Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 18:27 - Джеймс Пардю: Позицията на Борисов за Македония не е от полза за националните интереси на България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1996 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.12.2012 18:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Позицията на Борисов за Македония не е от полза за националните интереси на България   20.12.2012 / 11:43 от: Джеймс Пардю за в. Труд image

Посланик Джеймс Пардю, заедно с Ричард Хорбрук и генерал Уесли Кларк обявяват споразумението за мир в Босна през 1995 година
 

България може да има проблеми в двустранните отношения с Македония, но те не са достатъчни, за да обяснят решението за блокиране на македонското присъединяване към ЕС. Тази драматична промяна в политиката на правителството на Борисов не е нито оправдана, нито мъдра. Новата му позиция не е от полза на широките национални интереси на България и скъсва с конструктивната регионална политика, която служеше добре на страната десетилетия наред. Външната политика на България в региона беше до голяма степен зряла и конструктивна през последните 20 години.

Страната избегна междуетническите страсти и конфликти, които разкъсаха други страни на Балканите.

Същевременно България отзивчиво сътрудничеше на международната общност за прекратяването на конфликтите и приобщаването на новите балкански страни към демократичните западни институции.

Тази разумна политика бе отражение на ясното разбиране, че българският национален интерес е най-добре защитен при регионална стабилност, дух на сътрудничество със съседите и общ ангажимент към демократичните ценности на ЕС и НАТО.

 

Добросъседска отрова

Превключването към употреба на едностранни изисквания, за да се блокира Македония по същия път, който България извървя към членството в ЕС, е радикално отстъпление от принципите, които направляваха българската външна политика досега.

За Македония това е сериозно предателство, което подхранва още повече националната неувереност. Новата българска политика спрямо нея има потенциала да я откъсне от България и да отрови добросъседските отношения за години напред.

Несъмнено Македония понякога е труден партньор. Но България трябва да разбере, че съседката й е нова демокрация и няма модерната история на независимост и дълбочината на институционалния капацитет на България.

Македония върви по-бавно от България към ЕС и НАТО заради войната в Косово и вътрешния си междуетнически конфликт от 2001 г. Спъва я и мъчителният й спор с Гърция за името на държавата.

При тези условия македонците стават неуверени и обидчиви, защото още се борят да дефинират националната си идентичност.

Правителството на ВМРО използва тъкмо тази национална неувереност, за да задържи подкрепата за себе си. А българската блокада пред македонското членство в ЕС само налива масло в огъня на тези негативни импулси.

Гърция сигурно е много доволна, че още една еврочленка поставя условия пред Македония. Атина блокира Скопие и за ЕС, и за НАТО. Но ако все пак спорът за името се реши, ще остане ли България единствената пречка пред евроинтеграцията на Македония?

Много се съмнявам.

Ако новата българска политика не може да премине този тест, заслужава ли си наистина да се причиняват такива вреди на отношенията между двете страни?

Българите много добре знаят, че ЕС има дълъг списък от критерии за членство. Двустранните проблеми могат да играят съществена роля, но само когато под въпрос са жизненоважни интереси.

Западноевропейските страни създадоха ЕС, защото съзряха, че икономическото, а след това и политическото единство отговарят на дългосрочния интерес на народите им. НАТО бе създадена по същата логика.

Тези държави оставиха настрана дребните си двустранни спорове, които все пак бяха далеч по-големи от тези на България и Гърция с Македония. София и Атина трябва да възприемат същия подход спрямо Скопие и да сложат бъдещето над относително дребните проблеми.

Противопоставянето на македонското еврочленство изглежда малко агресивно от страна на нова членка, която си има собствени проблеми с ЕС и другите си международни партньори.

Правителството на Борисов не усвоява всички евросредства и не покрива стандартите за върховенството на закона и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Освен това българската демокрация се подхлъзва в грешна посока - кабинетът "Борисов" е критикуван за свободата на печата и провеждането на изборите.

 

Пагубен шаблон

На България и Македония им е вродено да са съюзници. Защо България си променя политиката тъкмо сега?

Правителството на Борисов, изглежда, влиза в един лош политически шаблон, който е твърде широко разпространен на Балканите, но е пагубен. Правителствата в региона често прибягват до национализъм и разпалване на междуетническо напрежение, за да отклонят вниманието от провала си да откликнат на вътрешнополитическите изисквания.

Междуетническите отношения в България днес са по-обтегнати от всякога през последните десетилетия. А в същото време страната се олюлява под игото на корупцията, икономическия упадък и слабите си институции.

Тези проблеми няма да се решат с визити във Вашингтон, обръщане към национализма и политическа конфронтация с Македония.

 

Българският интерес

Като човек, на когото и двете страни са близо до сърцето, се присъединявам към бившите български президенти и други сериозни политически фигури в страната и призовавам българското правителство да промени контрапродуктивната си политика на спъване на македонското членство в ЕС.

България е изправена пред големи предизвикателства и няма да се справи с тях, блокирайки аспирациите на съседките си.

Именно активна подкрепа за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО ще е от голяма полза за жизненоважните български интереси, докато България се концентрира върху сериозните си вътрешни проблеми.

 

 

Деймс Пардю беше посланик на САЩ у нас през 2002-2005 г., а през 2001-ва бе специален пратеник на президента Джордж Буш в Македония за прекратяването на междуетническа война там. Той е един от авторите на Охридското споразумение.

 

Преди това той беше специален представител за Косово, а още през 1995 гдина беше в екипа на покойния Ричард Хоолбрук, който постигна мирното споразумение за Босна и участва в подготовката за Дейътнския мирен договор.

 

http://www.glasove.com/pozitsiyata-na-borisov-za-makedoniya-ne-e-ot-polza-za-natsionalnite-interesi-na-bulgariya-24286



Гласувай:
2



1. sande - Пагубен шаблон и инерция на балкански страсти и мислене ...
21.12.2012 10:46
На България и Македония им е вродено да са съюзници. Защо България си променя политиката тъкмо сега?

Правителството на Борисов, изглежда, влиза в един лош политически шаблон, който е твърде широко разпространен на Балканите, но е пагубен. Правителствата в региона често прибягват до национализъм и разпалване на междуетническо напрежение, за да отклонят вниманието от провала си да откликнат на вътрешнополитическите изисквания.

***
Не е ли чудно американец да ни казва това, което ние би трябвало по-добре от всеки да знаем.

Правителствата не са вечни. И политиките им. И игрите им, и конюктурата. И робуването на чужди интереси.

А народа е един. Него трябва да гледаме. С него трябва да разговаряме. Нищо не е последно.

Поздрави за тази информация!
цитирай
2. kapito - именно
23.12.2012 14:16
именно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579209
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031