Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2012 20:17 - Нещастията на Обама
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1774 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.06.2012 20:22


image   Нещастията на Обама

Пет месеца преди президентските избори в Америка положението на Обама не е никак розово. Съперникът му Мит Ромни напредва в допитванията и получи дори неочакваната подкрепа на Бил Клинтън.

На сайта на правителството Джон Брайсън все още е сочен за "ключова фигура в икономическия екип на президента Обама". Но след един мистериозен инцидент в понеделник министърът на търговията потъна в безсрочна отпуска и надали ще се завърне в кабинета си: През уикенда, в околностите на Лос Анджелис, 68-годишният Брайсън предизвиква 3 пътно-транспортни произшествия с личния си автомобил, след което изчезва от мястото на катастрофата. По-късно полицията го намира в безсъзнание на волана. Първите тестове за алкохол и наркотици са отрицателни, резултатите от кръвната проба още не са известни.

Случката с министъра, изгубил контрол, едва ли не заема логично място в поредицата неблагополучия, връхлетели през последните дни американския президент Барак Обама. Миналата седмица например мина под знака на новите данни за броя на безработните. Квотата се е увеличила от 8,1 през април на 8,2 през май. Реакцията на президента: "Частният сектор се развива добре", проблематичнен бил единствено ограниченият брой работни места в обществената сфера. Мит Ромни туткси се възползва от опита на Обама да тушира ситуацията и заяви, че в контекста на 23-те милиона безработни президентът изглежда е загубил връзката с действителността. На Обама му се наложи да се коригира и да направи в рамките на 24 часа ново изявление: "Икономиката не върви добре. Твърде много хора са без работа", гласеше то.

Ромни бележи точки по няколко линии

 

image

Мит Ромни има защо да се усмихва

 

Само два дни преди това бяха оповестени размерите на сумите, дарени през май за кампаниите на Обама и Ромни. И за първи път се оказа, че претендентът води - със 76,8 срещу 60 милиона долара.

През 2008 Обама разчиташе много на малките дарения до 100 долара, които заедно с големите суми му донесоха общо 800 милиона долара за кампанията (срещу 200 милиона за неговия противник Джон Маккейн). За тази кампания сътрудниците на президента си бяха набелязали 1 милиард долара като цел, а сега Ромни може и да го изпревари.

В рамките на предизборната кампания екипът на Обама се впусна да атакува конкурента Ромни с клипове, в които безработни се оплакват, че са загубили местата си покрай поглъщането на техните фирми от предприятието на Ромни "Bain Capital". И ето, че точно в първия ден на този злополучен месец не друг, а бившият президент Бил Клинтън се хвърли да защитава Ромни. "Той свърши много добра работа", заяви Клинтън в интервю.

И тутакси тръгнаха спекулациите, че бившият президент може би предпочита победа за Ромни, за да подобри изходните позиции на съпругата си - сегашната външна министърка, за президентските избори през 2016-та година. Което обаче вероятно е преувеличено. 

Няколко дни по-късно демократите претърпяха и едно тежко изборно поражение: макар профсъюзите в Уисконсин да бяха поискали с подписка оставката на губернатора-републиканец Скот Уокър заради рестриктивните му мерки срещу синдикалните права, Уокър не само успя да се наложи при гласуването, а и подобри резултатите си в сравнение с предишните избори през ноември 2010. Това бе шамар и за Обама, който отправи в Туитър множество призиви за подкрепа на кандидата на демократите Том Барет.

Битката се води с всички средства

 

image

Реалността през 2008-ма: еуфория след победата на Обама

 

Също миналата седмица министърът на правосъдието Ерик Холдър трябваше под натиска на републиканците да назначи двама прокурори, които да разследват предполагаемото изнасяне на секретна информация от Белия дом - след като "Ню Йорк таймс" помести два изключително подробни репортажа за това как Обама лично разпорежда кога какви терористи на пакистанско-афганистанската граница да бъдат ударени с безпилотни самолети и как бил продължил да развива идеята на своя предшественик Джордж Буш за компютърна атака срещу иранските ядрени съоръжения.

По този повод републиканците обвиниха Обама, че е предал деликатни сведения на журналистите, за да се представи в предизборната кампания като велик стратег и по този начин е застрашил националната сигурност. Президентът решително опонира: "Предположението, че Белият дом предоставя съзнателно класифицирана информация, свързана с националната сигурност, е обидно. И не отговаря на истината".

21 седмици преди президентските избори стечението на обстоятелствата за Обама изобщо не е благоприятно. Той все още води в допитванията с 1,4 процента, но поне два от реномираните демоскопски институти дават преднина на Ромни - с 47 срещу 44 на сто. А най-тревожното за сегашния президент е, че във Флорида, където резултатите принципно са показателни за страната като цяло, Ромни води с 0,2 %.

"Напред!" гласи стегнатото, но същевременно нуждаещо се от тълкуване предизборно мото на президента. Конкурентът му излиза с доста по-конкретното обещание "Работните места на първо място". В момента Обама се концентрира върху поставянето под съмнение на способността на Ромни да управлява и да го дискредитира като маша на свръхбогатите. Но на 6 ноември всъщност ще става по-малко дума за избирането на Ромни, отколкото за преизбирането на Обама. Извън мотото "Напред!" президентът трябва да открие аргументи в подкрепа на посоката на своя курс.

АГ, ДПА, ВО, Б. Михайлова, Редактор: М. Илчева


http://www.dw.de/dw/article/0,,16019452,00.html


http://svejo.net/1552873-globalization-neshtastiyata-na-obama




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626785
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930