Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2013 15:01 - Петър Николов: ГЕРБ ще се разпадне на трите си клана - Борисов, Цветанов и Плевнелиев
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1137 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.04.2013 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Петър Николов: ГЕРБ ще се разпадне на трите си клана - Борисов, Цветанов и Плевнелиев 27.04.2013 / 08:52 от: Милена Нейова, "Гласове"   image







Случващото се за мен е „перфектната буря“. Борисов удря по Цветанов, от когото се бои и когото не може да понася. Цветанов ще отвърне на удара и теренът ще стане още по-разкалян. Президентът ще продължава да се еманципира от ГЕРБ и да си връща за униженията, на които Борисов и Цветанов го подлагаха. И накрая, кукловодите, ченгетата и БСП се възползват и подпомагат този разпад, защото мислят, че той може да ги върне във властта, прогнозира в интервю за "Гласове" Петър Николов от "Движение България на гражданите". По думите му: Всеки знае, че миналото на Бойко Борисов е в организираната престъпност, че шеметната му кариера се дължеше не на някакви особени качества. Заради своето минало той е зависим и удобен за кукловодите. Когато обаче харизмата му помръкна и стана ненужен, кукловодите вече нямат нужда от него. И започват да го унищожават. На това сме свидетели в момента.


-
Г-н Николов, какъв е вашия коментар за сканадалите с подслушванията, конкретно последния огласен запис на разговор между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов? Очаква се още много „подслушани разговори” да бъдат публикувани. Кой ги е поръчвал, кой сега ги предоставя на медиите, докъде може да се стигне? Има всякакви версии - че Борисов иска да се отърве от Цветанов, че кукловодите махат марионетката Борисов... Каква е вашата? И какви ще са резултатите: за тях - играчите, и за нас - зрителите?

- За мен няма съмнение, че записите са автентични и че са направени от полицията под натиска на Цветанов. Тези записи показват що за хора ни управляваха през последните години. Показват, че всички онези десни гласове, които се опитваха да оправдаят Борисов и ГЕРБ през последните месеци, са, меко казано, не на място.

Що се отнася до това кой стои зад случващото се, за мен това е „перфектната буря“. Да - Борисов удря по Цветанов, от когото се бои и когото не може да понася.

Да - Цветанов ще отвърне на удара и теренът ще стане още по-разкалян. Да - президентът продължава да се еманципира от ГЕРБ и да си връща за униженията, на които Борисов и Цветанов го подлагаха. И накрая, да - кукловодите, ченгетата и БСП се възползват и подпомагат този разпад, защото мислят, че той може да ги върне във властта.

- По думите ви  съдебната власт е редена на "Позитано" 20, ключовите фигури в съдебната власт, в съда, в прокуратурата са съветници на президента Георги Първанов, на хора, свързани с БСП.  Ако сте прав, какво е бъдещето на Флоров, Цветанов и Борисов? И каква е връзката ГЕРБ-БСП-Станишев-Цацаров-Цветанов?

- Никой не е виновен на ГЕРБ за това, което им се случва. Те са тези, които са подслушвали, те са тези, които говорят простотии и вулгарности, когато се срещнат, те са тези, които покровителстват корупцията. Когато си направил партия от милиционери и мутри, очевидно няма как да имаш адекватна кадрова политика в съдебната система. Видяхме го най-добре, когато се избираха конституционните съдии. Да пропуснеш професионалист като Катя Михайлова и да предпочетеш екземпляри като Марковска или Гугушева, показва пълна липса на връзка с главния мозък.

Всеки знае, че миналото на Бойко Борисов е в организираната престъпност.

И че шеметната му кариера се дължеше не на някакви особени качества, а на това, че именно заради своето минало той е зависим и удобен за кукловодите. По тази причина те го издигнаха и обезпечиха пътя му към властта, където трябваше да им служи. Когато обаче харизмата му помръкна и стана ненужен, кукловодите вече нямаха нужда от него. И започват да го унищожават. Именно на това сме свидетели в момента.

- По всяка вероятност ще има голям отлив от ГЕРБ. Накъде ще се ориентират разочарованите? Дали ще се върнат пак към „познатото дясно”, т.е. Костов, или ще се обърнат към вас?

- Голямата част ще дойдат при ДБГ. ДСБ вече не може да привлича гласове, техният шанс е по-скоро в това, че скандалите могат да доведат до по-ниска избирателна активност. Макар по принцип да мисля, че е добре да гласуват повече хора, ще се радвам от един такъв косвен ефект, защото е много важно в парламента да има повече нормални хора.

- Какво ще направите вие от ДБГ, за да спечелите тяхното доверие?

- Каквото сме могли, вече сме го направили. Изградили сме партия от почтени и нормални хора. Написали сме смислена и амбициозна програма. Избрали сме си лидер, който е пълен антипод на това, което олицетворяваше Бойко Борисов. Меглена Кунева е образована, компетентна, възпитана, добронамерена, диалогична и искрено загрижена за проблемите на страната ни. Тя е институционалист по природа, който не би нито провеждал, нито толерирал такива незаконни дейности. Тя има контакти и международен престиж, който ще ни е толкова необходим през следващите месеци. И преди всичко, тя е нормален човек. А е все по-ясно, че България днес най-вече има нужда от нормалност.

- Вие сте един от първите, напуснали ДСБ и присъединили се към партията на Меглена Кунева. Защо направихте тези две крачки?  Говорите и за страх в редиците на ДСБ. Затова ли напуснахте?

- Не си спомням да съм говорил за страх. Говорих за това, че в средите на ДСБ авторитетът на лидера на партията е толкова висок, че на практика никой не иска да му противоречи и да му каже кога бърка. От една страна, това е добре - партията е гъвкава, въпрос на часове е да промени позицията си по важни теми на 180 градуса и да защитава новата теза отдадено и автентично. От друга обаче, това е фатално - Костов практически прави и решава всичко сам и няма никакъв коректив. А честно казано, през последните десетина години всяко стратегическо решение, което е взимал се е оказвало погрешно...

- Какви грешки допуснахте лично вие? И коя от тях ще ви е „обица на ухото”?

- През 2009 г. партиите от т.нар. „автентично дясно“ решиха, че е добре да припознаят и да легитимират ГЕРБ като дясна партия. Макар и с резерви, участвах в това решение и процес, които се оказаха не просто грешка, а според мен и един от най-големите грехове на десните хора като цяло. От 2011 г. цялото ми публично поведение е посветено на това да изкупя този политически грях - и с подкрепата за кандидатурата на Прошко Прошков на местните избори през 2011-а, и с включването ми в инициативата за създаване на нова дясна партия през 2012-а, и днес.

- Петър Москов (от ДСБ) каза, че това е политика на олихвяване, не е политика на бъдещето. Как ще коментирате?

- Бившите ми колеги от ДСБ, които ни атакуват, не са почтени в едно - те се правят, че не знаят какво се случи на изборите през 2011 г., а знаят много добре. Тъй като истината за онези избори е твърде гадна и тъй като според нас десницата и най-вече Костов нямаха нужда от още окалване, ние взехме решение да говорим само за политическите причини - рухването на политическия проект ДСБ, непоследователното поведение, редуцирането на каузата единствено до преминаването на 4%-ата бариера и т.н.

Не казахме нищо за задкулисието в ДСБ и го оставихме зад кулисите,

защото дори тогава твърде много уважавахме Костов и вярвахме, че дясното има нужда да пази образите си, а не да ги изяжда. От колегите ми именно аз в най-голяма степен защитавах това решение. Освен това, нека припомня, ние говорихме за ДСБ в продължение само на една седмица. След което отказахме всякакви интервюта и започнахме да говорим само за бъдещия си проект.

От ДСБ обаче продължиха с месеци да атакуват както нас, така и "България на гражданите" и персонално Меглена Кунева. Наместо да видят, че се изгражда жизнен нов проект, който и в ценностно и в персонално качество стои най-близо до тях, от

ДСБ предпочетоха да отговорят с една просташка атака срещу нас, връх на която беше изказването на Иван Костов, в което нарече Кунева "кукувица".

Въобще цялата линия на очерняне на ДБГ и на представянето на Меглена за някаква прикрита комунистка са толкова нелепи, за тези които познават нея и обкръжението й – абсурдни, а вполитчески план – недалновидни, че честно казано бях втрещен от тях.

Ако искахме да олихвяваме нещо, щяхме да отидем в ГЕРБ, откъдето прочее тогава ни канеха много упорито. А що се отнася до бъдещето, в момента ДБГ е партия с приличен рейтинг, огромен потенциал и самочувствие, че идващите избори ще са само първата ни сериозна крачка към голямата ни цел - превръщането ни в голямата дясна партия на България. ДСБ от своя страна е посветила всичките си усилия на странната кауза да реабилитира управлението от 1997-2001 г., което, простете ми, вече е по-скоро проблем на историографията, отколкото на актуалната политика.

- В едно  интервю казвате, че ДСБ е изпаднала в канибализъм, че там членуват „убедени костовисти”. Бихте ли обяснили по-добре това свое наблюдение.

- Няма лошо в това да си бил костовист. Аз самият съм бил такъв. Проблемът в ДСБ е, че всякакъв рационализъм, пада в жертва на една колективна лудост, при която светът е задължително черно-бял, при която Костов е месия, а всеки който е против него - демон. Така беше през 2009 г., когато напуснаха хора като Антонела Понева, Нено Димов и д-р Михайлов. Когато ние напуснахме, изведнъж се оказахме лихвари, предатели и ренегати... Когато се скъса Синята коалиция, седесарите също се оказаха корумпирани, подкупени и т.н. После, когато останалите партньори от коалицията, земеделците и другите напуснаха, същото се каза и за тях. Накрая предатели и купени се оказаха и Надежда Нейнски, Мартин Димитров, Ваньо Шарков и пр. Питам се,

един трезвомислещ човек някъде по този път не се ли замисля възможно ли е все Иван Костов да е правият, а всички други грешните?

Ако трябва да перифразирам Уинстън Чърчил, ако си десен в България и поне за малко през периода 1997-2004 г. не си бил костовист, значи нямаш сърце. Ако обаче през 2013 г. все още си - значи нямаш ъкъл.

- А не членуват  ли в „България на гражданите” „убедени куневисти”? Не говорим ли и в двата случая за лидерски партии, т.е. с водачи със силна харизма?

- Ами не членуват. Аз самият не съм убеден куневист, защото често имам колебания кога Кунва е права и кога бърка, кога действа адекватно и кога има нужда от коректив. Когато видя, че нещо ме притеснява, й го казвам, когато не съм съгласен с нея, споря, карам се, сърдя се и т.н. Мога дори да кажа, че съм я огорчавал с някои мои позиции, но така или иначе, тя винаги ги е изтърпявала и или ме е убеждавала в своята визия, или е променяла решенията си. В ДБГ Меглена Кунева не е единица мярка за правилност и това е най-голямото достойнство в тази партия. Ако Меглена има харизма, то това е харизмата на човек, който има изключителното умение да приобщава различни хора, с различни гледни точки и да ги мотивира да действат в една посока. Лидери от типа на Иван Костов предлагат точно обратното - политика на принципа Дай да си останем най-готините... Което в краткосрочен план може и да носи някакви дивиденти, но в дългосрочен ги обрича на все по-голямо капсулиране дотогава, докато останат напълно сами, обсадени единствено от „предатели“.

Казвате: Срещнах се предубеден с нея (Меглена Кунева). Нищо не ми е обещавала досега. Политолог съм, занимавам се с историята на българската десница и се уверих, че движението на Кунева не е поредното менте, а десен проект. Как, с какви аргументи и действия?

- При първия ни политически разговор с Меглена аз й поставих три въпроса, от отговора на които зависеше дали бих участвал в създаването на нова, оглавена от нея партия. Първият беше ще заяви ли партията в програмните си документи, че е дясна, ще работи ли с десните фондации като „Конрад Аденауер“ и ще си постави ли за цел членство в ЕНП. Вторият въпрос беше има ли опасност тази партия да колаборира явно или скрито с БСП. Третият - къде ще стои проектът от геополитическа гледна точка - ориентиран на Запад или към Москва.

На всички въпроси получих отговорите, които исках. По отношение на първия, това стана пред очите на всички (прочее основата на учредителните документи на ДБГ писахме аз и Даниел Вълчев, така че, можех лично да поставя там принципите и ценностите, които изповядвам). По втория въпрос за БСП, Меглена Кунева още тогава ми отговори така:

Аз бях в партия, която загина заради коалиция с БСП. Никога няма да направя тази грешка отново.

Затова, за да направим невъзможно каквото и да е движение на ДБГ на ляво, ние през последните месеци многократно декларирахме, че няма да партнираме с тях не по някакви моментни и конюнктурни, а по идеологически причини, т.е. независимо от обстоятелствата, от лидерите им и пр. начини за измъкване. Що се отнася до третия, геополитическия въпрос, по него аз и колегите ми, потърсихме сами отговора през дипломатическите и международните контакти, които имахме и оттам получихме пълната увереност, че партията не само ще има проатлантическа и проевропейска ориентация, а дори и солидна подкрепа от там.

- Като политолог ви предлагам да направите прогноза с класификация и кратък профил на  политическите партии, които ще минат бариерата на изборите и ще влязат парламента - леви , десни, граждански формации,  автентични, националистически. Къде поставяте България на гражданите и с какви реални възможности за управление?

- Сигурните участници в следващия парламент ще са ГЕРБ, БСП, България на гражданите, Атака и ДПС.

ГЕРБ е типична дясно-популистка партия от типа на тази ан Виктор Орбан в Унгария,  напр. Проблемът при тях е, че тези партии стават заложник на нереалистичните очаквания, които създават у избирателите. В случая с ГЕРБ, местна специфика е оплитането на партията с организираната престъпност и зависимостта й от силовите структури. В средносрочен план

очаквам ГЕРБ да се разпадне на три или повече враждуващи клана - на Борисов, на Цветанов и на Плевнелиев.

От тях, най-жизнен, а и най-прилични ще са хората около Плевнелиев, но дали ще се наложат или ще се провалят, тепърва остава да видим.

БСП продължава да е една ненапълно реформирана бивша комунистическа партия, която само на повърхността си имитира европейско поведение. Ако Станишев се провали на изборите, тази линия в партията задълго ще бъде компрометирана и на власт там ще се върнат кръговете около Първанов.

ДБГ е партия на умерения проевропейски консерватизъм. В най-голяма степен, ние приличаме на Гражданска платформа в Полша. Въпросът за бъдещето на България на гражданите опира до това какъв резултат ще постигнем на предстоящите избори. Защото само значителен успех в брой мандати, ще ни позволи успешно да продължим по пътя към голямата цел - превръщането ни в основната дясна партия в България.

Атака е класическа радикална и антисистемна партия. Обикновено наричат тези формации крайно-десни, но за мен това е некоректен термин, най-малкото защото те предлагат (не само в България) мерки като национализация, война с богатите, антисемитизъм и пр. Честно казано не мисля, че имаме нужда от подобна партия и колкото по-бързо изчезне, толкова по-добре.

Що се отнася до ДПС, тази партия в момента е на кръстопът. Под водачеството на Доган тя се беше превърнала в най-корумпираната клика в България и същевременно в нещо, което стои твърде далече от европейското разбиране за политиката. Видяхме това и при самоубийството на политическия секретар на Доган, и при речите му за обръчите от фирми и пр. Ако Местан успее да се еманципира от своя предшественик, партията може и да се реформира и нормализира. В противен случай обаче, ако арогантното й поведение се запази, тя може да стане опасна за етническия мир, защото анти-ДПС настроенията в България лесно се трансформират в анти-турски.

- По думите ви  „съдебната власт е редена на "Позитано" 20, ключовите фигури в съдебната власт, в съда, в прокуратурата са съветници на президента Георги Първанов, на хора, свързани с БСП.”  С тази констатация, как очаквате да се развие скандала с подслушванията?  Какво е бъдещето на Флоров, Цветанов и Борисов? И каква е връзката ГЕРБ-БСП-Станишев-Цацаров-Цветанов?

Никой не е виновен на ГЕРБ за това, което им се случва. Те са тези, които са подслушвали, те са тези, които говорят простотии и вулгарности, когато се срещнат, те са тези, които покровителстват корупцията. Когато си направил партия от милиционери и мутри, очевидно няма как да имаш адекватна кадрова политика в съдебната система. Видяхме го най-добре когато се избираха конституционните съдии. Да пропуснеш професионалист като Катя Михайлова и да предпочетеш екземпляри като Марковска или Гугушева, показва пълна липса на връзка с главния мозък.

Всеки знае, че миналото на Бойко Борисов е в организираната престъпност. И че шеметната му кариера се дължеше не на някакви особени качества, а на това, че именно заради своето минало той е зависим и удобен за кукловодите. По тази причина те го издигнаха и обезпечиха пътя му към властта, където трябваше да им служи. Когато обаче харизмата му помръкна и стана ненужен, кукловодите вече нямаха нужда от него. И започват да го унищожават. Именно на това сме свидетели в момента.

- В началото на кампанията България на гражданите  публикува списък на 31 неща, които ще променят нашия живот. Във форумите хората изразиха доста скептицизъм. Как си обяснявате реакцията на хората? Изпълнима ли е такава програма?

- Този документ е върхът на айсберга. Под него има и една разширена, подробна и аргументирана програма на ДБГ за изход от кризата. От такъв текст обаче, в който да са събрани най-ярките и достъпни елементи от нея имаше нужда, тъй като само подобен документ може да направи впечатление в отвратителнатани публична среда. Преди да се появи той, въпреки десетките брифинги и кръгли маси по секторни политики, които направихме, всички ни обвиняваха, че нямаме програма и нищо не казваме. След като се появи, спряха. Т.е. той изпълни своето предназначение. На по-сериозните хора обаче, които искат да видят какво се крие под тези 31 точки, препоръчвам да прочетат пълния вариант на програмата. Там прочее ще видят, че всяка от тях е подплатена с много трезв анализ.

- Бихте ли дописали двете изречения:

България  беше управлявана... затова ...

България беше управлявана от шайка некомпетентни популисти, затова днес доверието на гражданите в цялата политическа система е сринато.

България на гражданите ... затова...
България на гражданите се създаде, за да даде на страната ни нормална, дясна и европейска алтернатива, затова вярвам, че на предстоящите избори ще постигнем голям успех.

 http://www.glasove.com/petur-nikolov-gerb-shte-se-razpadne-na-trite-si-klana--borisov-tsvetanov-i-plevneliev-26957




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621614
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930