Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2012 20:50 - "Уолстрийт джърнал": Франция е най-голямата пречка за разрешаване на еврокризата!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5384 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 26.06.2012 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Франция е най-голямата пречка за разрешаване на еврокризата Ако ще се споделя дълга, трябва да се споделя и отговорността за икономическите решения 18:12 | 25.06.2012 | 2294 прочитания      
image

Ангела Меркел и Франсоа Оланд







Две становища от проведената миналата седмица четиристранна срещу в Рим между лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания съдържат есенцията на кризата с еврото и показват защо решението е по-далеч от всякога, пише "Уолстрийт джърнал".

 В отговор на актуалните искания да се позволи спасителни средства от еврозоната да отиват директно за рекапитализиране на испански банки, германският канцлер Ангела Меркел отговори: "Ако дам пари на испанските банки, аз съм канцлер на Германия, но не мога да кажа какво правят тези банки." По-късно френският президент Франсоа Оланд бе питан дали е готов да приеме по-нататъшно задълбочаване на политическия съюз като цена за по-голямо обединяване на дълга, на което той отговори: "Не може да има прехвърляне на суверенитет, ако няма подобрение на солидарността."

 Накратко, това е дебат по въпроса дали Германия трябва да подписва празни чекове.
 Няма шанс този дебат да бъде решен на срещата на върха на европейските лидери тази седмица. Еврозоната вече е в една минута до полунощ.

 Фискалната система на еврозоната е фрагментирана, доверието се изпарява, търсенето пресъхва и депозитите изтичат от банките. Сега има международен консенсус за мерките, необходими, за да се спре незабавно криза: Масивно закупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ), пряка рекапитализация на банките със средства от спасителните фондове и създаване на общи облигации на еврозоната.

 Нито една от тези мерки обаче няма вероятност да бъде договорена на срещата на Европейския съвет тази седмица. Очакванията са ниски и едва ли ще бъдат надхвърлени, според запознати с подготовката на форума, пише "Уолстрийт джърнал".

 В най-добрия случай лидерите могат да договорят график за общ надзор на банките в еврозоната – нещо, което е полезно, но трудно би удовлетворило пазарите.

 Нещата са в задънена улица, а най-често соченият виновник е Германия и нейният канцлер Ангела Меркел. Световни лидери леят тиради по неин адрес, тя е атакувана в пресата и обект на пасквили по кориците на списания за това, че казва "nein" на исканията за обединяване на дълга в еврозоната, като вместо това се фокусира върху дългосрочни реформи. По настояване на Меркел тази седмица Европейският съвет ще дискутира предложения от председателите на Европейския съвет, Европейската комисия, ЕЦБ и Еврогрупата за банков, фискален и политически съюз.

 Меркел е обвинявана за това, че този дневен ред е насочен върху предотвратяването на следващата криза, а не върху решаване на текущата.

 Но идеята, че еврозоната може да обедини своя дълг без ясно споразумение за политически съюз, е опасна илюзия.

 Да създадеш фискален и банков съюз без политически, означава да умножиш първоначалните грешки при създаването на паричния съюз. И има една страна, която исторически казва "non" за прехвърлянето на суверенитет, което би могло да постави еврозоната върху релсите на дългосрочната стабилност. Тази страна е Франция.

 Франция винаги се е отнасяла неохотно към прехвърлянето на суверенитет към Европейския съюз. Тя предпочита междуправителствени, а не наднационални решения за европейските предизвикателства, което отразява дългата й история на централизирана държава. Ето защо еврозоната до голяма степен бе оформена според замисъла на Франция, като клуб на суверенни държави.

 Теоретично, това не беше лош план: без спасяване на закъсалите и забрана на ЕЦБ да финансира правителства – правила, от които се очакваше да принудят страните да управляват икономиките си разумно.

 За съжаление, този план не оцеля при контакта си с реалността. Правителствата не управляваха икономиките си благоразумно по време на финансовия бум и не желаят или не са способни да посрещнат проблемите с икономиките си сега.

 Но ако Франция смята, че отговорът на настоящата криза е един паричен съюз, в който отговорностите за дълговете се споделят след като възникнат, тогава е нужен нов набор от политически договорености, при който също така се споделя и отговорността за икономическите решения. Междуправителственият модел, в който единната валута е подкрепена от 17 суверенни държави, със сигурност е остарял.

 Нищо в историята на еврозоната не показва, че предлагането на празен чек, независимо дали от ЕЦБ или от спасителните фондове, ще свърши друга работа освен закупуване на време – време, което ще е пропиляно, вместо използвано да се решават дълбоките структурни проблеми, произтичащи от негъвкавите трудови пазари, неефективните бюрокрации и социални системи, които страните не могат да си позволят.

 Гърция се провали в приложението на много от структурните реформи, договорени като условие за двата спасителни пакета. Усилията за реформи в Италия бързо загубиха темпо в момента, когато ЕЦП отправи предложението си за евтини, дългосрочни заеми за банките, докато Испания предлага само половинчата реформа на своите банки.

Дори когато правителствата се опитват да бъдат добродетелни, избирателите може да имат други идеи.

Откакто започна еврокризата, нито един действащ правителствен или държавен ръководител не бе преизбран на поста. Новото гръцко правителство се зарича да не съкращава един държавен служител, въпреки ангажимента на предишното правителство за намаляване на 150000 работни места до 2015 г.. Междувременно президентът Оланд спечели изборите с програма, която не се съобразява с предизвикателството от дълбока структурна реформа на френската икономика, обещавайки да намали пенсионната възраст до 62-60 години за някои работници, да се въведе нова максимална данъчна ставка от 75% за най-високите доходи и да направи още по-трудно освобождаването на работници.

Изправени пред тази дисфукционална политическа обратна тяга, за Германия и за ЕЦБ няма никакъв смисъл да се съгласят на обединение на дълговете, дори и ако правните пречки бъдат преодолени бързо.

Пазарите не могат да бъдат заблудени за дълго, ако няма силен механизъм, гарантиращ дългосрочно справяне с дълговите проблеми или за разпределяне на загубите, ако общият дългов буламач остане неразрешен.

Тези, които призовават за незабавни действия, може да се прави, че загубите биха паднали основно върху кредиторите под формата на по-висока инфлация и фискални трансфери, тъй като алтернативата да бъдат принуждавани хората в задлъжнелите страни да понесат разходите за приспособяването е политически невъзможна и най-вероятно ще доведе до колапс на еврото.

 Но това не може да стане скришом: разпределянето на загубите е акт на насилие срещу индивидуалните права на собственост. Само наднационален орган, ползващ се с висока степен на обществено доверие, може да реши, например, каква част от загубите на испанските банки ще трябва да бъдат понесени от словашките пенсионери, вместо от инвеститорите, управителите и служителите в тези банки.

Да се разпределят загубите по какъвто и да е друг начин би било рецепта за дългосрочна политическа и финансова нестабилност.
 
Г-н Оланд греши: дебатът за суверенитета не е периферен въпрос. Той е в сърцевината на дебата за солидарността. И Франция е най-голямата пречка за намиране на решение.

http://www.mediapool.bg/%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-news194480.html


http://svejo.net/1560421-globalization-uolstriyt-dzharnal-frantsiya-e-nay-golyamata-prechka-za-razreshavane-na-evrokrizata




Гласувай:
5



1. podvodni - Само наднационален орган, ползващ ...
26.06.2012 21:14
Само наднационален орган, ползващ се с висока степен на обществено доверие, може да реши, например, каква част от загубите на испанските банки ще трябва да бъдат понесени от словашките пенсионери, вместо от инвеститорите, управителите и служителите в тези банки.

Ето къде бил ключът от бараката. Вместо инвеститорите и управителите на банките които са закъсали да понесат своята отговорнос, то някой друг вместо тях ще им плаща тяволъка. Хитро ! Създаваш банка, правиш поразии, после някой от източният блок ти плаща оатгоре за магариите. Е мерси, без нас. Прав е Оланд. Не той ще бъде виновен за разпада на ЕС, а тези които напрвиха нризата.
цитирай
2. meto76 - Кризата я направиха държавите и ...
26.06.2012 21:52
Кризата я направиха държавите и правителствата, които теглиха заеми, които не могат да върнат и баламите които купуваха недвижими имоти на космически цени и сега не могат да си връщат заемите.От това страдат банките и вложителите в тях, чиито спестявания спасяват в случая от ЕС, а не задниците на банкерите.
цитирай
3. podvodni - Държавите и правителствата тег...
26.06.2012 22:03
Държавите и правителствата теглиха заеми да спасяват банките които от кадърното управление на банкерите бяха бая закъсали. Единсвино Исландия не направи този номер и не пое задълженията на банките. Просто ги остави да се удавят. В останалата част на ЕС се удавиха правителствата и банките отново трябва да бъдат спасявани. Защо? Защото дебелият банкерски задник не желае да понесе отговорност.

По принцип замисъла на ЕС, е да бъде отнет суверинтета на страните.
цитирай
4. alexs - Всъщност истината е една високите ...
26.06.2012 22:27
Всъщност истината е една високите лихви по дълговете погубват икономикиките. Или трябва да се намалят лихвите по кредите или да се печатат евра и ЕЦБ да рефинансира при много ниска лихва длъжниците.
В САЩ това го правят
Необходими са и за количествени улеснения и за Европа
Рестикциите и икономиите не водят до нищо добро свива се произвдството а Германия на кого сте изнася тогава
Исландия предприе добро решение Ако всички кажат на лихварите 1-2 процента лихви или не плащаме тогава нещата ще почнат да се оправят...
цитирай
5. alexs - Кризата я направиха държавите и ...
26.06.2012 22:35
meto76 написа:
Кризата я направиха държавите и правителствата, които теглиха заеми, които не могат да върнат и баламите които купуваха недвижими имоти на космически цени и сега не могат да си връщат заемите.От това страдат банките и вложителите в тях, чиито спестявания спасяват в случая от ЕС, а не задниците на банкерите.

Именно банкерите с увеличаване на лихвите я предизвикват кризата су величаване на лихвите по дълга на домакинства фирми и правителства се намаляват парите за потреблние увеличава се безработицата заплатите падат и брутния продукт пада.
Е някои искат да правят пари от нищото
цитирай
6. meto76 - Лихвите по дълговете са цената на ...
26.06.2012 23:04
Лихвите по дълговете са цената на кредита, а той се определя от конкурентноспособността на длъжника, от възможността длъжника да си върне кредита.Колкото по ненадежден е един длъжник, толкова лихвата е по-висока.Пазарите това отразяват.САЩ,Великобритания и Япония имат висок кредитен рейтинг, защото пазарите оценяват факта че са надеждни длъжници и няма вероятност да не си върнат кредитите, докато за страните от Еврозоната това не е така. Пазарите смятат, че Гърция,Испания,Италия, Португалия са фалирали държави, което е така.
цитирай
7. podvodni - Много ми е смешно когато се казва - ...
27.06.2012 09:08
Много ми е смешно когато се казва - паззарите това, пазарите онова. Все едно, че пазарите са някакъв жив обект, а не субективен фактор, събирателна от няколко компонента. А пък банковият пазар си е направо една пародия на взаимоотношения. Някакво агенция по някакви незнайни правила определя някакви кредитни рейтинги. Остави другото ами и вярват!? Сякаш не помнят цирка с "Лемън Брадърс". Фонда фалира, а от Мъдис все още им даваха ААА. Банковият сектор плаче за най-жестока държавна регулация. Банките реално трябва да се превърнат само в пощенски кутии за трансфер на кинти.
цитирай
8. kostadin - Всъшност знаете ли какво означава ...
27.06.2012 10:15
Всъшност знаете ли какво означава фалирала държава.
Това е място където се извършва революция!
цитирай
9. анонимен - "Банките реално трябва да се превърнат само в пощенски кутии за трансфер на кинти."
27.06.2012 10:16
Аз не разбирам от финанси и операции, но този израз ми допада много.
И да си кажа...
Като "кутия", печалба до 2-5%
Като дава заеми, лихвата да не надвишава 5%. 12,5 - 14% са убийствени за хала на българина /пък и не само за него/.

Не знам защо, но вярвам на Франция. Сигурно защото са ми симпатични. :)))
цитирай
10. kostadin - Аз не разбирам от финанси и опера...
27.06.2012 14:07
azop написа:
Аз не разбирам от финанси и операции, но този израз ми допада много.
И да си кажа...
Като "кутия", печалба до 2-5%
Като дава заеми, лихвата да не надвишава 5%. 12,5 - 14% са убийствени за хала на българина /пък и не само за него/.

Не знам защо, но вярвам на Франция. Сигурно защото са ми симпатични. :)))

Еврейте и мюсулманните почти са го решили за себеподобните си по религия -не се взима лихва от брата по религия .Християните отдавна са забравили за това.
Изобщо не вярвай на никого Вярваш ли, то ти си готов да те излъжат
цитирай
11. kostadin - Лихвите по дълговете са цената на ...
27.06.2012 14:12
meto76 написа:
Лихвите по дълговете са цената на кредита, а той се определя от конкурентноспособността на длъжника, от възможността длъжника да си върне кредита.Колкото по ненадежден е един длъжник, толкова лихвата е по-висока.Пазарите това отразяват.САЩ,Великобритания и Япония имат висок кредитен рейтинг, защото пазарите оценяват факта че са надеждни длъжници и няма вероятност да не си върнат кредитите, докато за страните от Еврозоната това не е така. Пазарите смятат, че Гърция,Испания,Италия, Португалия са фалирали държави, което е така.

Много зависи каква е големината на лихвата ,а и защо да плащам лихви Да ама не ние всички изплащаме кредитите ,които взимат от банките т. н. предприемачи.Плащаме лихви и върху заемите с които властимащите се облажват и т. н. Стига си бълвал глупости Хартията е почти без пари ,а всички плащаме данък на банкера под формата на лихви т. е. даваме му част отк живота си .Глей си работата.Ако парите бяха истинска стока то те щяха да изчезнат отдавна-не стават за нищо, по тази причина от време на време започват да печатат нови пар. знаци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579683
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031