Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 22:17 - На изборите в САЩ битката вече е между тези, които създават, и тези, които получават
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2311 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 20.09.2012 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На изборите в САЩ битката вече е между тези, които създават, и тези, които получават Ромни каза онова, което Обама не желае да признае - че колкото повече хора получават придобивки от правителството, толкова повече хора ще гласуват за увеличение на придобивките от правителството
Крис Стърулот, "Фокс нюз"


image
Графика
"47% от хората ще гласуват за президента, без да се замислят. Добре, има 47%, които са с него, които зависят от правителството, които вярват, че са жертви, които са убедени, че правителството е задължено да се грижи за тях, че им се полагат здравни застраховки, храна, жилище, какво ли още не. Полагат им се! И правителството трябва да им ги даде! И те ще гласуват за този президент, без нищо друго да има значение"

Кандидатът за президент на републиканците Мит Ромни на предизборна среща за набиране на средства на 17 май т.г. в Бока Ратон, Флорида, на видеозапис, разпространен от либералното сп. "Мадър Джоунс"

--------------------------------------------------------------

Политическите коментатори сравняват този запис от предизборната среща и изказването на Мит Ромни с видеозаписа от 2008 г. на тогавашния сенатор Барак Обама, който обвини за проблемите си на първичните избори на Демократическата партия в Пенсилвания онези избиратели, които "се заплесват по оръжия или религия, или изпитват антипатия към хора, които не са като тях".

Но докато Обама говореше за нещо, което бе в противоречие с посланието на кампанията си - подценявайки същите тези избиратели, които се опитва да привлече на своя страна, Ромни натъртваше на целта на своето послание, но по един много по-драстичен от обичайния си начин. В тайно записаното му изказване Обама казва, че трябва да убеди тези избиратели, че всъщност е на тяхна страна, и да им покаже, че ще увеличи данъците за онези, които още тогава той нарича "1 процент", за да им осигури по-щедри придобивки. Ромни се опитва да разшири този дебат. В определени моменти той призовава за национален референдум по въпроса какво правителство можем да си позволим, дори и да ни харесват придобивките, които то ни осигурява.

Изказването на Обама бе опит да покаже на избирателите, заети в производството, че е на тяхна страна, с обещанието да увеличи данъците. Че може да им помогне да превъзмогнат собствените си расистки или ксенофобски настроения. Че може да ги спечели с обещания за щедри правителствени разходи. Той частично успя с тези избиратели през 2008 г., но партията му не успя през 2010 г.

Посланието на Ромни пък е, че няма да спечели гласовете на тези 47%, които не плащат подоходен данък, но няма и да се опитва да го стори. Докато Обама обясняваше защо се опитва да привлече избиратели, които са против него и предпочитат Хилари Клинтън на първичните избори или републиканския кандидат на общите избори, Ромни обяснява защо отписва една огромна част от електората.

И докато демократите може да не са съгласни с Ромни за това какво мотивира онези, които ще гласуват за Обама, никой не може да отрече, че той е почти напълно прав за броя им и за това, че те няма да минат на страната на републиканците тази година.

Настоящият лайтмотив на кампанията на Ромни е идеята, занимаваща отдавна американската десница - противопоставянето между тези, които създават, и тези, които получават. Онези, които вярват в по-малката намеса на правителството, са водени от страха, че увеличаването на правителството е машина на принципа на перпетуум мобиле. Колкото повече хора получават придобивки от правителството, толкова повече хора ще гласуват за увеличение на придобивките от правителството.

Това е националната версия на песента, която се пее през последните години на щатско и местно ниво.

В Чикаго съюзът на учителите от обществените училища стачкува заради умерените реформи, предложени от кмета демократ Рам Еманюел. Последните 30 години бяха белязани от любовната афера между профсъюзите на държавните служители и политиците от Демократическата партия. Това бе добро време за двете страни в Чикаго и в доминираните от демократите градове и щати в страната. Профсъюзите на държавните служители осигуряват средствата и организацията за избор на демократите, които в отплата увеличават заплатите, придобивките и привилегиите за техните членове.

Този цикъл обаче не може да продължава вечно. В Калифорния, Уисконсин, Мичиган и много други щати и градове бюджетите не могат да си позволят тези увеличения да продължат и това води до конфликт между политиците и техните патрони в правителствените профсъюзи. В Калифорния бъдещето остава неясно и зависи от мащабно увеличаване на данъците, предложено от губернатора демократ. В Уисконсин и Мичиган губернаторите републиканци извоюваха намаления.

Има моменти, когато Ромни сякаш фокусира дебата върху компетентността. Кой е по-добър мениджър - той или Обама? Ромни твърди, че може да управлява по-добре и трябва да спечели високия пост единствено въз основа на компетентността си. Видеозаписът обаче е доказателство, че има и идеологическо течение в кампанията на бившия губернатор на Масачузетс - тенденция, която най-ясно личи в решението на Ромни да избере Пол Райън за свой кандидат за вицепрезидент. Идеята за опасностите, произтичащи от факта, че толкова много граждани разчитат на придобивките от правителството, бележи цялата кариера на Райън. Републиканци като Райън отдавна предупреждават за наближаването на момента, когато демократите ще са включили толкова много избиратели в списъците за федерални придобивки, че няма да има достатъчно нетни данъкоплатци, които да гласуват в подкрепа на намаляването на намесата и ролята на правителството. Ромни и кампанията му сякаш избягваха този аргумент по време на националната конференция и по време на предизборната кампания. Те залагаха на аргумента за компетентността вместо на посланието, че страната върви към тотална зависимост от правителството, която, веднъж нарушена, няма да може да бъде поправена. Този подход носи риск от голямо поражение, но въпреки това е по-добрият за Ромни. Защото пресата непрестанно говори за гафовете на Ромни и той е на път да загуби коза си, че е по-компетентен да бъде президент. Той трябва да поведе битка на идея и визия. Изборът на Райън бе стъпка в тази посока. Преди дни той направи още една крачка, когато публично заяви, че застава зад думите си от огласения видеозапис. Вместо страхливо да отстъпи или да се скрие, той потвърди позицията си.

Вероятно тъкмо заради този запис и излъчването му отново и отново Ромни няма да може да отстъпи от дръзкия си ход.


http://www.segabg.com/article.php?id=616755



Гласувай:
2



1. pitashtia - Не е точно така
21.09.2012 17:23
Битката е между лявата и дясната демагогия, а истинският проблем дори не е формулиран и към момента няма решение. Независимо кого ще изберат, положението с боксуващата икономика няма да се поправи нито с леви , нито с десни мантри и изтъркани номера.Който и да дойде на власт, ще трябва да печата долари и разликата е само в това, как ще бъдат похарчени. Дори производителните да бъдат освободени от данъци, а непроизводителните от социална защита, нищо няма да се промени. В какво ще си вложат спестените от данъците парите производителните? Ще открият работни места? Ще открият, ако могат да спечелят, а ще печелят ако има евтина работна ръка и пазар, а пазар ще има ако има търсене, но откъде ще се вземе то, ако не плащат заплати и данъци. Кой ще харчи?Китайците? Европейците? Или онези в Африка, които нямат за деня един долар. Няма кой и ще печатат за да ги харчат за оръжия и войни. В обратния случай какво е по-различното. Високите данъци ще прогонят капитала по чужбина и ще оскъпят продукта на онези, които изнасят, ще намалят конкурентоспособността, ще затворят работни места и тогава -печатай за да раздаваш и купуваш китайски боклуци.
цитирай
2. meto76 - Данъкоплатците във водещия 1% в САЩ ...
22.09.2012 10:16
Данъкоплатците във водещия 1% в САЩ с най-големи доходи изработват едва 20% от нетния доход в страната, но плащат почти 40% данъци, което е двойно повече от дяла, който им се полага. Данъкоплатците с най-високи доходи в първите 10% изработват малко повече от една трета от дохода, но плащат почти 70% от целия данък. В долната половина на таблицата, 50-те% данъкоплатци на дъното изработват около 13% от дохода, но плащат по-малко от 3% за данъци. Практически, повечето от тези данъкоплатци получават много повече държавни плащания и помощи в натура, отколкото са платили, така че разликата в доходите между едните и другите е много по-малка, отколкото изглежда.

http://meto76.blog.bg/biznes/2010/12/24/richard-ran-bogatite-veche-plashtat-poveche-ot-spravedlivoto.656749

"В долната половина на таблицата, 50-те% данъкоплатци на дъното изработват около 13% от дохода, но плащат по-малко от 3% за данъци." Какво ли е съотношението в България!?!
цитирай
3. meto76 - данъкоплатците във водещия 1% с ...
22.09.2012 10:18
данъкоплатците във водещия 1% с най-големи доходи изработват едва 20% от нетния доход в страната, но плащат почти 40% данъци, което е двойно повече от дяла, който им се полага. Данъкоплатците с най-високи доходи в първите 10% изработват малко повече от една трета от дохода, но плащат почти 70% от целия данък. В долната половина на таблицата, 50-те% данъкоплатци на дъното изработват около 13% от дохода, но плащат по-малко от 3% за данъци.

http://meto76.blog.bg/biznes/2010/12/24/richard-ran-bogatite-veche-plashtat-poveche-ot-spravedlivoto.656749

В долната половина на таблицата, 50-те% данъкоплатци на дъното изработват около 13% от дохода, но плащат по-малко от 3% за данъци." Какво ли е съотношението в България?!?
цитирай
4. meto76 - Мит Ромни с повече доходи от Обама, ...
22.09.2012 10:20
Мит Ромни с повече доходи от Обама, но с по-ниски данъци

http://dnes.dir.bg/news/USA-barak-obama-dohodi-mit-romni-12041509?nt=4
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580733
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031