. Те са раково образувание в обществото. Ние трябва да ги спрем, като конфискуваме парите, автомобилите и къщите им.

Организираната престъпност унищожава също така и стандарта на живот в една държава. Икономическият растеж бива задушен, ако процедурите по възлагане на договори се основават на корупция или конкуренцията бива отстранена. Корупцията не дава възможност на обществата да станат по-богати.

Мафията руши държавата

А ако организираната престъпност стане твърде силна и уверена и престъпниците решат, че могат да се пренесат в политиката, тогава тя може да унищожи и цялата държава.

Парите са от изключително значение за всички видове организирана престъпност. Те са не само печалбата от престъпна дейност, те са и движеща сила, тъй като се използват за финансиране на бъдещи престъпления.

Страните, които имат сериозно въздействие върху финансовата мрежа, ограничават дейността и печалбата на организираната престъпност.

Жизненоважно е да бъдат отнети доходите на осъдените и това да става автоматично. Но невинаги е възможно да бъдат изправени пред правосъдието мафиотски босове, които се крият зад хората под тях в йерархията и заплашват свидетели. Съдилищата трябва да бъдат овластени да изискват обяснение какви законни източници са им дали възможност да придобият скъпи имоти, бижута и автомобили.

Такъв закон съществува във Великобритания от много години. Той е изключително важен за работата на нашите правоприлагащи органи. Миналата година в Обединеното кралство от престъпни лица бяха отнети активи за над 100 млн. британски лири (236 000 000 лв.), средства, които не само отслабиха способността на тези банди да продължават да извършват престъпления, но и донесоха полза за обществото.

Отнемане без присъда

Този месец, на 2 март, Арън Коглън, всеизвестен наркодилър, уличeн в три убийства, не бе осъден, но бе принуден да предаде активи, включително жилище за 2 млн. британски лири (4 720 000 лв.), тъй като нямаше законен източник на доходи, обясняващ покупката (виж вдясно - б.р.).

Ето защо българското правителство подкрепи внасянето в парламента на законопроект за отнемане на имущество чрез гражданска конфискация.

Поради тази причина посланиците на Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Дания, Ирландия, Австрия, Италия, Гърция и Холандия също подкрепят публично подобно законодателство и най-вече неговото ефективно прилагане.

Чрез последния си доклад по механизма за сътрудничество и проверка ЕС призова да бъде приет и прилаган такъв закон. България не бива просто да въведе подобно законодателство само защото ЕС настоява, а защото опитът в няколко от нашите страни показва, че то е силно оръжие в борбата с престъпността.

Разбираема полемика

Видяхме, че законът провокира полемика. Това е разбираемо и в реда на нещата. Приемането на подобно законодателство в собствените ни страни породи сериозен обществен дебат. Такива дискусии са не само здравословни, но са и изключително важни, за да се гарантират предпазните механизми, които да успокоят обществеността за прилагането на закона. Особено важно е той да бъде използван срещу истински престъпници, а не срещу обикновени хора, а също и че ще бъде прилаган при съблюдаване правата на човека.

Британският закон за гражданска конфискация бе разгледан в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той постанови, че законът е в съзвучие с чл. 6, визиращ правото на справедлив процес. Съдът в Страсбург има подобни решения в случаи, в които италианските власти са използвали граждански правомощия за конфискуване на имущество на мафията. Венецианската комисия също изрази съгласие.

Като се вземат предвид тези прецеденти, няма явни пречки пред българските власти, от гледна точка спазване правата на човека, също да въведат подобен закон. Българското правителство предложи други гаранции, за да успокои обществото, че законът ще бъде прилаган само срещу големи престъпници.

Прилагане и пак прилагане

Въвеждането на този нов закон е важно. Прилагането му е от изключително значение. Закони на хартия, които не се прилагат, са безполезни. Също толкова важно е за членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да се назначават отдадени, смели хора, както и да бъде избран нов председател.

Тези хора трябва да бъдат извън съмнение, почтени мъже и жени, на които българите вярват. Техните качества и квалификация трябва да бъдат открито дискутирани.

Прозрачност

Процедурата по назначаването им трябва да е прозрачна. Работата им е изключително важна - да атакуват организираната престъпност и сериозната корупция, където това бъде установено, като го правят без страх или пристрастия.

Българите трябва да приветстват въвеждането на нови правомощия за атакуване на организираната престъпност, която твърде дълго е атакувала тях и страната им. Те трябва да бъдат сигурни, че са били избрани правилните хора да водят тази битка посредством конфискация на имущество чрез съдилищата.

Посланиците, в чието лице България има приятели и съюзници в този процес, ще обръщаме също толкова внимание на прилагането на закона и на членовете на комисията, колкото и на приемането му от парламента. Българите заслужават нашата подкрепа в момент, когато правят още една значима стъпка срещу престъпността.

*Авторът е посланик на Великобритания в София. Възгледите в статията му, предоставена специално за “Труд”, подкрепят колегите му от САЩ, Германия, Франция, Дания, Ирландия, Австрия, Италия, Гърция и Холандия.

Дон Тефлон изгуби къща за 2,4 млн. евро

Наричат го Дон Тефлон, защото повдиганите срещу него обвинения за извършени престъпления като че ли никога не “залепват” за него.

Обвинен в убийството на трима мъже и конспирация за заливане на Великобритания с големи количества кокаин, Арън Коглън винаги бива оневинен или обвиненията срещу него отпадат.

Но това беше така до началото на месец март т.г.. Тогава му се наложи да се раздели с “незалепващото” си покритие, защото съдията предприе необичайната стъпка да го обяви за наркодилър и да нареди на властите да отнемат дома му в Алдърли Едж, графство Чешир, на стойност 2 млн. британски лири (около 2,4 млн. евро).

Агенцията за борба с тежката организирана престъпност (SOCA) възнамерява да отнеме имуществото въз основа на това, че е “закупено с доходи от престъпна дейност”.

Коглън твърди, че е управляващ директор на законен бизнес, и обвинява разследващите, че провеждат корумпирана кампания, за да го вкарат зад решетките.

Но във Върховния съд в Лондон съдия Саймън постанови, че домът на Коглън, който се помещава в преустроен параклис, подлежи на конфискация по силата на Закона за приходи, придобити от престъпна дейност (2002 г.). Той заяви, че SOCA е предприела стъпки за отнемане на къщата, “тъй като тя е придобита пряко или косвено с доходи от незаконни действия (разпространение на наркотици) по време, когато Коглън е разполагал с недостатъчни или никакви законни доходи, с които да я закупи”. Постановявайки отнемане на имуществото, съдията заяви: “Смятам, че от много ранен етап г-н Коглън е разполагал с парични средства в брой в резултат на незаконни действия и е бил изключително чувствителен по отношение на риска от конфискация по силата на закона от 2002 г.”

Коглън и неговата партньорка Клеър Бургойн (майка на две деца) си поделят собствеността върху къщата, но съдията определя, че имотът е попаднал в категория, подлежаща на конфискация, преди да бъде регистриран на името на г-ца Бургойн.

Високопоставен полицейски източник заяви: “Най-накрая Дон Тефлон изгуби “незалепващото си покритие” и съдът постанови, че е поддържал охолен и луксозен живот с нечестно спечелени пари.”

Неговият случай напомня този на Ал Капоне, прословутия гангстер, ръководил престъпен синдикат по времето на “сухия режим” в САЩ и изплъзвал се на правосъдието години наред, преди да бъде затворен за укриване на данъци.

Операция “Лоренцо”

Едуард Лъндън бе представител на тежката организирана престъпност, занимаващ се с трафик на наркотици и пране на пари в района на Мърсисайд в Северозападна Англия.

През 2007 г. той бе признат за виновен по обвинения в пране на пари, след което за май 2008 г. бе насрочено изслушване за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Но през април 2008 г. той бе открит мъртъв в килията след самоубийство. Това означаваше, че процедурата по конфискация не може да бъде осъществена.

Но Отделът по гражданска конфискация и данъци на Агенцията за борба с тежката организирана престъпност (SOCA) пое случая, за да провери дали активите му подлежат на гражданска конфискация.

Установено бе, че имуществото на Лъндън е придобито с приходи от хазарт и сделки с акции. Но той декларирал, че работи като таксиметров шофьор. И няма законни доходи, които да покрият залозите или придобиването на акции.

В крайна сметка през март 2010 г. съдия Джъстис Блейк реши, че имуществото е придобито от престъпна дейност, и постанови, че активи за около 1 250 000 британски лири трябва да бъдат предадени на SOCA, включително апартамент в Албърт Док, Ливърпул, две други жилища в Мърсисайд, вила в Испания, банкови сметки и портфолио от акции. Вдовицата и дъщерята остават с приблизително 112 000 британски лири, за които се приема, че са от законен източник.

http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=1295661
 

http://svejo.net/1466083-globalization-dzhonatan-alan-da-udarim-dzhoba-na-prestapnitsite




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583807
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031