Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2012 07:04 - "Ди Велт" : Премиерското такси за футболисти
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1788 Коментари: 0 Гласове:
1



  Премиерското такси за футболисти

Българският премиер Борисов предостави правителствения самолет на футболния си отбор за участие в среща на Черноморието. И въобще не разбира произтеклата от това суматоха.

На темата се спира Томас Розер от "Ди Велт"

"Кой ще кара?" Родителите на многообещаващите млади футболни таланти си задават този досаден въпрос всеки път, когато предстоят мачове на чужд терен. Позастарелите футболисти-аматьори в България обаче биха могли да си зададат съвсем друг въпрос, а именно: "Кога излитаме?".

Без угризения на съвестта

 

image

Премиерът не разбира вълненията около полета на футболистите-аматьори

 

В дъното на светското пътуване на българския отбор "Витоша" - Бистрица към Черно море е една изгубена игра на карти. Понеже централният нападател и премиер Бойко Борисов изгубил на карти от съпартиеца си Емил Димитров, трябвало да му изпълни едно желание. С желанието си скандално известният представител на ГЕРБ надали е предизвикал недоволството на премиера - "Бистрица" да излезе в приятелски мач срещу "Чавдар" - Етрополе, собственик на който е Димитров.

И двата отбора на колкото рутинираните, толкова и поохранени футболни приятели са базирани в околностите на София. Но защо трябва да се играе наблизо, след като морето е толкова далеч? И така под ръководството на Борисов и Димитров двата отбора се качват на Ербъса на българското правителство - самолетът откарва косматите футболни прасци на приятелски мач във Варна.

В средата на август, позовавайки се на анонимни опозиционни депутати, вестник "Преса" прави самолетната екскурзия на футболистите публично достояние. А у бившия бодигард, който дори бе избран за футболист на 2011-та година с гласовете на феновете в знак на протест срещу жалките постижения на местните национали, няма и следа от угризения на съвестта.

Всичко е "напълно незаконно"

 

image

С премиерската машина често летят футболисти

 

Полетът бил платен от противниковия "Чавдар", казва бившият шампион по карате Борисов в отговор на критиките за злоупотреба със служебно положение. Освен това бил предоставял правителствения самолет на отбори като ЦСКА и "Левски" поне 20 пъти за мачове от европейските турнири. "С какво е по-различна "Бистрица", пита той.

Бившият шеф на правителствения авиоотряд Цвятко Луканов обаче определя като "напълно незаконно" използването на самолета за превоз на футболните съотборници на премиера. От една страна те не са в списъка на хората, които имат правото да пътуват с този самолет. От друга - е абсолютно забранено правителственият самолет да се наема срещу заплащане.

За портала "Свобода" разходката на футболистите на Борисов е не само още едно доказателство за неговия "авторитарен произвол". "Още по-лошо" е неговото оправдание, че било обичайна практика футболните клубове да летят с държавната въздушна флота: "От тази гледна точка правителственият самолет се оказва такси за футболисти.


http://www.dw.de/dw/article/0,,16179752,00.html



На мач с премиерския самолет

Възможно ли е правителствен самолет да вози два нискоразрядни футболни отбора за приятелски мач помежду им? В България – да. Понеже в единия отбор играе лично министър-председателят.

Два световно неизвестни футболни отбора от две малки селища в Западна България играят приятелски мач на другия край на страната, на стадиона в "морската ни столица". Това "събитие", което от футболна гледна точка си е на нивото на махленско мачле, щеше да остане абсолютно незначително и незабелязано, а и нямаше да е възможно, ако не бяха две обстоятелства.

Първо, в единия отбор като централен нападател е картотекиран и играе, включително във въпросния мач, министър-председателят на държавата. А почетен председател и фактически собственик на другия отбор е мастит депутат от управляващата партия и приятел на министър-председателя, прочул се с неуморната си законодателна дейност в полза на собствения си бизнес. Второто и по-важно в случая обстоятелство е, че двата отбора пристигат за мача не как да е, а с правителствения самолет, изпратен за целта с личното разпореждане на министър-председателя централен нападател.

 

image

 

Едно забележително футболно събитие

   

 

 
 

 

"Абсолютно законна услуга"

Самите участници в тази случка, естествено, не виждат в нея нищо лошо – защото услугата била "абсолютно 100% платена и законна". Както ще видим твърдението им е доста спорно. Но дори този полет да е наистина платен и законен, това не означава, че е реден. В България, както е известно, по принцип и най-големите безобразия обикновено се оказват напълно законни.

Да приемем, че поръчалите полета наистина са платили нещо за него - макар че засега няма никакви доказателства. Това обаче съвсем не означава, че той е "безплатен за данъкоплатеца". Защото данъкоплатецът всяка година издържа правителствения авиоотряд със 7 милиона лева, а и като е купил въпросния самолет със свои пари въобще не е имал предвид с него да се вози Сульо и Пульо за щяло и нещяло.

От друга страна според закона с този самолет могат да се извършват само полети със специално предназначение (за президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание и министър-председателя) и за нуждите на министерства и ведомства. Българският футболен съюз, от чието име формално е заявката за полета, не е нито едното, нито другото. Освен това правителственият авиоотряд, както се оказа, няма необходимия сертификат за извършване на търговски полети.

Вярно, че по закон авиоотрядът е на лично подчинение на премиера и полетите се извършват с негова лична заповед. Но това съвсем не означава, че той може да се разпорежда с него като с лично превозно средство. Не само заради закона, а и защото по принцип един държавник би трябвало да се грижи за разумното ползване на обществения ресурс.

 

image

 

Нима всеки може да лети с правителствения самолет?

   

 

 
 

 

Заради лична прищявка и собствен кеф

Че в случая това съвсем не е така, става ясно от очевидните отговори на няколко прости въпроса. Най-напред – може ли всеки да лети с правителствения самолет, ако си плати? Очевидният отговор е не. За такива полети няма официално обявени регламент, условия и цени.

Следващият въпрос – щеше ли да е възможно селски отбор като този от полите на Витоша да литне за приятелско мачле край брега на Черно море с правителствения самолет, ако неговият капитан и център-нападател не беше министър-председател? Въпреки че като футболни "качества" този отбор едва ли отстъпва кой знае колко на "Левски" и ЦСКА, на които министър-председателят също бил "давал" самолета, и тук очевидният отговор е отрицателен.

И накрая – защо се е наложило двата отбора да бият път, за да се срещнат чак на морето, а не някъде в родния си край? И защо не са пътували с автобус или в краен случай с редовен полет? Без значение дали, както се твърди, всичко е заради загубена игра на карти или не, очевидният отговор е: защото министър-председателят и неговият приятел-депутат в този момент са си почивали край морето. И правителственият самолет е полетял сякаш им е бащиният, по лична прищявка и за собствен кеф.

Навсякъде в света, към който и ние с гордост се причисляваме, тази случка би предизвикала грандиозен обществен скандал с непоправими последици за политическата кариера на участващите в нея. Но не и в България. Най-скандалното обаче е, че на тях дори не им минава през ума колко скандална е тя.

http://www.dw.de/dw/article/0,,16177708,00.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611157
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930