Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 21:34 - Барак Обама се закле пред 800 хиляди американци
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2193 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.01.2013 21:47


Барак Обама положи клетва и изложи приоритетите за втория си мандат в присъствието на столици хиляди американци, стекли се пред Капитолия за тържествената церемония.

Президентът каза: "Аз, Барак Хусейн Обама, се заклевам тържествено да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати, и, доколкото позволяват силите ми, да пазя, браня и защитавам конституцията на САЩ".

После съгласно традицията добави: "И нека Бог ми помага".

Този път Обама положи клетва върху две Библии. Над едната през 1861 г. се е заклел Ейбрахам Линкълн. Другата е принадлежала на бореца за права на чернокожите американци МартинЛутър Кинг, в чест на когото в Америка днес се отбелязва национален празник.

Малко преди Обама публична клетва за втория си мандат днес положи вицепрезидентът Джо Байдън.

В 18-минутната си реч след клетвата президент призова за нови идеи и технологии за преустройство на управлението, на данъчния кодекс, за образователна реформа и предоставяне на гражданите на знания и умения, необходими им да работят по-усърдно, да научават и постигат повече.


Винаги сме съзнавали, че променят ли се времената, ще трябва да се променяме и ние, че верността към основополагащите ни принципи изисква да отговаряме по нов начини на новите предизвикателства, заяви Обама.

Ще трябва да вземаме трудни решения за ограничаване федералния дефицит и разходите за здравеопазване, страната ще работи и за справяне със заплахата на климатичните промени, като продължи да върви по пътя на устойчива енергетика, каза президентът.

Обама заяви, че ще защитава американските ценности по света чрез "силата на оръжието и върховенството на закона".

В обръщението си, прекъсвано многократно от аплодисменти, той отбеляза, че страната трябва да прояви смелостта да решава разногласията с други държави по мирен път, като запази съюзите си по света.

Ще подкрепяме демокрацията от Азия до Африка, от Северна и Латинска Америка до Близкия изток, тъй като интересите и съвестта ни изискват от нас да действаме от името на онези, които жадуват свобода, каза Обама.

Президентът призова за съсредоточаване повече върху благополучието на средната класа, отколкото върху преуспяването на малоброен елит и призова политиците да загърбят разделящите ги пристрастия и да се заемат с належащите икономически проблеми.

Той апелира също да се работи по множество въпроси като имиграционната реформа, правата на хомосексуалните и борбата с насилието, причинено от оръжия.

Цитирайки Декларацията за независимост пред сънародниците си, 44-тият президент заяви: "Пътят ни няма да завърши, докато не бъдат уредени тези въпроси". Поколения американци са били подлагани на изпитания чрез кризи, които направиха волята ни желязна и доказаха нашата издръжливост. Десетилетието на война приключва, а икономическото възстановяване започна. Събратя мои, американци, създадени сме за този момент и няма да пропуснем тази възможност, тъй като ще направим това заедно, обърна се президентът към сънародниците си.

До президента беше първата дама Мишел Обама, тя държеше библиите. Там бяха и дъщерите им Малиа и Саша.

Първата дама беше избрала рокля и палто на Том Браун, веднага отбелязаха Ройтерс и АП. Тъмносиният плат е на малки карета и наподобява мъжка копринена вратовръзка. Коланът и обувките на Мишел Обама са от "Дж. Крю", а колието й е създадено от Кейти Уотърман.

След церемонията тоалетът и аксесоарите ще бъдат предадени в Националния архив. Голямата дъщеря на Обама Малия е с ансамбъл от "Дж. Крю", а малката Саша е с палто и рокля от Кейт Спейд.


Химнът на САЩ изпълни Бионсе в съпровод на военен оркестър.

В центъра на Вашингтон още от сутринта започнаха да се стичат хиляди американци, които държаха да станат свидетели на церемонията. Предполага се, че тя е била проследена на място пред Капитолия от около 800 000 души.

Разбира се, бяха пускани само хора със специални за събитието пропуски.

Събралите се на "Нешънъл мол" пред Капитолия стотици хиляди хора развяваха американски знамена, още когато приветстваха пристигащите на трибуната пред Конгреса видни личности, като президентите Джими Картър и Бил Клинтън със съпругите си. 

Вчера, 20 януари в съответствие с Конституцията на САЩ
подобна церемония, но в тесен кръг се състоя в Белия дом, тъй като традицията повелява, когато 20 януари е неделя, публичните церемонии да се организират в понеделник, 21 януари.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5459351











Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613491
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930